2017-01-18 06:03

DEZVALUIRI


EXCLUSIV. 250.000 de euro de la CNANDR pe servicii de avocatură pentru exproprieri la Cluj

 |  19:46
EXCLUSIV. 250.000 de euro de la CNANDR pe servicii de avocatură pentru exproprieri la Cluj

Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale din România continuă seria contractelor de asistenţă juridică încheiate,prin negociere directă, fără licitaţie, cu firmele de avocatură. Practic,pentru orice contract de investiţii privind reabilitarea sau construirea unortronsoane de drumuri, CNANDR virează sume importante în conturile avocaţilor,pentru a reprezenta instituţia în procese sau pentru exproprierea terenuriloraparţinând oamenilor. Un ultim exemplu în acest sens este contractul, învaloare de 250.000 de euro, încheiat luna trecută, la Cluj, cu firma deavocatură a unui profesor de drept al Universităţii „1 Decembrie 1918“ din AlbaIulia.

CNANDR preferă, de regulă, să încredinţezedirect contractele către cabinetele de avocatură, invocând fie urgenţaserviciilor solicitate, fie alte motive, astfel încât să nu fie nevoită săorganizeze o licitaţie publică. Sumele încasate în acest sens de avocaţii care îşioferă serviciile Companiei de Autostrăzi sunt de ordinul miilor de lei, până laordinul milioanelor de euro. La data de 4 ianuarie 2011, Compania Naţională deAutostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA a atribuit prin negociere directăun contract în valoare de 826.170 lei fără TVA către Cabinetul Individual deAvocatură dr. Mircea N. Costin, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca. Înschimbul acestor bani, avocatul trebuie să ofere autorităţii contractanteservicii juridice de asistenţă şi reprezentare în faţa instanţelor judecătoreştisau a altor autorităţi ale statului în vederea exproprierii imobilelorsuplimentare care stau în calea proiectului de investiţii “Varianta ocolitoareCluj-Est”.

Cabinetul de avocatură care a încheiat acestcontract gras aparţine profesorului doctor Mircea Nicolae Costin. Acesta estemembru al Baroului Cluj încă din anul 1960 şi, în afară de consultanţa juridicăpe care o oferă Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia, profesează în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale aUniversităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, unde este titular al cursuluide Drept Comercial Internaţional.

Prelungire a unuicontract mai vechi cu acelaşi avocat

Acest contract încheiatluna trecută este, practic, o prelungire a unui alt contract, încheiat cu acelaşiCabinet Individual de Avocatură dr. Mircea N. Costin, cu numărul 4/603 din datade 8 iunie 2006, pentru servicii similare la acelaşi obiectiv de investiţii. Înluna ianuarie a anului trecut, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj aanunţat reluarea activităţii Comisiei de verificare a dreptului de proprietatesau a altui drept real asupra proprietăţilor care trebuie expropriate de petraseul centurii ocolitoare Cluj-Est, Vâlcele-Apahida. Comisia trebuia săanalizeze situaţia unui număr de 21 de imobile prevăzutepentru a fi expropriate în baza Hotărârii de Guvern 891/2009. Valoarea totală aexproprierilor era evaluată, la vremea respectivă, 1,4 milioane de lei, încondiţiile în care doar serviciile juridice în vederea acestei operaţiuni costăpeste un milion de lei cu TVA inclusă. Suprafaţa vizată este de peste 26 de miide metri pătraţi. Valoarea medie pe metru pătrat era estimată în jur de 54 delei, potrivit Cabinetului de avocatură Mircea Costin, iar obiectivele suntsituate în zona Dezmir şi Sânnicoara. Anterior, au fost aprobate alte şase actenormative privind exproprierile pentru acest proiect. Valoarea despăgubirilor afost de aproape 15 milioane de lei, iar cu această ultimă Hotărare de Guvern,suma a ajuns la peste 16 milioane de lei. Potrivit proiectului de investiţii, Centurade nord-est a Clujului va avea 8,3 km şi va costa aproximativ 252 de miliardelei. În 24 octombrie 2006 au început lucrările la prima centură ocolitoare aClujului. Aceasta trebuia să devieze circulaţia în zona de nord-est amunicipiului, fiind proiectată să lege bulevardul Muncii de Apahida.

Milioane de euro pe asistenţă juridică internăşi internaţională

Contractele privind consultanţa juridicăatribuite de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia s-au ţinut lanţ în ultimii ani. Numai anul trecut, aceste contracte auscos din bugetul companiei sume de la 50.000 de lei la peste un milion de euro.Ziarul “Puterea” vă prezintă, în continuare, câteva exemple ale acestorafaceri.

Astfel, la data de 11 septembrie 2010, CNANDRa atribuit patru contracte. Primul a fost încheiat cu asocierea dintre SCPrometer M&G SRL şi Cabinetul de Avocatură Marilena Theodora Popa, şi avizat prestarea de servicii de consultanţă juridică şi de reprezentare învederea dobândirii prin expropriere aimobilelor de pe suprafeţele de teren necesare construirii Autostrăzii Timişoara-Lugoj,de pe teritoriul comunei Remetea Mare. Contractul a costat 87.690 lei fără TVA.

Aceeaşi asociere a încasat un alt contract învaloare de 161.110 lei fără TVA pentru consultanţă juridică în vederea exproprieriiterenurilor aferente aceleiaşi investiţii de pe raza comunei Giarmata, dupăcare i-a mai fost atribuit un contract în valoare de 61.620 lei fără TVA pentruasistenţă juridică în vederea exproprierii terenurilor de pe raza comuneiGhizela.

La aceeaşi dată, CNANDR a încheiat uncontract în valoare de 195.220 de lei fără TVA cu asocierea dintre SC TentraProject Management SRL şi Cabinetul Individual de Avocatură Dumitru Grant, învederea exproprierii terenurilor de pe raza teritorială Lugoj-Recaş.

Un milion de euro a plecat din conturileCNANDR în conturile Corbett&Co International Construction Lawyers Ltd.,pentru un act adiţional la contractul de asistenţă juridică a CNANDR înlitigiul cu consorţiul DHV/ADO. În august 2010, compania a mai atribuit uncontract în valoare de 600.000 de euro fără TVA pentru asistenţă şireprezentare juridică în cadrul Arbitrajului nr. 2 cu constructorul TodiniConstruzioni Gewnerali SpA. Şi exemplelepot continua.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image