2018-12-13 19:57


EXCLUSIV. Familia liberală Hașotti a obținut și retrocedarea unei gropi de gunoi. Scandal generat de o sentință judecătorească dată cu încălcarea Legii minelor.

 |  21:01
EXCLUSIV. Familia liberală Hașotti a obținut și retrocedarea unei gropi de gunoi. Scandal generat de o sentință judecătorească dată cu încălcarea Legii minelor.
Marius Florian

Grigore Comănescu, patronul grupului de firme Comprest Util SRL, sustine că avocatul Ionel Haşotti şi fratelui acestuia, senatorul Puiu Haşotti, încearcă să-i falimenteze afacerea. O parte din terenul pe care funcţionează cariera de piatră de la Sibioara din localitatea Lumina a fost retrocedată moștenitorilor proprietarilor de drept, potrivit unei hotărâri a instanţei din anul 2008. Însă, Comănescu susține că spune că aceşti moştenitori reprezentați în instanță de avocatul Ionel Haşotti s-au folosit de acte false.

La mijlocul acestei luni, aproximativ 200 de angajați ai societății Somaco Construct SRL, din grupul Comprest, au protestat în fața Instituției Prefectului Constanța, în frunte cu patronul Grigore Comănescu, faţă de „mafia retrocedărilor de la malul mării”. Iar din verificările noastre rezultă că afacerea minei Sibioara ar trebui să intre în atenția organelor de cercetare penală.

Proprietari cu... zero proprietăți?!

Elena Mitrofan şi Margareta Muscalu au obţinut, cu ajutorul avocatului Ionel Haşotti, restituirea în natură a unei porţiuni din cariera de la Sibioara, susținând că sunt moştenitoarele unui teren de 20 de hectare care ar fi aparţinut bunicului lor comun, Nicolae Tudorancea. Terenul ar fi fost confiscat de regimul comunist, de unde şi pretenţia. Numai că, potrivit Arhivelor Naționale, comuniştii n-au luat niciun metru pătrat de teren, nici de la Tudorancea, care era mort încă din 1942, nici de la moştenitorii săi direcţi, pe atunci în viaţă, iar la reforma agrară din 1946, doi dintre fiii lui Tudorancea, Dumitru şi Aurel, figurau pe lista ţăranilor săraci lipiţi pământului, cu zero proprietăți!

Comănescu a cumpărat în anul 2005 părţile sociale ale companiei Somaco Construct, implicit şi o carieră de piatră din Sibioara, investind în afacere, la acel moment, patru milioane de euro. Însă, în anul 2008, afaceristul a aflat că Tribunalul Constanţa a pronunţat o hotărâre irevocabilă privind retrocedarea unui teren din mijlocul carierei către Margareta Muscalu și Elena Mitrofan.

Cine minte: presa ori prefectul?

Presa din București anunța săptămâna trecută că prefectul Constanței, Ion Constantin, l-a asigurat pe omul de afaceri Grigore Comănescu că va face plângere penală la Ministerul Justiției și DNA împotriva senatorului PNL Puiu Hașotti și a fratelui sau, avocatul Ionel Hașotti, pentru presiunile exercitate de aceștia pentru retrocedarea ilegală a terenului unde se află cariera de la Lumina prin documente false.

Însă, contactat de PUTEREA, prefectul Ion Constantin a emis un punct de vedere contradictoriu: „Nu este adevărat! Nu, nici o plângere! Nu aș spune că domnul Comănescu este în treaba lui, este foarte bine că a făcut acel protest și toate sesizările și cred că au ajuns exact unde trebuie. Nu am eu în fișa postului să stau să fac plângeri penale și pentru senatorul Hașotti chiar nu înțeleg!”, spune Constantin.

Primarul care retrocedează... și groapa de gunoi

În prezent, cele două proprietare reprezentate de Ionel Hașotti fac presiuni, direct sau prin interpuși, asupra membrilor comisiei de aplicare a fondului funciar din comuna Lumina, inclusiv asupra primarului Dumitru Chiru, care susține că… nu are de ales!

„Nici eu nu știu cine are dreptate! Eu știu că e o hotărâre judecătorească și trebuie s-o pun în aplicare, atâta tot… s-o execut… A fost și groapa de gunoi, o vor și p-aia, instanța a dat-o și pe-aia, așa că o dăm și p-aia!”, a spus Chiru, pentru PUTEREA.

Se pare că problemele au apărut în vremurile fostului primar de la Lumina, Ioan Roman (PNL), care nu a anunțat firma Somaco asupra procesului de retrocedare. Totodată, când a venit expertul, nu i-a precizat acestuia că obiectul retrocedării este o exploatare minieră, care, conform legii, nu poate fi retrocedată!

Legea Minelor nr. 1/2000, art. 4, al. 1, interzice reconstituirea de proprietate peste o exploatare minieră în activitate! Aceste aspecte nu au deranjat familia Hașotti, care a mers mai departe cu procesul!

Compania Somaco Construct SRL beneficiază de licența de exploatare 2454/2001 şi de Contractul de Asociere în Participaţiune 2422/2003, contestate în instanță cu succes de Ionel Hașotti.

Patronul vrea ca firma să îi fie… naționalizată!

În comunicatul trimis pe 11 noiembrie a.c., reprezentanții Somaco anunțau că familia Hașotti „ hărțuiește sistematic, de ani de zile, o companie cu capital integral românesc, cu zero datorii la statul român și care asigură peste 500 de locuri muncă, pentru comunitatea locală”, iar Grigore Comănescu vrea ca statul român să… îi naționalizeze grupul de firme și, ca atare, îi va ceda acțiunile firmei prefectului de Constanța, Ion Constantin, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu! Naționalizarea nu este prevăzută de nici o lege în vigoare, exproprierea pentru cauză de utilitate publică fiind singura modalitate prin care statul poate să preia bunurile unui privat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-24

TAGURI: familia liberala, hasotti, retrocedarea, groapa gunoi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARIA
01 Dec 2015

Cand spunea Vadim ca hasotti este un escroc nu-l credeam dar vedem ca mai spun si altii-nu iese fum pana nu faci focul(nu poti scrie decit cu "h" mic unui asemenea individ)
Random imageUltimele stiri


loading...