2017-01-21 10:34

DEZVALUIRI


Exclusiv. Gruparea condusă de Nuredin Beinur urmează să fie trimisă în judecată

 |  20:07
Exclusiv. Gruparea condusă de Nuredin Beinur urmează să fie trimisă în judecată

Sursedin cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetuluide pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au precizat, pentru ziarul“Puterea”, că cercetările în dosarul în care este inculpat interlopul constănţeanNuredin Beinur, acuzat de şantaj şi infracţiuni economice, au fost finalizate.Dosarul, totalizând peste 40 de volume, va fi trimis în instanţă, procuroriiurmând să întocmească rechizitoriul şi să-i aducă lui Beinur la cunoştinţă învinuirilereţinute în sarcina sa. Alături de Beinur, în dosar mai sunt cercetaţi NuredinErchin, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Ewlvis Petcu Nuredin Ermin, EmanoilHanganu (funcţionar public în cadrul Primăriei Mangalia), poliţiştii CristinelNiţoi şi Gabriela Iacob, dar şi alte persoane.

Potrivitdosarului de urmărire penală, în cursul anului 2009, un martor cu identitateprotejată a fost contactat de un cetăţean turc, pe nume Ozdemir Tuma, care i-asolicitat să-i restituie contravaloarea a şase kilograme de aur, estimată la100.000 de euro. Începând cu anul 2000, martorul a derulat pe raza Sibiuluiactivităţi de comercializare a aurului, materia primă fiind achiziţionată dinTurcia, de la Ozdemir Tuma. Unul dintre transporturile de aur a fost pierdut,dar martorul l-a asigurat pe furnizor că va fi despăgubit. Pentru că acestlucru nu s-a întâmplat până în luna aprilie a anului trecut, Ozdemir Tuma aapelat la prietenul său Nuredin Beinur să rezolve problema. Acesta din urmă l-acontactat pe Nelu Mihai Balaban, însoţit de Petre şi de Constantin Ovidiu Pop,au exercitat presiuni şi ameninţări asupra martorului.

Taxă de protecţie de15.000 de euro pe an

Acestgen de acţiuni reprezintă doar o mostră a modului în care Nuredin Beinur îşidesfăşura activitatea infracţională. Cel mai spectaculos caz de şantaj îlreprezintă cel în care Beinur a racolat poliţişti şi funcţionari ai PrimărieiMangalia pentru a-l speria pe un om de afaceri care se săturase să mai plătească“taxă de protecţie”. În 1999, omul de afaceriMarian Mocea a devenit acţionar majoritar al SC Merexin SA Mangalia, înpatrimoniul societăţii aflându-se şi Unitatea 120 din staţiunea Neptun, în suprafaţă de 197 de metri pătraţi.În anul 2007, unitatea respectivă a intrat, în urma unui contract devânzare-cumpărare, în patrimoniul firmei Morena 2000 SRL, controlată de fiullui Marian Mocea. Începând cu anul 2000, Nuredin Beinur l-a contactat pe Mocea şii-a atras atenţia că, pentru a mai putea să facă afaceri în linişte pe litoral,va trebui să plătească o taxă de protecţie anuală de 15.000 de euro. Până înanul 2009, Marian Mocea a plătit această taxă fie cu bani, fie cu bunuri, fie culăsarea în folosinţă a unor terenuri.

Omul de afaceri aluat, la un moment dat, decizia să pună capăt şantajului. În acest sens, el aintrodus o acţiune în instanţă prin care a solicitat ca Nuredin Beinur şiNuredin Erchin să părăsească terenul ocupat abuziv aparţinând Unităţii 116Neptun. Presiunile exercitate au început prin trimiterea pe telefoane a unorSMS-uri în care familia Mocea era ameninţată cu moartea şi cu incendiereamagazinelor pe care le deţine în cazul în care nu vor mai plăti taxa de protecţiepentru anul 2009. În luna noiembrie a acelui an, Nelu Mihai Balaban s-a urcatpe un excavator şi a început să excaveze terenul aparţinând firmei Morena 2000SRL. În luna februarie 2010, muncitorii efectuau lucrări de renovare pe terenulUnităţii 129 Neptun, moment în care la faţa locului a sosit Nuredin Erchin, împreunăcu Mannix Pădure şi cu încă un individ neidentificat, care au început să-i înjureşi să-i ameninţe pe muncitori. Acţiunile violente ale membrilor grupării Beinuri-au determinat pe muncitori să abandoneze lucrările şi să părăseascălitoralul.

Sluga de la primărie a executat ordinele luiBeinur

Cazul a ajuns şi înatenţia Poliţiei Mangalia, fiind instrumentat de către comisarul-şef CristinelNiţoi, angajat al Poliţiei Neptun. Scandalurile s-au ţinut lanţ până în data de29 august 2010, când Marian Mocea a apelat serviciul unic 112, după ce soţiaacestuia a fost ameninţată de către Nuredin Erchin. Şi această cauză s-a aflat îninstrumentarea poliţistului Cristinel Niţoi. Pentru că omul de afaceri Mocearefuza în continuare să se supună, Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin au apelatla sprijinul lui Emanoil Hanganu, referent în cadrul Primăriei Mangalia. Acestaeste un apropiat al fraţilor Nuredin şi sarcina sa, în această situaţie, eraaceea de a-l sancţiona pe Marian Mocea contravenţional pentru încălcarea Legii50/1001. Referentul le-a acordat necondiţionat sprijinul interlopilor,cerându-i lui Nuredin Erchin să se asigure că-i va trimite o persoană de încredereca martor asistent care să semneze procesul-verbal de amendă întocmit pe numelelui Marian Mocea. La 20 aprilie 2004, Cătălina Mihăilă, din cadrul Corpului deControl al Primăriei Mangalia, i-a aplicat omului de afaceri o amendă învaloare de 10.000 de lei. Complicitatea referentului cu gruparea Beinur esterelevată şi de discuţia telefonică purtată la data de 16 aprilie 2010 deHanganu cu Erchin:

“NUREDIN ERCHIN: Alo!

HANGANU EMANOIL: Da,Erchine. Ia, zi!

NUREDIN ERCHIN: Cefaci Emile?

HANGANU EMANOIL: Ce săfac, uite, sunt pe acasă, mă schimb, că m-am încălzit. Am plecat dimineaţă îmbrăcatgros şi acum...

NUREDIN ERCHIN: Şi maivii la serviciu?

HANGANU EMANOIL:Trebuie să mă duc până la Blute Hour, până la Hotel Moldova Olimp.

NUREDIN ERCHIN: Bun.Ce era să-ţi zic: e şi al nostru aici, frate-meu, ştii. Ştii că noi suntem înrâcă cu omul de-acolo, cu Mocea SRL.

HANGANU EMANOIL: Aşa.

NUREDIN ERCHIN: Şi voiamacolo unde-i alee de acesta, şi dacă e, să vorbim să vedem cum facem un gărduţacolo, cu primăria, vedem cum.

HANGANU EMANOIL: Aha.

NUREDIN ERCHIN: Înţelegi?

HANGANU EMANOIL: Eutocmai vreau să i-o trag lui Mocea, că am fost ieri, nu ştiu dar... te-ai întâlnitcu Zbanţ? Cu Fane?

NUREDIN ERCHIN: CuFane nu.

HANGANU EMANOIL: Da, şivreau să i-o trag. Deci el era marţi la Roşiori, i-am spus să vină marţi laprimărie, să vină să-i dau o amendă.”

Ladata de 21 aprilie 2010, cei doi au mai avut o convorbire telefonică, în cadrulcăreia Emanoil Hanganu i-a comunicat lui Nuredin Erchin: “I-am tras niştefelicitări lui prietenul tău, amicul tău, Mocea cel Alb... mari şi frumoase şigustoase”.

Nuredin Erchin cătrepoliţistul Niţoi: “Tu fără mine nu trăieşti”

Relaţiide acest gen nu se rezumă doar la funcţionari din cadrul Primăriei Mangalia.Fraţii Beinur se înţelegeau în acest sens şi cu poliţia. La data de 16 iunie2010, Nuredin Erchin a purtat o discuţie cu comisarul-şef Niţoi Cristinel, dela Poliţia Neptun, căruia i-a reproşat că nu muşamalizează îndeajuns de multdosarele în care acesta este reclamat. “Păi, tu începi cu de-astea, mă? Ai văzutcă a început turneul, ai început cu de-astea, mă? Tu ai văzut că eu teprotejez? Ai văzut că a început turneul de fotbal, ai văzut ziariştii, ai văzutcă noi avem treabă pe aici şi tu începi să ne, să vină de-astea, reclamaţii?”.Nuredin Erchin se referea, în ceea ce priveşte ziariştii, la faptul că, învederea exercitării de presiuni asupra omului de afaceri Marian Mocea, NuredinBeinur a apelat la sprijinul ziariştilor Alexandra şi Cristian Anton, care aupublicat în ziarul “Replica de Constanţa”, în lunile iulie şi august 2010,patru articole cu caracter negativ la adresa lui Marian Mocea. Raportul desubordonare dintre Nuredin Erchin şi poliţist este reliefat şi într-o altăconvorbire din data de 16 iunie 2010, când, exasperat de reproşurile luiErchin, poliţistul îi spune că nu maieste nici poliţist, nici civil, că nu mai este nimic. Pasajul este extrem derelevant:

“NUREDINERCHIN: Ciumecule, voi mergeţi numai la ordinele comandantului, mă, gata, ce sămai! De ce nu e? Bă, vorbeşti cu un şmecher, ce dracu’.

NUREDINERCHIN: Tu fără mine nu trăieşti. Ai înţeles?

NIŢOICRISTINEL: Bă, dă-mă dracu’.

NUREDINERCHIN: Bă, lasă-mă, dracu’, tu fără mine nu mai ai aer, stai dracu’, că eusunt aerul vostru! Cine îţi dă de muncă?.... Tu eşti prietenul meu, te avansez,da-te-ncolo!”.

Procuroriiprecizează că, în luna iulie 2010, fraţii Nuredin Beinur şi Erchin au apelat lacomisarul-şef Cristinel Niţoi, care cunoştea starea conflictuală dintre clanul Beinurşi omul de afaceri Marian Mocea. Poliţistul instrumenta cauze care aveau caobiect plângeri ale lui Mocea îndreptate împotriva clanului Beinur pentru şantaj.Astfel, Cristinel Niţoi a intermediat o întâlnire între Nuredin Erchin şiGabriela Iacob, şefa Biroului de Poliţie Rutieră Mangalia. În urma acestuisprijin, au fost aplicate cinci amenzi contravenţionale conducătorilorautocarelor destinate transportului de turişti aparţinând firmelor administratede către omul de afaceri Marian Mocea. Anchetatorii mai susţin, în actul acuzării,că poliţistul Cristinel Niţoi a tergiversat în mod nejustificat soluţionareacauzelor penale care aveau ca obiect plângerile omului de afaceri Marian Mocea,i-a permis lui Nuredin Erchin să sustragă unele documente din dosarelerespective şi a încercat să muşamalizeze aflarea adevărului, acordându-lesprijin membrilor clanului Beinur, direct sau indirect, contribuind lainstituirea de presiuni asupra lui Marian Mocea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image