2019-04-26 03:44


EXCLUSIV. Firma unui fost ofiţer SIE a fost anchetată pentru incidente armate în Irak

 |  20:02
EXCLUSIV. Firma unui fost ofiţer SIE a fost anchetată pentru incidente armate în Irak

Firmaromânească Danubia Global Inc., anchetată de FBI şi Armata americană, în 2006,în cazul uciderii unor poliţişti irakieni, a apraţinut până nu demult unui fostofiţer SIE. În prezent, singurul acţionar este un anume Gabor Istvan, din judeţulMureş.

Potrivitunor documente publicate de WikiLeaks şi citate de New York Times, companiile de securitate private au amplificathaosul în Irak, fiind implicate în numeroase abuzuri, inclusiv uciderea unorcivili. În 2004, patru agenţi au fost ucişi la Fallujah, iar cadavrele lor aufost ciopârţite şi arse.

Unadintre firmele care au activat în Irak este şi societatea bucureşteană DanubiaGlobal Inc., ai cărei angajaţi au ucis trei irakieni la Fallujah în 2006,potrivit documentelor prezentate de WikiLeaks.

Societate fondată în2004 de o tânără

Maiîntâi de toate, ar trebui lămurit un aspect important. Firma Danubia Global nuare şi nu a avut niciodată ca obiect de activitate paza şi securitatea, aşa cumapare în documentele date publicităţii de WikiLeaks.

DanubiaGlobal a fost înfiinţată în 27 octombrie 2004, prin decizia 17213/SC, emisă dejudecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă TribunalulBucureşti, Veronica Dănăilă. Fondatorul şi unicul acţionar şiadministrator al societăţii era Oana Marilena Suciu, pe atunci în vârstă de 23de ani, acum director şi acţionar al celebrei firme de produse naturale pe bazăde cânepă, Canah International. Obiectul de activitate al firmei Danubia Globalera „consultanţă pentru afaceri şi management”, iar sediul era pe StradaSergent Dorobanţu Vasile nr. 8, sectorul 1.

Legăturile cu o firmă suspendată în SUA

Ulterior, Oana Suciu renunţă la firma fondată de ea,aceasta fiind preluată de off shore-ul Security Venture International Ltd.,înregistrat în Tortola (Insulele Virgine Britanice). Administrator a fost numitRichard Lee Levinson, fost director al companiei americane Custer Battles,firmă de consultanţăacuzată, în urmă cu şase ani, de fraudă în cazul unor contracte încheiate înIrak. Custer Battles a fost una dintre primele companii din SUA suspendate deautorităţile americane de la încheierea de contracte în Irak. Într-un procescivil desfăşurat în 2006, un juriu federal a stabilit că firma a fraudatGuvernul cu trei milioane de dolari, emiţând facturi false. Compania americanăa fost fondată la sfârşitul anului 2002 de doi foşti militari, care au obţinutcontracte pentru asigurarea securităţii aeroportului din Bagdad şi acordarea desprijin logistic pentru introducerea noii monede irakiene.

Firma Danubia Global Inc. a preluat, în baza unuicontract care prevedea achitarea sumei de un dolar şi plăţi ulterioare nespecificate, bunurile din Irak alecompaniei Custer Battles, precum şi majoritatea angajaţilor acesteia. AdministratorulDanubia Global Inc., Richard Levinson, a fost membru al boardului executiv al Custer Battles până în momentul semnării contractului şi a devenit consultantpentru firmaromânească.

Anchetă a FBI privindposibile fraude

AnchetatoriiFBI au încercat, în 2006, să stabilească dacă Danubia Global este o entitatecreată artificial pentru a evita interdicţia impusă firmei americane CusterBattles, dar şi dacă firma românească a fraudat guvernul federal, obţinândcontracte de milioane de dolari pe care nu avea dreptul să le primească.

Atât RichardLevinson, cât şi directorul de operaţiuni al Danubia Global, Bogdan-ValentinBichir, au negat o eventuală relaţie de afaceri între firma românească şiCuster Battles. "Danubia Global esteo companie care desfăşoară activităţi în mod independent, fără a avea legăturicu Custer Battles LLC. Este adevărat că atunci când o companie preia ooperaţiune de la o altă companie, cumpărătorul păstrează pe perioada tranziţieio parte din experienţă şi aptitudinile personalului-cheie, însă între timp au intervenit schimbări majoreîn rândul personalului din Irak şi modificări la nivel de senior management",declara, pentru Mediafax, în vara lui 2006, Bogdan Valentin Bichir.

Contracte de peste unmilion de dolari pe lună

Spre deosebire de Custer Battles, care acţiona înzona Bagdadului, Danubia Global s-a concentrat asupra operaţiunilor în vestul Irakului. Puşcaşii marinistaţionaţi în această regiune angajau companii delogistică pentru aprovizionare, iar firmele de logistică angajau, la rândul lor, companii de securitate pentruasigurarea convoaielor. Cotidianul Pittsburgh Post-Gazette prezenta, în urmă cu patru ani, şi o declaraţie a directorului general al Danubia Global, Amy Clark (fost director al Custer Battles), conform căreia compania oferea servicii pentrunumai 7.500 de dolari, în timp ce alte firme cereau 15.000 dedolari pentru asigurarea securităţii unui convoi. Danubia Global, care se pare că a obţinut contracte în valoare de1,28 milioane de dolari pe lună, a încercat să găsească un cumpărător, reuşindsă înceapă negocieri cu compania Windmill International. Aceasta însă s-a retras de la discuţii, dincauza potenţialelor probleme provocate de asocierea dintre Danubia Global şi Custer Battles.

Conflictul în care aufost ucişi trei poliţişti

Danubia Global Inc. s-a confruntat şi cu alteprobleme, ca urmare a unor incidente petrecute în luna aprilie a anului2006, în Irak, în cursul cărora angajaţii săi au deschis focul omorând mai mulţi poliţiştiirakieni. Esteincidentul despre care se vorbeşte în docuemntele publicate de WikiLeaks. Armata americană a declanşat atunci o anchetă, interzicând temporar operaţiunile firmeiDanubia Globalîn zonă şi refuzând ulterior să mai acordeautorizaţiile de rutină companiei. De cealaltă parte, reprezentanţii societăţiiau respins acuzaţiile poliţiei irakiene, conform cărora angajaţii săi ar fi deschis focul fără a fi provocaţi.

Fostul acţionar,vecinul firmei Danubia

Ulterior,în firma Danubia Global au intrat ca acţionari un anume Gabor Istvan, din judeţulMureş, precum şi Mihail Bichir, fost ofiţer în serviciul de spionaj al Securităţii,reciclat în Serviciul de Informaţii Externe sub gradul de colonel, având funcţiade director al Direcţiei E 101 (Europa, SUA, Canada, organismele internaţionale).

În 2009, Mihail Bichir avea 40% din capitalul societăţiiDanubia Global. La începutul anului trecut, actul constitutiv al societăţii afost modificat, printr-un act adiţional, astfel că obiectul de activitate alfirmei a fost transformat din „activităţi de studiere a pieţei şi de sondare aopiniei publice” în „lucrări de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Anul acesta, pe 31 mai, Mihail Bichir renunţăla părţile sale sociale în favoarea lui Gabor Istvan, care devine unic acţionarşi administrator.

Generalîn rezervă, Mihail Bichir, acum în vârstă de 61 de ani, este tatăl lui BogdanValentin Bichir, fostul director de operaţiuni al firmei Danubia Global, pevremea când scandalul cu societatea Custer Battles era în floare. De altfel,sediul social al Danubia Global este Calea Moşilor nr.310, bloc 58bis, sc. 1, etaj 2, ap. 8, sector 2. Vecina firmei, aflată la unapartament alăturat, este familia Bichir.

Fiul generalului, asociat în altă firmă cu foşti înalţi ofiţeri STS

Bogdan Valentin Bichir este acţionar şi are funcţia decenzor intern în compania TSS Grup SA. Coacţionari sunt, printre alţii, GavrilDorelu Ţărmurean, fost adjunct al directoruluiSTS până în 2001, când a fost trecut în rezervă, precum şi soţia şi fiulacestuia, Aurelia-Maria, respectiv Adrian-Cristian. Un alt asociat este şi IonMavrodin, şi el trecut în rezervă, în acelaşi an, din funcţia de adjunct al directoruluiSTS. Mavrodin a fost şi adjunct al şefului OficiuluiCentral de Stat pentru Probleme Speciale, până în 7 octombrie 2009, când a fosteliberat din funcţie de premierul Emil Boc. Un al treilea fost adjunct aldirectorului STS, eliberat din funcţie în acelaşi lot, generalul VasileCăciulan, apare şi el în acţionariatul firmei TSS Grup. Generalul Florin-GeorgeŞcheau, alt asociat al firmei TSS Grup, activeazăîn Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG