2017-01-22 10:09

DEZVALUIRI


Exclusiv. Procurorii vor disjunge din dosarul “Jandarmeria” o parte privind Direcţia Medicală din MAI. Generalii cercetaţi în dosarul angajărilor ilegale la Ministerul de Interne vor fi deferiţi instanţei

 |  18:33
Exclusiv. Procurorii vor disjunge din dosarul “Jandarmeria”  o parte privind Direcţia Medicală din MAI. Generalii cercetaţi în dosarul angajărilor ilegale la Ministerul de Interne  vor fi deferiţi instanţei
Dosarulprivind angajările abuzive în Jandarmerie se află la un pas de a fi trimis îninstanţă, au declarat, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”, surse dincadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În maximdouă săptămâni, prin rechizitoriu, vor fi trimişi în judecată chestorii AdrianPătraşcu şi Cristian Baci, comisarii-şefi Valentin Opriţescu şi ConstantinStoleru, generalul Olimpiodor Antonescu şi colonelul Nicolae Rugină, precum şicolonelul Marian Grigoroaia. Din acest dosar, spun sursele citate, au fostdisjunse şi alte fapte de natură penală care vizează Direcţia Generală Medicalădin cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde au fost întocmite fişelemedicale ale celor trei persoane încadrate ilegal la Jandarmerie, la trei ziledupă ce acestea au susţinut aşa-zisul concurs.

Din datele existente la dosarul de urmărirepenală, se pare că încadrarea în cadrul Jandarmeriei a lui Cornel Faris, dar şia viitorului ginere al acestuia, LaurenţiuMoroianu, precum şi a prietenului acestuia din urmă, Alexandru Ştefan, a fostposibilă cu complicitatea unor cadre ale Direcţiei Medicale din MinisterulAdministraţiei şi Internelor, au precizat surse judiciare pentru ziarul“Puterea”. “Angajaţii Direcţiei medicale au întocmit fişele medicale ale celortrei candidaţi abia la câteva zile după ce aceştia susţinuseră deja concursulde încadrare în jandarmerie. Pe de altă parte, există indicii privind săvârşireaunor infracţiuni de fals în înscrisuri. Informaţiile arată că, deoarece CornelFaris deţinea un certificat medical în care i se constata un grad de handicap,fiind declarat, astfel, inapt pentru serviciul militar, Direcţia Medicală aanulat gradul de handicap din fişă chiar a doua zi după ce acesta a susţinutconcursul de încadrare în Jandarmerie”, au precizat sursele citate. Acesteaspecte vor constitui, însă, un dosar de cercetare penală separat de cel încare sunt cercetaţi chestorii şi generalii implicaţi efectiv în favorizarea încadrăriicelor trei persoane prin încălcarea dispoziţiilor legale.

Aspiraţiileînalte ale lui Faris le-au creat probleme generalilor

Dosarul “Jandarmeria” va fi înaintat, în cel multdouă săptămâni, instanţei de judecată. Potrivit anchetatorilor, Cornel Faris,personajul central al dosarului, dar care, însă, nu este cercetat pentrucomiterea vreunei fapte penale în această cauză, a lucrat ca şofer până în anul2000 la Clubul Sportiv Dinamo, care aparţine tot de Ministerul de Interne.Aspiraţiile lui de a ocupa funcţii importante în minister s-au manifestat încăde la acea vreme, Faris dorind cu orice preţ să acceadă în Corpul ofiţerilor.Chiar dacă nu absolvise încă studiile liceale, respectiv nu obţinuse încădiploma de bacalaureat, Faris s-a înscris la o facultate particulară din cadrulUniversităţii „Gheorghe Cristea“, pe care a absolvit-o. După absolvire, a fostfăcut ofiţer, primind gradul de căpitan şi a fost transferat la Serviciul deGospodărire din cadrul Clubului Dinamo. Între anii 2001 şi 2002, Cornel Fariseste avansat, la excepţional, de două ori, prima dată în gradul de maior, iar adoua oară în cel de locotenent-colonel. Anchetatorii mai subliniază faptul că,în cursul anului 2002, a izbucnit megascandalul legat de diplomele false deabsolvire la Ministerul de Interne, însuşi Cornel Faris fiind cercetat penalpentru că la dosarul său de cadre ar fi fost găsită o diplomă de bacalaureat falsă.Nu a apucat să fie condamnat, întrucât, între timp, intervenise termenul deprescripţie a faptei.

Scandalul diplomelor false

În urma acestui scandal, Faris demisionează dinMinisterul de Interne, pleacă de la Clubul Dinamo şi se apucă de afaceri. Unadintre activităţile economice ale acestuia, pe lângă afacerile firmei BerlinCom SRL, este şi restaurantul “La Jupânu’”, din Bragadiru, pe care îl şipatronează. Odată revenit în civilie, omul de afaceri absolvă, în sfârşit,liceul, obţine diploma de bacalaureat şi se înscrie la a doua facultate, cuprofil economic, pe care o absolvă în cursul anului 2006. Anchetatorii mai susţincă, din informaţiile existente la dosar, reiese că relaţia lui Cornel Faris cuchestorul Adrian Pătraşcu devenise atât de strânsă, încât primul l-a ajutaefectiv pe al doilea să-şi construiască o casă în Bragadiru. Aspiraţiile lui Faris erau însă unele maiînalte. El ţintea un post gras în Ministerul Administraţiei şi Internelor, maiales că prietenul său Pătraşcu deţinea deja funcţia de director al DirecţieiManagement Resurse Umane. Postul vizat de acesta era, nici mai mult, nici maipuţin, decât scaunul de director al Direcţiei Logistice a Ministerului deInterne. Şeful ierarhic superior al acestei structuri era nimeni altul decâtchestorul Cristian Baci, secretarul general al MAI şi bun prieten, la rândulsău, cu chestorul Adrian Pătraşcu, ambii prieteni cu comisarul-şef ValentinOpriţescu, director al Direcţiei Financiare din minister. Toţi aceştitrei ofiţeri superiori au elaborat planul de aducere a lui Cornel Faris înminister.

Prietenia e mai presus de lege

Adrian Pătraşcu a fost cel care a făcut “cărţile”,respectiv l-a contactat telefonic pe generalul Olimpiodor Antonescu, şefulInspectoratului General al Jandarmeriei Române, căruia i-a comunicat că esteordin de la ministrul de interne să se deblocheze trei posturi pentruîncadrarea din sursă externă a unor persoane. Deşi solicitarea era una în afaralegii, întrucât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 interzicea cudesăvârşire încadrarea din sursă externă, generalul Antonescu nu a pus preamulte întrebări. Cele trei persoane pentru care conducerea Jandarmeriei aîncălcat legea sunt Cornel Faris, prieten al chestorului Adrian Pătraşcu,Laurenţiu Moroianu, viitorul ginere al lui Cornel Faris, şi Alexandru Ştefan,fiul unui medic din Bragadiru, bun prieten cu Cornel Faris. În doar cinci zilede la convorbirea telefonică purtată de Pătraşcu cu Olimpiodor Antonescu,conducerea Jandarmeriei a cerut oficial conducerii MAI deblocarea celor treiposturi, dintre care două de execuţie şi unul de conducere, şi a întocmitdosarele candidaţilor. Avizul a fost semnat, cu apostilă, în numele ministruluide interne, de către secretarul general Cristian Baci. După care Jandarmeria aorganizat examenul de încadrare din sursă externă, i-a admis pe cei trei şi i-anumit pe funcţii. Toate cu încălcarea legii penale. Efectiv de aceste proceduris-a ocupat prim-adjunctul comandantului Jandarmeriei Române, chestorul NicolaeRugină. La ordinul lui Olimpiodor Antonescu, Nicolae Rugină a constituitComisia de Examinare pe care el însuşi a prezidat-o. Acesta a înregistrat şiaprobat, cu complicitatea colonelului Marian Grigoroaia (şeful Direcţiei de ResurseUmane a Jandarmeriei), dosarele de candidaţi, cu toate că lipseau documenteimportante, printre care certificatul de testare prihologică, documentemedicale sau alte acte importante. Falsul era evident.

În aceeaşi zi încadrat, transferat şi uns şef înPoliţia Rutieră

Examenul a fost luat fără probleme de cei trei. Înaceeaşi zi, pe 20 octombrie 2010, generalul Olimpiodor Antonescu emite ordinulde numire pe funcţie pentru fiecare candidat admis. Ştefan Alexandru a fostîncadrat pe o funcţie de execuţie în cadrul Inspectoratului Judeţean deJandarmi Brăila, în timp ce viitorul ginere al lui Cornel Faris, LaurenţiuMoroianu, a fost încadrat la Brigada Specială de Intervenţii din cadrulJandarmeriei Municipiului Bucureşti. Cornel Faris a fost încadrat cu gradul delocotenent-colonel şi numit în funcţia de şef al Direcţiei Financiare aJandarmeriei Române, funcţie aferentă gradului de general de brigadă.Anchetatorii nu exclud ca această funcţie să fi fost, scriptic, ocupată deFaris ca urmare a intervenţiilor comisarului-şef Valentin Opriţescu, cel careconducea Direcţia Financiară din MAI. Faris, Moroianu şi Ştefan nu au lucratnici măcar 24 de ore la Jandarmerie, întrucât, în cursul aceleiaşi zile,secretarul general al MAI, Cristian Baci, emite ordine de transfer pentru ceitrei la Poliţie. Laurenţiu Moroianu şi Ştefan Alexandru, ambii de profesiejurişti, au fost transferaţi în cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelorale Sectoarelor 2 şi 3 ale Direcţiei Generale de Poliţie a MunicipiuluiBucureşti. În ceea ce-l priveşte pe Cornel Faris, ordinul lui Cristian Baci afost unul incredibil, anume de transfer la Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrulInspectoratului General al Poliţiei şi de numire a acestuia, cu gradulprofesional de comisar de poliţie, în funcţia de şef al ServiciuluiSistematizări al structurii în cauză. La toate aceste fapte au participat Baci,Pătraşcu, dar şi comisarul-şef Constantin Stoleru, din cadrul DirecţieiManagement Resurse Umane. Potrivit procurorilor, pentru Faris au început abiaatunci să se tragă sforile cele mari şi anume că acesta urma să fie numit, încursul lunii ianuarie, în funcţia vizată, respectiv aceea de director alDirecţiei Logistice a MAI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30

Mai multe imagini:
Exclusiv. Procurorii vor disjunge din dosarul “Jandarmeria”  o parte privind Direcţia Medicală din MAI. Generalii cercetaţi în dosarul angajărilor ilegale la Ministerul de Interne  vor fi deferiţi instanţei
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image