2019-04-21 05:32


EXCLUSIV. Fostul sediu al Primăriei Capitalei - locație pentru videochat. Cum a aruncat pe fereastră Oprescu zeci de milioane de euro în afacere "Sedii de lux"

 |  18:46
EXCLUSIV. Fostul sediu al Primăriei Capitalei - locație pentru videochat. Cum a aruncat pe fereastră Oprescu zeci de milioane de euro în afacere "Sedii de lux"

Bucureștenii au plătit aproximativ 40 de milioane de euro pe chirie și pe lucrări făcute parcă de Meșterul Manole. Termene devansate, milioane de euro achitate din bugetul Capitalei. Aşa se poate descrie în câteva cuvinte „epopeea sediilor Primăriei Capitalei”, care a început în 2009 şi care s-a terminat în 2017. Concluzia: bucureștenii au pierdut o clădire de birouri cu 14 etaje, care în loc să fie în patrimoniul public- este locație pentru videochat

Anul trecut, Municipalitatea a rămas fără sediu de pe Splaiul Independenței 291-293, deși în contractul de închiriere scria negru pe alb că imobilul poate fi cumpărat în leasing operațional și că banii achitați erau considerați avans. Numai că, fostul edil șef, Sorin Oprescu, a zis că nu ne trebuie clădirea- deși legal decizia aparținea Consiliului General al Capitalei. Așa că proprietarul clădirii a rămas și cu banii, și cu imobilul cu 14 etaje. 

Acum, la acea adresa, figurează anunțuri pe internet cum că în clădire ar funcționa studio de videochat. 

Municipalitatea putea cumpăra aproape două sedii asemănătoare cu cel pentru care a plătit chirie de milioane de euro. Luna viitoare expiră prelungirea contractului de închiriere a sediului în care funcționează Municipalitatea. 

Cum a vrut Oprescu să scape de răspundere

La sfârșitul anului 2013, Oprescu a anunțat că va convoca ședință de îndată a Consiliului General al Capitalei și va cere prelungirea contractului de închiriere a sediului de lux. După, primarul general, Sorin Oprescu, a plecat în Viena, ca să aprindă beculețele de Crăciun. Între timp, din visteria Municipalității s-au achitat nu mai puțin de 30 de milioane de euro- pentru închirerea imobilului de pe Splaiul Independenței și pentru reabilitarea clădirii de pe Regina Elisabeta. Și, ca să fie sigur că i se votează prelungirea închirierii sediului, acesta a invocat o prevedere la care, defapt, Municipalitatea a renunțat de mult: cumpărarea imobilului. Și, după ce i-a fost respinsă cererea, aleșii generali, la propunerea PDL, au votat ca Municipalitatea să mai funcționeze în sediul de lux anul acesta și l-a obligat pe edilul-șef să negocieze cu proprietarul imobilului cumpărarea clădirii, iar banii plătiți până acum sub formă de chirie, să fie considerați avans pentru achiziționarea clădirii.

Numai că edilul-șef s-a făcut că plouă și Municipalitatea a rămas fără clădirea de birouri. 

Cum nu s-a ținut Oprescu de promisiune

În 2009, atunci când s-a votat închirierea imobilului de către consilierii generali ai Capitalei, edilul-șef promitea aleșilor generali: „Vom încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul din Splaiul Independenţei, pentru ca aceasta să rămână în proprietatea municipalităţii". Această promisiune a fost înregistrată şi în contractul de închiriere: „Pe parcursul derulării prezentului contract, chiriaşul îşi poate exprima opţiunea de cumpărare (cu plata integral, în rate sau în leasing) a clădirii". Numai că edilul a refuzând achiziţionarea acestuia în aprilie 2010, la o lună de la instalarea funcţionarilor publici, când clădirea a fost scoasă la vânzare. Ba, mai mult, nu a informat Consiliul General al Capitalei că a fost vândut imobilul către firma Apatel și a cerut aleșilor să voteze concesionarea unui teren din vecinătatea clădirii fostului proprietar- Iliotomi Grup. Motivul: construirea unei clădiri pe care Municipalitatea ar fi urmat să o folosească, sub formă de închiriere, ca și arhivă.

 „Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Generală Economică (Mircea Octavian Constantinescu, director general - n.r.), Direcţia Administrativ Transport (nu există o astfel de direcţie în Organigrama Primăriei - n.r.), prin emiterea adresei 973/21.04.2010, a luat la cunoştinţă de faptul că SC Iliotomi Grup SRL înstrăinează către SC Apatel Properties SRL bunurile imobile ce fac obiectul prezentului contract de vânzare-cumpărare şi, totodată, fac obiectul contractului de închiriere către Municipiul Bucureşti, nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra (cu plata integrală, în rate sau în leasing)", se arată în contractul de vânzare-cumpărare dintre Iliotomi şi Apatel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-22

TAGURI: sediu, primarie, capitala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
21 Mar 2018

AUTORITATILE , MILITIA SI CEILANTI , CE FAC IN REM ? PE UN CETATEAN IL CHEAMA PENTRU 10 LEI
ANONIM
21 Mar 2018

AUTORITATILE , MILITIA SI CEILANTI , CE FAC IN REM ? PE UN CETATEAN IL CHEAMA PENTRU 10 LEI
Random imageUltimele stiri


STARBAG