2018-12-15 09:35


EXCLUSIV. Arhitecţii Primăriei Capitalei au câştigat licitaţia pentru „Autostrada Suspendată”. 3,8 milioane de euro din bani publici, atribuiţi cu dedicaţie

 |  19:38
EXCLUSIV. Arhitecţii Primăriei Capitalei au câştigat licitaţia pentru „Autostrada Suspendată”. 3,8 milioane de euro din bani publici, atribuiţi cu dedicaţie

Primăria Capitalei a încheiatuna dintre cele mai scandaloase afaceri, în vederea elaborării unor studii defezabilitate şi a Planului Urbanistic Zonal aferente închiderii inelului mediande circulaţie din zona de nord a Bucureştiului. La începutul lunii martie,municipalitatea a atribuit contractul unui consorţiu alcătuit din cinci firme,dintre care două aparţin unor arhitecţi care sunt membrii în Comisia Tehnică deUrbanism şi Amenajarea Teritoriului care funcţionează în cadrul PrimărieiCapitalei. Mai mult, potrivit unor surse, patronul uneia dintre societăţi estechiar preşedintele acestei comisii.

La data de 23 iunie2010, municipalitatea a publicat pe site-ul SEAP, privind sistemul electronical achiziţiilor publice, un anunţ de participare prin care solicita servicii deelaborare PUZ în vederea închiderii inelului median de circulaţie din zona nord- autostrada urbană, precum şi studii de fezabilitate pe tronsonul Lacul Morii -Şoseaua Colentina. Este vorba despre renumita autostradă suspendată despre caretot vorbeşte edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. Licitaţia organizată învederea atribuirii lucrărilor a fost una cu peripeţii, întrucât, la sfârşitulanului trecut, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a obligatautoritatea contractantă să renunţe la intenţia de a atribui contractul cătreun anumit consorţiu de firme agreat. Motivul - printre asociaţii unora dintrefirme se aflau angajaţi ai primăriei.

Contestaţia a fost înaintatăcătre Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de asociaţia dintreIptana SA şi WSP Group SRL împotriva asocierii dintre Proiect Bucureşti SA,Ecoterra SRL, Metroul SA, Western Outdoor SRL şi Alpha Studio SRL. Contestaţiaa primit, iniţial, un rezultat negativ, dar Primăria Capitalei a fost obligatăcu acest prilej să reevalueze corect ofertele. Cum însă reevaluarea municipalităţiia menţinut, în continuare, în cursă cele cinci firme asociate, chiar pe poziţiacâştigătoare, o lună mai târziu se înaintează o nouă contestaţie care, de aceastădată, este aprobată. La sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Naţional pentruSoluţionarea Contestaţiilor a obligat din nou Primăria Capitalei să anulezeraportul de atribuire a contractului pe motive de netemeinicie şi nelegalitate.

Noicentrăm, noi dăm cu capul

Cu toate acestea,licitaţia organizată de Primăria Capitalei a mers mai departe şi, la data de 9martie 2011, autoritatea contractantă a atribuit contractul către asociereadintre SC Proiect Bucureşti cu SC Ecoterra SRL, SC Metroul SA, SC Western OutdoorSRL şi Alpha Studio SRL. Problema este că SC Western Outdoor SRL şi AlphaStudio SRL sunt patronate de doi membri ai Comisiei Tehnice de Urbanism şiAmenajarea Teritoriului, instituţie aflată în parohia Consiliului General alMunicipiului Bucureşti şi care se ocupă chiar cu validarea PUZ-urilor şi cu studiilede fezabilitate. Astfel, patronul SC Western Outdoor SRL este arhitectul SorinGabrea, care în prezent, potrivit unor surse din cadrul primăriei, ocupă funcţiade preşedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, întimp ce acţionariatul societăţii Alpha Studio SRL era deţinut, în anul 2009, înproporţie de 50 la sută de un alt arhitect, pe nume Vlad Cavarnali, de asemeneamembru în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

Contractul pe careconsorţiul celor cinci firme, care include şi societăţile celor doi membri aicomisiei, se ridică la 12.740.000 lei, fără TVA, adică la 3,8 milioane de eurocu TVA inclusă.

Arhitectul-şefal Capitalei: „Poate fi o problemă de moralitate”

Încercările noastrede a-i contacta pe cei doi oameni de afaceri aflaţi în componenţa ComisieiTehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului nu s-au putut materializa pânăla închiderea ediţiei. Însă l-am contactat telefonic pe arhitectul-şef alCapitalei, Gheorghe Pătraşcu. Acesta ne-a declarat că cei doi arhitecţi, Gabreaşi Cavarnali, nu sunt angajaţi ai Primăriei Capitalei, ci sunt doi arhitecţicare colaborează cu municipalitatea. Pătraşcu a subliniat faptul că este denotorietate că cele două societăţi au câştigat mai multe PUZ-uri, însă înopinia sa nu este o problemă de legalitate ci, în cel mai rău caz, o problemăde moralitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-16

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Arhitecţii Primăriei Capitalei au câştigat licitaţia pentru „Autostrada Suspendată”. 3,8 milioane de euro din bani publici, atribuiţi cu dedicaţie
zoom
EXCLUSIV. Arhitecţii Primăriei Capitalei au câştigat licitaţia pentru „Autostrada Suspendată”. 3,8 milioane de euro din bani publici, atribuiţi cu dedicaţie
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


OBSERV
05 Apr 2011

Crapati numai cand auziti ca Oprescu ar putea face Suspendata!Faultati la greu dar..... merita ,nu -i asa tonomatelor?
TEODOR
06 Apr 2011

Acesta este sistemul:un arhitect membru al CTUAT,poate avea contracte cu municipalitatea.Iar un arhitect care are asemenea contracte,nu poate fi decat unul de elita,cu realizari remarcabile in domeniu!Ati fi vrut ca Oprescu sa dea aceste contracte ,unor arhitecti,luati din Pagini Aurii,asa,la intamplare?
RADU_BA
08 Apr 2011

Si despre pret ce parere aveti? 3.8 milioane de euro este enorm pentru un PUZ.
Random imageUltimele stiri


loading...