2017-01-22 14:10

DEZVALUIRI


EXCLUSIV. Clanul Roman a intrat la beci doar pentru tulburarea liniştii publice

 |  19:59
EXCLUSIV. Clanul Roman a intrat la beci doar pentru tulburarea liniştii publice

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Timiş, Simona Vandici-Dobra, a confirmat, pentru ziarul “Puterea”, informaţia publicată în ediţia de ieri, potrivit căreia Serviciul de Medicină Legală Timiş a transmis procurorului de caz două expertize medico-legale preliminare ce conţin constatările leziunilor pe care le-au suferit cele două victime ale grupării coordonate de fraţii Călin şi Bogdan Roman. “Potrivit acestor expertize preliminare, victimele prezentau, la momentul expertizării, leziuni superficiale ale epidermei la nivelul capului, al umerilor, braţelor şi al corpului”, a precizat sursa citată. Fiind vorba despre răni minore, anchetatorii au trebuit să apeleze la un tertip legislativ care să le permită să ceară instanţei arestarea acuzaţilor.

Anchetatorii suţin că împotriva lui Călin şi Bogdan Daniel Roman, dar şi complicilor acestora - Radu Gherghel, Daniel Vasile Bîrzan şi Valentin Pavel Strîmtu - a fost începută urmărirea penală şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru câte o infracţiune de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, mai multe infracţiuni de lovire, iar în ceea ce-l priveşte pe fiul cel mare al primarului şi pentru o infracţiune de port fără drept al cuţitului în locuri publice. “Conform articolului 148 Cod de procedură penală, măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată numai dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de patru ani. În speţa de faţă, în cazul infracţiunii de lovire sau alte violenţe, pedeapsa este închisoarea de la una la trei luni sau cu amendă, iar în cazul în care victima necesită până la 20 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa este de la trei luni la doi ani sau amendă”, spun procurorii. Motiv pentru care, în referatul cu propunerea arestării preventive a lotului “Deta”, anchetatorii au cerut instanţei să constate săvârşirea de către toţi cei cinci inculpaţi a infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, cu circumstanţe agravante, care se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani. Surse judiciare susţin că magistraţii au ţinut cont, în momentul în care au luat măsura arestării preventive împotriva celor cinci, şi de impactul mediatic al cazului.

Se aşteaptă raportul medico-legal final

“În funcţie de rezultatul raportului final de expertiză medico-legală, încadrarea faptelor de lovire poate fi schimbată, în sensul că, dacă se constată că leziunile victimelor vor necesita peste 60 de zile de îngrijiri medicale, sau dacă în urma acestor leziuni s-au cauzat disfuncţionalităţi ale organelor interne, se va merge pe infracţiunea de vătămare corporală sau vătămare corporală gravă. De asemenea, dacă legiştii vor constata că viaţa vreuneia dintre victim a fost pusă în primejdie, sau dacă din probatoriul administrat în cauză va rezulta că autorul a acţionat cu intenţia de a ucide, încadrarea juridică a faptei va fi de tentativă de omor”, au precizat surse judiciare. Anchetatorii estimează că rapoartele medico-legale finale vor ajunge la dosarul cauzei cel mai devreme în cursul săptămânii viitoare.

Fiul cel mare va fi dat în urmărire internaţională

Fiul cel mare al primarului oraşului Deta, Bogdan Daniel Roman, a primit mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile. Anchetatorii se află încă în căutarea lui, considerându-l liderul grupării din care face parte şi fratele său mai mic, Călin Roman. Bogdan este căutat de procurori încă de sâmbătă, el figurând în prezent ca urmărit general şi dat în consemn la frontieră. Potrivit unor informaţii, Bogdan Roman ar fi reuşit să treacă frontiera în Serbia, anchetatorii neexcluzând posibilitatea emiterii pe numele său a unui mandat de urmărire internaţională.

Motivarea arestării: Lăsaţi liberi, ar reprezenta un pericol

Magistraţii Judecătoriei Deta au făcut publică motivarea în urma căreia cei patru membri ai clanului Roman au primit mandate de arestare preventivă. Potrivit documentului, inculpaţii prezintă un real pericol public din cauza violenţei excesive prin care s-au manifestat atât sâmbătă, cât şi cu alte ocazii. Victimele au fost lovite "în nenumărate rânduri". În motivarea instanţei se arată că cei trei au fost arestaţi din cauza naturii infracţiunii săvârşite şi a gradului de pericol social concret pe care îl reprezintă.

Prin modul de comportare, acţiunile desfăşurate de inculpaţi au adus atingere acelor relaţii sociale care sunt compatibile cu respectul reciproc, păstrarea demnităţii umane, respectul decenţei, păstrarea liniştii publice şi altele. Totodată, anchetatorii au arătat că lăsarea acuzaţilor în libertate poate încuraja alte persoane să comită fapte similare, acestea fiind evidenţiate zi de zi în presa scrisă şi audio-vizuală, generând un sentiment de nesiguranţă şi teamă în rândul opiniei publice. Bogdan Roman, fiul cel mare al primarului din Deta, a fost şi el rănit în timpul altercaţiei.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat faptul că în noaptea de 23 spre 24 iulie 2011, pe fondul unor relaţii tensionate mai vechi,, între inculpaţii aflaţi împreună cu alte persoane în faţa localului „Tabu” din oraşul Deta, şi un alt grup de persoane din care făceau parte şi părţile vătămate Ş.A., G.B., I.P. şi G.E. a avut loc un schimb de replici care a degenerat în acte de violenţă fizică. La un moment dat, inculpatul Roman Bogdan Daniel s-a înarmat cu un obiect tăietor-înţepător (sabie sau cuţit) cu care a lovit părţile vătămate, cauzându-le plăgi şi leziuni la nivelul capului, umerilor, braţelor, corpului. Ceilalţi inculpaţi au aplicat şi ei o serie de lovituri cu pumnii şi picioarele părţilor vătămate. Situaţia conflictuală ivită a produs panică în rândul persoanelor prezente la faţa locului, având în vedere intensitatea actelor de agresiune, obiectele folosite la comiterea acestora, numărul mare al persoanelor implicate, context în care cauza a fost puternic mediatizată”, se arată în referatul procurorilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-28

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Clanul Roman a intrat la beci doar pentru tulburarea liniştii publice
zoom
EXCLUSIV. Clanul Roman a intrat la beci doar pentru tulburarea liniştii publice
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image