2017-01-17 23:38

DEZVALUIRI


EXCLUSIV. Cazul Deta. Expertizele medico-legale: Răni superficiale la nivelul pielii

 |  20:07
EXCLUSIV. Cazul Deta. Expertizele medico-legale: Răni superficiale la nivelul pielii
Două dintre rapoartele expertizelor medico-legale preliminare dispuse îndosarul „Deta” au fost înaintate procurorilor Parchetului de pe lângăTribunalul Timiş, au declarat, în exclusivitate pentru ziarul „Puterea”, sursejudiciare. Potrivit acestora, cele două victime expertizate prezintă leziunisuperficiale la nivelul epidermei. Din acest motiv, anchetatorii nu au reuşit săîncadreze fapta de violenţă la o infracţiune pedepsită cu închisoarea mai marede 4 ani, cu care să se prezinte la instanţă în vederea emiterii mandatelor dearestare preventivă pe numele grupării coordonate de fiii primarului PetruRoman. Anchetatorii au ales însă o altă strategie cu care s-au prezentat, ieridupă-amiază, în faţa magistraţilor Judecătoriei Deta. Anume, au cerut arestareacelor cinci suspecţi pentru tulburarea gravă a liniştii publice.

„Astăzi (ieri. - n. red), procurorul de caz din cadrul Parchetului de pelângă Tribunalul Timiş, care istrumentează dosarul «Deta» a finalizatredactarea referatului cu propunerea arestării preventive a celor cinci învinuiţi”,au precizat sursele citate. Procurorul a cerut arestarea preventivă pentru operioadă de 29 de zile pe numele fiului cel mic al primarului Petru Roman, CălinRoman, şi a altor trei complici ai acestuia, Radu Gheorghe, Daniel VasileBârzan şi Valentin Pavel Strâmtu. De asemenea, procurorul a cerut arestarea înlipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii, a fiului cel mare alprimarului, Bogdan Daniel Roman, dat în urmărire generală şi în consemn lafrontieră. „Pentru toate cele cinci persoane, s-a cerut arestarea pentru săvârşireainfracţiunii prevăzute de art. 321, alineatul 2 Cod penal”, au precizat surselecitate. Potrivit acestui articol, „faptapersoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte oriexpresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingerebunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, linişteaşi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă prin fapta prevăzută la alin. 1 s-autulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la 2 la7 ani”.

Acuzaţii grave, probe subţiri

Potrivit anchetatorilor, această încadrare juridică a fost făcută, întrucâtla dosarul cauzei medicii legişti au trimis două expertize medico-legalepreliminare privind vătămările corporale suferite de cele două victime, sâmbătănoaptea, pe terasa restaurantului Tabu, din Deta. Aceste documente medicalearată că victimele au suferit leziuni superficiale la nivelul pielii.Rezultatul le-a dat peste cap planurile anchetatorilor, care au încadrat, iniţial,faptele la trei infracţiuni de loviri sau alte violenţe, ultrajcontra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, respectiv portul, fărădrept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritateacorporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, aunor obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere saulovire.

În aşteptarea verdictului magistraţilor

Referatul cu propunerea arestării a fost înaintat Judecătoriei Deta,care, ieri-seară, încă mai delibera asupra emiterii sau nu a mandatelor dearestare pe numele celor patru inculpaţi aflaţi în custodia organelor de urmărirepenală. Ordonanţele de reţinere emise pe numele lor au expirat în cursul seriide luni. Până la închiderea ediţiei, magistraţii nu pronunţaseră încă soluţia.

Iniţial, cauza a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă JudecătoriaDeta, care a încadrat astfel juridic faptele. După ce cazul a luat amploare înpresă, dosarul a fost preluat, prin rezoluţie a prim-procurorului, de cătreanchetatorii Parchetului Tribunalului Timiş - Secţia de Urmărire Penală şiCriminalistică. „În ceea ce-l priveşte pe învinuitul Roman Bogdan Daniel, seefectuează demersuri în vederea depistării şi prinderii acestuia”, au precizatanchetatorii.

Una dintre victime,cercetată pentru contrabandă cu ţigări pe fâşia verde

Potrivit site-ului pressalert.ro, Ştefan Alexandru,unul dintre cei doi bărbaţi care au ajuns în spital după ce au fost înjunghiaţide Bogdan Roman, fiul primarului din Deta, este cercetat penal pentrucontrabandă cu ţigări după ce a fost prins pe fâşia verde.În noaptea de17 mai, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de FrontierăDeta au observat cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, la câţivazeci de metri de frontiera cu Serbia, pe teritoriul ţării noastre, patrupersoane care transportau mai multe colete voluminoase. Când au fost somaţi,suspecţii au fugit şi au abandonat ţigările, trei reuşind să se facă nevăzuţi.Singurul prins a fost Ştefan Alexandru, de 32 de ani, din Deta, care a declaratcă nu ştie ce sunt cu cele 4.500 de pachete de ţigări de contrabandă pentru căel era la pescuit. Asta deşi era perioadă de prohibiţie. Ţigările au fostconfiscate, iar bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă.

Şeful Poliţiei din Deta a demisionat din funcţie

Şeful Poliţieioraşului Deta, Ioan Golosie, a demisionat din funcţie ieri după-amiază. Anunţula fost făcut de catre ministrul de interne, Traian Igaş. Acesta a dispustrimiterea şefului IGPR, Liviu Popa, la Timişoara, unde se derulează o anchetăinternă privind modul în care poliţiştii din Deta au instrumentat cazul privindscandalul de sâmbătă, de pe terasa restaurantului Tabu. „Mi-am întreruptconcediul şi am venit la Timişoara, împreună cu o echipă de control, ca săverificăm tot ce s-a întâmplat sâmbătă seara şi de-a lungul timpului, inclusivfelul în care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş a coordonat activitateala Deta. Trebuie să facem verificări, şi după aceea vom lua măsuri în acest caz.Toate aceste proceduri vor fi parcurse în regim de urgenţă şi în câteva zilevom putea anunţa măsurile pe care le-am luat”, a precizat Liviu Popa. Cu câtevaore înainte de demisia lui Golosie, întrebat dacă şeful Poliţiei din Deta,despre care există suspiciunea că ar fi sunat la 112 pentru a anunţaincidentul, ar trebui demis, Liviu Popa a răspuns că acesta va fi supus uneicercetări prealabile, după care inspectorul-şef al Poliţiei Timiş ar putea luamăsura demiterii sale. „Dacă şeful Poliţiei Deta a sunat la 112 să anunţedespre acest incident, atunci trebuia să fie deja cu demisia aprobată. Eu nupot să-l demit decât ca urmare a unei proceduri. Mai întâi, trebuie să avem oprocedură de cercetare prealabilă, după care avem consiliul de judecată şi abiadupă aceea inspectorul-şef de la Timiş poate lua măsura demiterii. Eu cred că odemisie de onoare ar fi fost pentru şeful Poliţiei din Deta o bulină roşieîntr-o mare atât de neagră”, a completat Liviu Popa.

Metehne de familie. Fraţii Roman şi un văr, acuzaţi de Parchet,scăpaţi de instanţe

Potrivit unor surse poliţieneşti de la nivelul IPJ Timiş,gruparea coordonată de către fraţii Bogdan Daniel şi Călin Roman este cunoscutăca o reţea care se ocupă cu perceperea taxelor de protecţie în oraşul Deta. Perolul instanţelor au existat cel puţin trei cauze penale în care membrii grupăriiau fost judecaţi pentru fapte cu violenţă, soluţionate cu achitarea lor, pemotiv că victimele şi-au retras plângerile. În paralel, la nivelul PoliţieiDeta s-au înegistrat multe astfel de sesizări din partea unor persoane agresatede fiii primarului. În absolute toate cauzele, părţile vătămate şi-au retrasplângerile, cel mai adesea, spun sursele citate, sub presiuni şi ameninţări dinpartea grupării infracţionale.

La data de 4 aprilie 2011, un cetăţean din Deta, pe numeCiprian Emanuel Coleţ, a făcut plângere la Judecătoria Deta împotriva mezinuluiedilului, Călin Roman, şi a unui complice al acestuia, Mihai Orţ, pentru lovirisau alte violenţe. La termenul din data de 28 iunie, magistraţii s-au văzutnevoiţi să amâne judecarea cauzei, întrucât martora care a asistat la agresarealui Coleţ a refuzat să se pezinte în instanţă, deşi pe numele ei fusese dejaemis un mandat de aducere. Martora a primit o amendă judiciară, însă cu toateacestea nu s-a prezentat la proces. Următorul termen a fost stabilit pentrudata de 27 septembrie 2011.

În anul 2008, fiul cel mare al edilului din Deta, BogdanDaniel Roman, împreună cu un văr al său, Valentin Ladislau Roman, dar şi cuAndrei Răzvan Dombi, au fost cercetaţipentru că l-au bătut pe un alt cetăţean, pe nume Traian Cosmin Chihărean.Valentin Ladislau Roman şi Andrei Răzvan Dombi au fost arestaţi, la vremearespectivă. La data de 17 iulie 2008, Tribunalul Timiş a admis cererea deeliberare provizorie sub control judiciar a celor doi, care erau încarceraţi în Penitenciarul Timişoara. Şi în acestproces, instanţele au emis mandate de aducere pe numele unor martori. Judecatas-a finalizat abia pe 20 mai 2009, când procesul s-a stins ca urmare a faptuluică partea vătămată şi-a retras plângerea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Cazul Deta. Expertizele medico-legale: Răni superficiale la nivelul pielii
zoom
EXCLUSIV. Cazul Deta. Expertizele medico-legale: Răni superficiale la nivelul pielii
zoom
EXCLUSIV. Cazul Deta. Expertizele medico-legale: Răni superficiale la nivelul pielii
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image