2017-01-22 14:05

DEZVALUIRI


Exclusiv. MAE cheltuieşte 20.000 de euro pentru internet prin satelit la misiunile din Orientul Mijlociu

 |  20:34
Exclusiv. MAE cheltuieşte 20.000 de euro pentru internet prin satelit la misiunile din Orientul Mijlociu
Conexiunea la internetprin satelit costă, pentru doar două luni, cu posibilitatea prelungirii la încăpatru luni, nici mai mult, nici mai puţin decât 20.000 de euro. Este adevărat căaceste preţuri nu se practică în România, dar sunt plătite de MinisterulAfacerilor Externe de la Bucureşti, cu finanţare de la bugetul de stat.Serviciile de conexiune prin satelit au fost achiziţionate pentru dotarea cu interneta misiunilor diplomatice ale României din Algeria,Turkmenistan, Irak, Liban, Siria, Iran şi Libia, ele fiind asigurate de firmaromâno-italiană Rarter SA, un abonat al contractelor de profil cu Ministerul ApărăriiNaţionale, Ministerul Finanţelor Publice sau cu Serviciul de InformaţiiExterne.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au precizat pentru ziarul“Puterea” că la anumite locaţii în caremisiunile diplomatice ale României îşi desfăşoară activitatea contractele defurnizare a serviciilor de internet au expirat, motiv pentru care este necesarăînnoirea lor. Cum, însă, această procedură vizează organizarea unor licitaţiipublice, Ministerul Afacerilor Externe a gândit o formulă provizorie pentru caliniile de conexiune la internet să funcţioneze în continuare în ambasade şiconsulate. Chiar şi cu costuri exorbitante.

Astfel, la 28 octombrie 2010, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureştia publicat pe site-ul SEAP, privind sistemul de achiziţii publice, un anunţ departicipare prin care îşi făcea cunoscută intenţia de a achiziţiona servicii deînchiriere circuite de acces la internet prin satelit, cu banda de upload 512 kbit/sşi download 1024 kbit/s cu CR 4.1. Locul de prestare a acestor servicii suntAmbasada României din Alger (Algeria), Ambasada României din Aşhabad(Turkmenistan), Ambasada României din Bagdad (Irak), Ambasada României dinBeirut (Liban), Ambasada României din Damasc (Siria), Ambasada României de laTeheran (Iran) şi Consulatul Onorific al României din Tripoli (Libia).

Echipamentele vor fi returnate la terminarea contractului

La data de 30 noiembrie 2010, instituţia condusă de către ministrul TeodorBaconschi a organizat o licitaţie publică la care s-a prezentat un singurofertant. Este vorba despre societatea comercială Rarter SA, cu sediul în strada Dr. Iacob Felix, din sectorul 1 alCapitalei. La aceeaşi dată, autoritatea contractantă a încheiat cu firma încauză contractul cu nr. 93, prin care a achiziţionat servicii de închirierecircuite de acces la internet prin satelit în valoare de 84.704,4 lei fără TVA.În baza acestui contract, firma în cauză trebuia să asigure celor şapte misiunidiplomatice ale României în Orientul Mijlociu conexiunea la servicii de internetprin satelit timp de două luni, în perioada 1 noiembrie 2010 – 31 decembrie2010, contractul putând fi prelungit cu încă patru luni, respectiv pentruperioada 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2011. Potrivit caietului de sarcini întocmitde Ministerul Afacerilor Externe, echipamentele necesare acestor servicii suntpuse la dispoziţie de către prestator (în cazul de faţă SC Rarter SA) pe toatădurata contractului la sediile misiunilor diplomatice. Ministerul AfacerilorExterne va restitui echipamentele respective la expirarea contractului.

Afaceri de 10 milioane de euro cu Armata, Finanţele şi cu Serviciul deInformaţii Externe

Compania Rarter SA, cea care furnizează internet în cele şapte misiuni diplomatice,este o firmă cu capital mixt româno-italian care funcţionează pe piaţaromânească de profil din 1998. Din acţionariatul firmei fac parte TelespazioSPA (cu 61% din acţiuni) şi Radiocomunicaţii SA (cu 39 % din acţiuni). Firma în cauză este unul dintre abonaţii lacontracte cu statul demarate şi administrate de către instituţiile de forţă, încheindîn ultimul an şi jumătate contracte de aproximativ 10 milioane de euro. Cupredilecţie, parteneriatul Rarter SA cu statul român s-a materializat prin contracteîncheiate cu Ministerul Apărării Naţionale. Astfel, la data de 7 decembrie2010, compania Rarter SA a încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale, prin UM0245 Bucureşti, un acord-cadru pe o durată de trei ani (în perioada 2011-2013)pentru închirierea de fluxuri satelitare în bandă KV. Valoarea acestui contractse ridică la 29.163.741,12 lei, fără TVA. Tot cu MApN şi tot prin intermediulUM 0245 Bucureşti, firma Rarter SA a mai încheiat două contracte pentrufurnizarea de echipamente satelitare pentru forţele dislocate în teatrele deoperaţiuni. Primul s-a parafat la data de 12 octombrie 2010 şi a costat 589.944lei, fără TVA, iar al doilea s-a semnat la 24 septembrie 2010 şi a costat307.000 lei, fără TVA.

Armata nu este singura instituţie care a făcut afaceri cu firma în cauză.La data de 17 februarie 2010, Ministerul Finanţelor Publice a încheiat cuRarter SA un contract pentru “RO FSCH 23.7”, achiziţionând facilităţi decomunicaţii mobile satelitare şi urmărirea poziţiei GPS prin satelit. Potrivitautorităţii contractante, prin achiziţionarea acestor echipamente se asigurăcomunicaţii telefonice mobile şi facilităţi de poziţionare şi urmărire a poziţieiGPS, într-o reţea de comunicaţii mobile satelitare pentru unităţi mobile şifixe ale Poliţiei Române de Frontieră care îşi desfăşoară activitatea înprincipal în zonele montane de la frontiera externă a Uniunii Europene.Valoarea contractului s-a ridicat la 2.921.489,8 lei, fără TVA.

Nu în ultimul rând şi Serviciul de Informaţii Externe a apelat laserviciile firmei Rarter SA. La data de 14 iulie 2009, SIE a achiziţionat de lafirma în cauză servicii de furnizare sisteme modulare – conversie semnalesatelit, în valoare de 411.649 lei, fără TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image