2017-01-16 15:05

DEZVALUIRI


Exclusiv: Datele strânse de americani despre Justiția din România apar și într-un raport al austriecilor. Năstase… Mondialul!

 |  18:52
Exclusiv: Datele strânse de americani despre Justiția din România apar și într-un raport al austriecilor. Năstase… Mondialul!

Apariția cablogrameiWikileaks despre o reuniune pe teme de Justiție ținută pe 17 februarie 2009 laPalatul Cotroceni ridică mari semne de întrebare privind felul în care eraufolosite informațiile strânse de Ambasada SUA, în afara rapoartelor cătreDepartamentul de Stat de la Washington. Astfel, descrierea ședinței în careTraian Băsescu a ridicat problema blocajului dosarelor lui Adrian Năstase înParlament este cuprinsă în cablograma "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şireforma justiţiei se află în prim-plan în România" apare și într-un document, redactat între 25 și 27martie 2009, de consilierii ministrului de externe austriac. Documentul a fostuitat de un funcționar austriac pe masă după o întâlnire avuta la București cuministrul nostru de externe de atunci, Cristian Diaconescu.

Culmea,ambele rapoarte, cel american și cel austriac, conțin aceiași eroare, așa cumse vede din stenograma întâlnirii de la Cotroceni!

Lacâte sau pentru câte urechi se turna? Datele din telegrama despre dosarelelui Năstase apar și într-un raport al austriecilor

Una dintre telegrameleWikiLeaks care a făcut vâlvă în ultimele zile este cea în care funcționarii AmbasadeiSUA la București descriu o întâlnire pe teme de Justiție ce a avut loc laPalatul Cotroceni. Întâmplarea vrea ca această cablogramă să fie importantă,pentru că informațiile din ea sunt confirmate de un raport al consilierilorministrului de externe austriac, raport uitat pe o masă după o întâlnirebilaterală cu ministrul de externe român de atunci, Cristian Diaconescu. Înambele documente, telegramă și raport, e descrisă o situație similară,menționare dosarelor lui Adrian Năstase de către președintele Traian Băsescu,gazda reuniunii. Din păcate – fie pentru sursele diplomaților străini, fie pentrucapacitatea străinilor de a înțelege ce spun românii – se pare că informațiacentrală a fost greșit interpretată.

Scurt istoric – episodul 1

Apariția telegrameiclarifică multe aspecte, dar e important să cunoaștem evenimentul de la care aplecat totul. Pe 12 februarie 2009, Comisia Europeană dăduse publicității unraport de țară, tipic perioadei, în care sunt lăudate anumite eforturi făcutepentru reformarea Justiției, erau lăudate ANI și DNA, dar era criticatParlamentul care iarăși nu dăduse un aviz pentru unul dintre dosarele fostuluipremier PSD.

Iritat de raport,președintele a convocat, pe 17 februarie, la Palatul Cotroceni mai multepersoane din Parlament și Justiție. Invitațiile s-au făcut în pripă, unelechiar telefonic de către ”gazdă”, întâlnirea având loc la ora 17.00.

Au participat: premierulEmil Boc (el a ajuns spre sfârșitul discuțiilor, adică aproape de ora 19.30),miniștrii Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea, Dan Nica,Victor Ponta și Cătălin Predoiu. A fost convocat și şeful DepartamentuluiAfacerilor Europene, Vasile Pușcaş. Procurorii Laura Codruța Kovesi și DanielMorar au participat şi ei la discuții. Au mai venit Viorel Virgil Andrieș șiBogdan Licu, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele de atunci ai CSM,chestorul Petre Tobă, ce era șeful Poliției Române, șefii ANI, CătălinAlexandru Macovei și Horia Georgescu. Comisiile juridice din Senat și CameraDeputaților au fost reprezentate de parlamentarii Toni Grebla, Daniel Buda șiFlorin Iordache. La discuție au fost invitați și președintele Senatului, MirceaGeoană, și președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Trebuie spus că,la acea oră, era în funcție primul Cabinet condus de Emil Boc, Guvernul formatdin PDL și PSD.

Scurt istoric – episodul al 2-lea

Subiectul Adrian Năstasea fost atins după ce Mircea Geoană a spus în timpul discuțiilor că ANI estelăudată degeaba, pentru că nu mai există în Europa o instituție similară și căsingurul caz al DNA este cel al fostului premier. Atunci se pare că aintervenit în discuție Florin Iordache spunând că dosarele lui Năstase suntpolitice – el având, la acea dată, și poziții publice pe aceeași idee. Primacare ar fi reacționat a fost Kovesi care a susținut că anchetele sunt corecte.Apoi a sărit Traian Băsescu care a spus că, deși avea posibilitatea, nu a datniciodată la presă documente din dosare, pentru că altfel opinia publică ar fiaflat că pesediștii s-au turnat între ei. S-au dat și exemple: autodenunțurilelui Sergiu Sechelariu și Irina Jianu.

Subiectul a rămas încoadă de pește, singura decizie luată atunci fiind votarea Codurilor înParlament până pe 15 mai.

Acum aflăm, via WikiLeaks,că americanii au fost mai interesați de această întâlnire chiar decât presa dinRomânia, care i-a acordat, în februarie 2009, doar câteva notițe.

Scurt istoric – episodul al 3-lea

Din cablograma datăpublicității reiese că americanii i-au contactat pentru date privind aceareuniune pe Daniel Buda, Bogdan Licu și Cătălin Macovei. Din discuții,americanii au tras concluzia că Băsescu ar fi spus chiar că plângerile penaleau fost făcute de pesediști.

Întâlnirea a devenitsubiect de presă pentru ziariștii români abia pe 1 aprilie. Atunci, după oîntâlnire a ministrului de externe din Austria cu omologul său, un consilier dela Ministerul Federal pentru Afaceri Europene și Relații Internaționale a uitatpe masă un raport ce cuprindea punctele ce ar fi trebuit atinse în discuțiilebilaterale de la București. Printre alte însemnări – făcute de consilieri înperioada 25-27 martie 2009 – era și următoarea: ”Președintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari și i-a chemat petoți responsabilii la Palatul Prezidențial. El a cerut o decizie politică înprivința Codurilor puse în discuție, ocuparea posturilor de judecator șiprocuror bugetate, care erau vacante, precum şi capul fostului premierNastase.”

Imediat după ce documentula ajuns la presă, s-a făcut vâlvă. Ca și acum, una dintre măsurile luate deAdrian Năstase a fost de a arăta că plângerea inițială a fost făcută de MonaMuscă, atunci apărând în mai multe ziare sesizarea semnată de fosta demnitară aAlianței D.A.

Întrebări

Prima întrebare estedacă americanii și austriecii au avut aceleași surse, dată fiind asemănareadescrierii în privința episodului Adrian Năstase. Asta înseamnă că mai multeambasade de pe teritoriul României practică această politică de ”turnați aici”,dar ţările respective nu au ajuns în atenția lui Julian Assange și a oamenilorsăi.

Apoi poate că explicațiaeste că americanii, după ce au strâns informațiile primordiale, le-audistribuit altor state aliate, printre care și Austria. Erau la prima mână înacest caz sau e vorba despre o compilație făcută după ce primele rapoarte auajuns la Departamentul de Stat și un funcționar de acolo le-a ”rumegat”? Einteresant de știut dacă radiografiile europene în ceea ce ne privește sunttrecute printr-o prismă americană...

În fine, a treiaipoteză, dar mai greu de crezut, este că americanii și austriecii au avut sursediferite.

P.S.: Fiecare telegramăa WikiLeaks merită astfel de analize și atunci vom înțelege mai multe despreviața noastră de zi cu zi. Elemente simple precum penetrarea Ambasadei Ucraineisau relația diplomatului român Gheorghe Dumitru, de la misiunea noastră de laCairo, cu americanii merită atenție.

Băsescu: „Putem scoate din arhivă dosarul Zambaccian”

Informațiile sunt confirmate și de stenograma ședințeidin 17 februarie 2009, publicată ieri de Mediafax. Enervat de spuselepesediștilor la întâlnire, președintele Traian Băsescu ar fi spus: Acestedosare au fost la mine şi eu le-am avizat pentru începerea urmăririi penale şipot să vă spun ce era acolo, ca să vedeţi cât sunt de politice. Era plângerea luiSergiu Sechelariu că i-a dat şpagă lui Adrian Năstase. Era plângerea doamneicare a fost inspector la Inspectoratul în Construcţii, care şi ea spunea căpentru a fi numită a trebuit să facă nu ştiu ce. Era plângerea consulului saudeclaraţia consulului de la Beijing, care spunea cum domnul Adrian Năstase i-adat 500 de mii de dolari ca să cumpere mobilier. Şi pe urmă era iarăşideclaraţia lui Sergiu Sechelariu cu containerele din China au venit laBacău", a declarat Traian Băsescu, potrivit stenogramei şedinţei.

În cadrulaceleiași discuții, președintele a mai spus: "Dar ceea ce faceţi şiîncercaţi să faceţi aici, între oameni care ştiu despre ce este vorba, ejenant. Eu... domnul Diaconu (Ştefan, consilier prezidenţial - n.r.), putemscoate din arhivă dosarul, pentru că poate să-l vadăoricine în momentul de faţă şi dosarul Zambaccian, ne dumirim dacă SergiuSechelariu e cumva sau doamna Jianu sau consulul de la Beijing, ne dumirimacum. Nu are sens să mai mergeţi să pedalaţi pe asta, pentru că mă obligaţi săfac publice dosarele ca să mă apăr, că m-am săturat de povestea politică."

WIKILEAKS:Declaraţie atribuită lui Băsescu. Dosarul Nastase, declanşat desocial-democraţi

Într-o telegramă din 2009 amisiunii diplomatice a SUA în România, clasificată Confidenţial, a fostconsemnat un moment în care Mircea Geoană împreună cu alţi social-democraţi seplângeau că dosarul lui Adrian Năstase este unul politic. În replică, TraianBăsescu le-ar fi spus “Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public -fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni dinpartidul vostru, nu al meu”.

Telegrama cu subiectul “Ofurtună perfectă corupţia, statul de drept şireforma justiţiei se află în prim-plan în România” descrie întâlnirea de la PalatulCotroceni din 17 februarie, când Traian Băsescu a convocat de urgenţă “AJustice Summit” pentru a aproba un plan de reforme în sectorul justiţiei. ”Întâlnireai-a adus împreună pe ministrul justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi,seful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană,preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisieijuridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu”, searată în telegramă. Aceasta mai conţine şi detalii despre cum a decursîntâlnirea din 17 februarie. Bogdan Licu a descris-o ca fiind “relativ sinceră”,iar Macovei a clasificat ca “încinsă” dezbaterea dintre Geoană şi Băsescu petema “dosarul Năstase”. ”Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-iştis-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Numă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerilepenale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu».În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acordasupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedura de urgenţă aunor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase îninstanţă", se mai spune în telegramă.

Năstase: “Băsescueste un mincinos”

PreşedinteleCN al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni despre scandalul WikiLeaks că şefulstatului este un “mincinos” dacă susţine că dosarele sale ar fi fost declanşateîn urma sesizărilor unor social-democraţi. “Era atunci mincinos şi se dovedeşteacum încă o dată mincinos, plângerile penale au fost făcute în mod evident decătre Mona Muscă în numele Alianţei D.A. şi în 2005 Adrian Morar (şeful DNA,n.r.) s-a autosesizat. Nici eu nu cred că era membru PSD la momentul acela,poate o fi devenit între timp. În ceea ce priveşte caracterul politic aldosarelor chiar faptul că această chestiune a fost discutată într-o reuniunepolitică şi a fost pusă în termenii respectivi de către Traian Băsescudovedeşte că într-adevăr aveau caracter politic", a declarat Năstase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HAMLET
29 Mar 2011

Oamenii nostri politici s i diplomatii nu au iesit din epoca fanariota.Sunte m tratati ca o colonie in departata de civilizatie. Tragedia noastra national a continua pana la limita posibilului...sau dincol o...
LUPTATORUL
30 Mar 2011

Constitutia este facuta d e hoti pentru hoti.Legile emise de parlament nu fa c atceva decit sa proteje ze mafia politica si ecom omica. Diferenta mare int re partide nu este ! vede ti cum au modificat legea ANI,la care au subscris TOTI interlop-parlamentar ii.PACAT!

Adauga un comentariu

Random image