2019-03-21 00:01


EXCLUSIV. Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună

 |  19:39
EXCLUSIV. Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie au declarat, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea” că, înmaximum o lună, fugarul Nicolae Popa poate fi extrădat din Indonezia în România. Asta după ce instanţa locală însărcinatăcu probleme de extrădare se va pronunţa cu privire la cererea părţii române înacest sens.

Procedurilede cercetare judecătorească privind cererea de extrădare formulată de autorităţilede la Bucureşti către statul indonezian vor mai dura maximum o lună, după careinstanţa competentă cu soluţionarea acestui caz trebuie să dea o decizie, auprecizat surse din cadrul Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică aParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit acestorsurse, procedura de extrădare instituită în Indonezia este diferită de cea dinRomânia, în sensul că acolo preşedintele are ultimul cuvânt de spus în aceastăprivinţă. Cert este că, din toate comunicările şi documentele depuse la dosar,partea română este aproape convinsă că instanţa indoneziană va da un răspunspozitiv acestei cereri de extrădare. După de instanţa se va pronunţa, va înaintaun raport de recomandare preşedintelui Indoneziei, care va semna decretul deextrădare. Din acel moment, decretul de extrădare va fi pus în aplicare de îndată,iar Nicolae Popa va fi escortat la aeroportul din Jakarta, unde va fi îmbarcat într-oaeronavă ce va ateriza la Bucureşti, au mai precizat sursele citate.

Martorîn dosarul de favorizarea infractorului

NicolaePopa este cerut de autorităţile de la Bucureşti pentru a executa o pedeapsăprivativă de libertate de 15 ani, pe care a primit-o printr-o decizie definitivăîn dosarul FNI. El este urmărit internaţional, fiind emis pe numele său unmandat european de arestare în lipsă. Pe de altă parte, Nicolae Popa mai arecalitatea de martor în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu,Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan au fost trimişi în judecată pentrufavorizarea iunfractorului, în fapt chiar a lui Nicolae Popa. Procurorii l-auaudiat deja pe Nicolae Popa la Jakarta, unde se află încarcerat, însă, potrivitanchetatorilor, declaraţia lui consemnată la dosar nu este una edificatoarepentru mersul anchetei. El a recunoscut în acel document că se află înIndonezia din anul 2001, că a luat legătura cu Sorin Ovidiu Vîntu, dar că, la întrebărilerelevante ale cauzei, a răspuns ambiguu sau nu a dorit să facă declaraţii. În anul 2000, Nicolae Popaa fugit din România, stabilindu-se la Jakarta, în Indonezia. Surse judiciare audeclarat, pentru ziarul “Puterea”, că în anul 2002, fugarului i-a expirat vizade şedere, însă autorităţile indoneziene au decis să-i prelungească aceastăviză cu încă cinci ani. Deşi pe cale diplomatică au fost demarate mai multeproceduri care vizau arestarea lui Popa, în vederea extrădării, până îndecembrie 2009 Jakarta nu a dat curs solicitărilor. O motivaţie posibilă aacestei situaţii este cea a inexistenţei unui tratat de extrădare încheiatîntre România şi Indonezia. La data de 2 decembrie 2009, autorităţile de laJakarta au informat partea română că Nicolae Popa a fost localizat, reţinut şiîncarcerat. Ca urmare, Bucureştiul a revenit cu o cerere de extrădare în acestsens. O extrădare a lui Nicolae Popa în România poate fi realizată numai încondiţiile emiterii unui decret prezidenţial.

Popa poate dormi liniştit. Nu i se măreşte pedeapsa

Cât priveşte calitatea de martor a lui Nicolae Popa îndosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu, Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcansunt judecaţi pentru favorizarea infractorului, procurorii susţin că acesta nuputea fi pus sub acuzare într-un dosar în care el este favorizat, astfel încâtfavorizarea priveşte doar ajutorul dat de cei în cauză unei persoane condamnatepentru a se sustrage executării mandatului de 15 ani de închisoare şi pentru aîngreuna procedurile de extrădare ale condamnatului din ţara-gazdă, respectivIndonezia. Astfel, potrivit lui Marius Iacob, singura sancţiune pe care o vaprimi Nicolae Popa pentru faptul că s-a sustras de la executarea deciziei decondamnare este să execute cei 15 ani de detenţie, fără însă a i se puteaadăuga la această pedeapsă o altă pedeapsă pentru sustragere. “La sentinţa decondamnare nu mai poate umbla nimeni”, a precizat procurorul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-17

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...