2018-05-24 22:21


EXCLUSIV. Nouă persoane, printre care şi şeful AJVPS Caraş-Severin, au vânat ilegal în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

 |  21:01
EXCLUSIV. Nouă persoane, printre care şi şeful AJVPS Caraş-Severin, au vânat ilegal în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

Nouă braconieri, în frunte cu şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Caraş-Severin, Mircea Ciobanu (foto), prinşi la vânătoare într-un parc naţional, au fost scoşi de sub urmărire penală de procuror.

Cazul a produs multă vâlvă la momentul apariţiei lui, mai ales datorită faptului că însăşi directorul AJVPS Caraş-Severin, consilierul judeţean Mircea Ciobanu, dar şi şeful Clubului de Vânătoare Oraviţa, Gheorghe Cocora, precum şi renumitul cântăreţ Nicu Novac au fost prinşi la braconat în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, parc din care face parte şi superba cascadă Bigăr.

Pe 12 februarie 2013, poliţiştii au fost sesizaţi de rangerii Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa cu privire la o acţiune de vânătoare în zona protejată. Deplasându-se pe drumul forestier Valea Lindina Mică, organele de control ale Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ale Poliţiei şi Jandarmeriei au observat prezenţa a doi câini de vânătoare în apropierea unei autoutilitare, iar la nici 100 m au sesizat prezenţa unei persoane care avea armă de vânătoare. Aceştia au legitimat persoana, care nu avea nici măcar permis de portarmă, până la urmă dând peste un grup de 9 vânători, în frunte cu Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin, şi cu Gheorghe Cocora, directorul Clubului de Vânătoare Oraviţa. Printre cei nouă se număra şi celebrul cântăreţ de muzică populară Nicu Novac. „Grupul de vânători deţinea autorizaţie de tip B, seria ACB Nr. 306306/11.02.2013 eliberată de către AJVPS, iar în cadrul rubricii zonei unde urma să se desfăşoare vânătoarea se menţiona «La Cireş»”, reţin procurorii.

Clasare suspectă

Procurorul Florentina Drăghiceanu a clasat dosarul în 7 aprilie 2014, ea fiind apoi transferată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, după ce iniţial fusese transferată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Adică două transferuri în nici un an!

Motivul clasării este unul halucinant. Deşi Legea 407/2006 interzice clar vânătoarea în zonele protejate şi explică unde se poate atinge numărul de pradă stabilit pentru un fond, procurorul Florentina Drăghiceanu pur şi simplu ignoră Ordinul ministrului Mediului şi Pădurilor, depus la dosar, Nr. 1415/15-05-2012 şi decide că AJVPS Caraş-Severin a acordat corect autorizaţie de vânătoare în parcul naţional. Ea arată că, din cele depuse de Mircea Ciobanu, AJVPS CS a cerut Ministerului Mediului o redevenţă mai mică pentru 6 fonduri de vânătoare a căror suprafaţă este între 20-80% în zone protejate, dar Ministerul răspunde că nu scade redevenţa deoarece cota de vânat recoltat pe fond este aceeaşi, chiar dacă fondul are spaţiu şi în arii protejate. Dar ce nu a vrut să reţină procurorul, legea spune clar că vânatul poate fi recoltat doar din partea de fond forestier cu zonă liberă pentru vânătoare.

AJVPS ştia „problema” din 2012

Deşi a încercat să explice că nu ştia de această problemă, AJVPS Caraş-Severin şi Mircea Ciobanu fuseseră înştiinţaţi încă din octombrie 2012 despre faptul că au mai multe fonduri de vânătoare care cuprind şi părţi din parc, unde NU se poate vâna.

„Întrucât conform noilor contracte semnate sunteţi gestionari de fonduri cinegetice care se suprapun pe suprafaţa Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, vă atragem atenţia că «vânătoarea în parcurile naţionale este interzisă» (...) vă rugăm să prelucraţi persoanele din subordine pentru aceasta”, sună o adresă trimisă de RNP Romsilva - Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, către AJVPS Caraş-Severin, cu nr. 446/10 octombrie 2012. Deci încă de atunci Mircea Ciobanu, directorul AJVPS, ştia că vânatul este interzis acolo, primise şi hărţile, dar, patru luni mai târziu, a semnat autorizaţii de vânătoare pentru el şi prietenii lui, chiar în parcul naţional!

Ce spune legea

„Pe fondurile cinegetice care se suprapun ariilor naturale protejate, cotele de recoltă aprobate se realizează pe suprafeţele din fondurile cinegetice unde practic vânătoarea este admisă potrivit legii, adică în suprafaţa de fond cinegetic a FV 42 Valea Bei din afara ariei protejate, zona de parc fiind zonă de linişte”, explică ing. Ştefan Dascălu, directorul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa. Dascălu a precizat şi actul normativ relevant în acest caz: Ordinul ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, 1415/15 mai 2012, articolele 1 şi 5.

Cu alte cuvinte, chiar dacă avea în administrare acel fond de vânătoare, AJVPS avea voie să vâneze doar în afara parcului. Ei plătesc redevenţă pe toată zona, căci vânatul din zona protejată nu este fix, el se deplasează şi în zonele din afara parcului, loc unde poate fi şi recoltat.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare confirmă şi el, pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa, prin adresa 137/25 februarie 2013 faptul că „... potrivit Legii 407/2006... fac parte din fondurile cinegetice toate suprafeţele... exceptând zona strict protejată”, iar Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, cu adresa 128/13 feb. 2013, confirmă faptul că „pe drumul forestier ce străbate Parcul Naţional, D144 Valea Lindina Mică UPI Valea Bei, OS Sasca Montană, în dreptul parcelei 116, în zona de protecţie integrală” au fost găsiţi cei nouă braconieri.

Ca „răsplată” pentru acţiunea dispusă şi apărarea legii, directorul Administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, inginerul Ştefan Dascălu, a fost demis fără nici o explicaţie de Direcţia Silvică Reşiţa şi lăsat în voia sorţii.

Mircea Ciobanu, cheia soluţiei suspecte

Consilierul judeţean şi directorul AJVPS Caraş-Severin, Mircea Ciobanu, este cheia acestui NUP. Fiul său este secretarul general al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi este un martor cheie în dosarele DNA contra lui Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni, el rămânând pe funcţie şi păstrându-şi calitatea de martor, deşi ancheta dovedea clar că a făcut politică şi, potrivit legii, nu ar mai putea fi secretar de judeţ. Numele său apare şi în dosarul DGA contra lui Horia Vădrariu, unde este tot martor, dar şi în cel al percheziţiilor Parchetului Curţii de Apel Timişoara la Spitalul Judeţean Reşiţa.

EXCLUSIV. Nouă persoane, printre care şi şeful AJVPS Caraş-Severin, au vânat ilegal în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa
zoom

Braconaj filmat în Munţii Ţarcu, sit Natura 2000

De câteva zile scandalurile de braconaj din judeţul Caraş-Severin nu mai contenesc. După ce presa a explodat la aflarea că un dosar de braconaj în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa a fost muşamalizat de către procurori, un nou caz de braconaj, tot într-o arie protejată, este scos la lumină de către WWF.

WWF România a constatat recent un caz de braconaj la cerb în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu. Fapta este demonstrată de camerele video instalate de WWF în zonă, ce arată clar că pe 11 și 12 septembrie 2015, un grup de trei persoane intră în pădure și se întorc cu trofeul (un cap de cerb).

„În urma sesizării autorităților competente de către WWF-filiala Reșița, am primit confirmarea că nu a fost emisă o autorizație de vânătoare la cerb pe fondul cinegetic respectiv, ba mai mult, una dintre persoanele din imagini este un angajat al Ocolului Silvic Oțelu Roșu, care gestionează fondul de vânătoare” spun activiştii de mediu.

WWF-România derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni”. O activitate foarte importantă o reprezintă evaluarea faunei sălbatice cu scopul de a identifica posibile coridoare ecologice, pentru asigurarea conectivitaţii între populaţii de faună specifică condiţiilor noastre geografice.

De aceea, WWF România monitorizează prin intermediul unor camere video fauna din arealul Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Parcul Natural Porţile de Fier şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu.

Autorităţile au fost sesizate

Secvenţele surprinse de camere în perioada 11-12 septembrie pe Fondul Cinegetic 15 Poiana Mărului, aflat în administrarea Direcției Silvice Caraș-Severin, prin Ocolul Silvic Oțelu Roșu, au fost considerate suspecte de braconaj de către echipa WWF-filiala Reșița. „Ne-am adresat imediat autorităţilor competente, punând la dispoziție secvențele filmate și cerând verificarea legalității acțunii de vânătoare. Garda Forestieră Județeană Caraș-Severin a confirmat lipsa autorizațiilor de vânătoare în acest caz. WWF nu tolerează braconajul și depune toate eforturile pentru ca cei vinovați în cazul de față să primească pedepse aspre. Până acum am primit asigurări că se vor lua măsuri, suntem în legătură permanentă cu autoritățile și vom monitoriza cazul până la capăt” spune Raluca Crîsta, managerul de proiect WWF la Reşiţa.

Carpații de Sud-Vest reprezintă una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa și una dintre cele mai bogate zone naturale din țară- 300.000 de hectare. Viziunea WWF este de a crea aici o rețea funcțională de zone conectate, administrate eficient și bine protejate.

O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-10-16

TAGURI: braconier, caras, severin, ajvps, parc, national, beusnita, cheile, nerei, ciobanu, procuror

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PETRACHE LUPU
09 Oct 2015

Indiferent cine sunt cei care au incalcat legea sa fie deferiti justitiei si chiar arestati pentru fapta comisa,nu merita sa stea in libertate.
KAKAIA IUSTITIA?????????
14 Oct 2015

puscarie pentru draghiceanu. simplu.
Random imageUltimele stiriApa Nova