2017-01-16 12:55

DEZVALUIRI


EXCLUSIV. Concluzii incendiare în cazul dosarului angajărilor în Jandarmerie. Generalul Rugină i-a angajat în fals pe prietenii chestorului Pătraşcu de la MAI

 |  19:31
EXCLUSIV. Concluzii incendiare în cazul dosarului angajărilor în Jandarmerie. Generalul Rugină i-a angajat în fals pe prietenii chestorului Pătraşcu de la MAI

Dosarulîn care sunt implicaţi generali din Ministerul Administraţiei şi Internelor dezvăluiemodul în care se fac angajările din sursă externă în unităţile subordonate, pediferite arme. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică dincadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilitcă trei persoane, dintre care unul este bun prieten cu fostul şef al Direcţiei deResurse Umane din MAI, au fost angajate, prin fals, în Jandarmeria Română.

Sursejudiciare au prezentat, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”, modul în cares-au derulat evenimentele în cazul dosarului în care sunt cercetaţi penal şapteofiţeri cu funcţii de conducere în Ministerul Administraţiei şi Internelor,respectiv în Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Astfel, în lunaoctombrie a anului trecut, un anume Haris Cornel, despre care anchetatorii susţincă este un foarte bun prieten al chestorului Adrian Pătraşcu, ocupant alpostului de şef al Direcţiei Resurse Umane din Ministerul de Interne, a fostfavorizat pentru încadrarea din sursă externă în Jandarmeria Română. Alături deHaris Cornel, încă două persoane, cunoştinţe bune cu acesta, au beneficiat deacelaşi tratament ce s-a dovedit a avea conotaţii clare penale.

Posturi deblocate laintervenţie de sus

Înperioada 15-18 octombrie 2010, prin derogarea de la actele normative prin cares-a suspendat orice încadrare din sursă externă, conducerea Jandarmeriei Românea deblocat trei posturi, pentru ca cei trei prieteni ai chestorului Pătraşcu săpoată fi angajaţi. Ostilităţile au fost conduse de către prim-adjunctulcomandantului Jandarmeriei, generalul Nicolae Rugină, care a şi scos posturile încauză la concurs, întocmind şi dosarele de candidaţi ale celor trei. Cele treiposturi deblocate au fost unul la nivelul Inspectoratului General alJandarmeriei, al doilea la Brigada Specială de Intervenţii Bucureşti, iar altreilea la nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila. Postul de lacentru a fost scos cu dedicaţie la concurs chiar pentru prietenul chestoruluiAdrian Pătraşcu, respectiv pentru Haris Cornel. Procurorii au constatat, înurma raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului de interne, dar şica urmare a urmăririi penale efectuate în cauză, că generalul Nicolae Rugină aconsemnat în fals faptul că dosarele celor trei candidaţi sunt complete, înrealitate, spun sursele citate, din dosar lipsind documente importante, cum arfi fişele de examinare psihologică, iar documentele de studii nu erauautentificate la notariat. Cu toate acestea, cele trei persoane au fostdeclarate admise, fiind încadrate pe post. “S-a stabilit că generalul Rugină acomunicat în mod fals o situaţie neconformă cu realitatea, având consecinţedeosebit de grave”, susţin anchetatorii.

Lucrurilenu se opresc aici. După încadrarea în Jandarmerie pe posturile descrise maisus, cei trei au fost transferaţi la Poliţie. Astfel, Haris Cornel a fosttransferat de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la InspectoratulGeneral al Poliţiei Române, în timp ce prietenii săi, încadraţi pe posturi laBrăila şi la Brigada Specială de Intervenţii a Jandarmeriei, au fost transferaţila Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţiea Municipiului Bucureşti.

Afacerea a devenit unadevărat bumerang

Înurmă cu două zile, procurorii au dispus, prin rezoluţie, începerea urmăririipenale împotriva generalului Niculae Rugină, prim-adjunct al comandantuluiJandarmeriei Române, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şiabuz în serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au extins cercetărileşi au început urmărirea penală pentru complicitate la fals intelectual şi abuz înserviciu contra intereselor publice şi faţă de colonelul Marian Grigoroaia, şefulDirecţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al JandarmerieiRomâne. Faţă de chestorul Adrian Pătraşcu, şef al Direcţiei de Resurse Umanedin MAI, s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu contraintereselor publice. Faţă de şeful Jandarmeriei Române, chestorul OlimpiodorAntonescu, s-a început urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu. Anchetanu s-a oprit aici. Datele şi indiciile i-au condus pe procurori la însuşisecretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorulCristian Baci, dar şi la şeful Direcţiai Generale Financiare, comisar-şefValentin Opriţescu, şi la comisar-şef Constantin Stoleru, din cadrul DMRU, faţăde care s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselorpublice. Cei şapte au fost demişi din funcţii, marţi, prin ordin al ministruluide interne, Traian Igaş.

Anchetanu s-a oprit aici, anchetatorii luând în calcul tot mai puternic posibilitateade a extinde cercetările, întrucât în acest dosar sunt date cu privire laimplicarea în faptele de natură penală a aproximativ 20 de ofiţeri cu funcţiiimportante în cadrul MAI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GICAPOPESCU
19 Ian 2011

ce dezvaluiti acum este d oar varful icebergului.in vestigati daca puteti,fii nd de notorietate,avansar ile inainte de termen a f ostului inspector sef de la Galati care in 2009 a primit pe parcursul a 5 l uni 2 grade profesionale pentru a putea fi numit i n acea functie de ministr ul Nica.si mai sunt si al tele .pana acum s-a tot v orbit dar nu s-a facut ni mic.succes

Adauga un comentariu

Random image