2019-01-24 11:43


EVAZIUNE FISCALĂ: Angajaţii BCR Asigurări de Viaţă au dat un tun de 6 milioane de euro

 |  19:16
EVAZIUNE FISCALĂ: Angajaţii BCR Asigurări de Viaţă au dat un tun de 6 milioane de euro

Douăzeci şi unu de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi ieri de procurorii DIICOT. Acuzaţii, printre care cinci directori de filiale, sunt suspectaţi de evaziune fiscală într-un dosar al cărui prejudiciu este estimat la şase milioane euro şi care ar fi fost produs în doar şapte luni. Cu toţii au fost ridicaţi cu ocazia percheziţiilor făcute la sediile a nouă din filialele firmei, mai precis la una din Bucureşti şi câte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.

Conform surselor citate, alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale. Nu mai puţin de 166 de percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în 26 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea) la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viaţă, pentru destructurarea acestor adevărate grupări specializate în evaziune fiscală.

La acţiunea în forţă au participat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târg-Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la B.C.C.O Târgu-Mureş.

Fraudă ingenioasă

Potrivit unui comunicat al DIICOT, modul de operare al organizaţiei este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurător.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la şase milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009.

În urma percheziţiilor, 44 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu-Mureş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-10

TAGURI: asigurari, viata, BCR, DIICOT, escrocherie, evaziune, fiscala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...