2019-01-23 17:54


EXCLUSIV. Risipă pe banii contribuabililor. Primăria Capitalei aruncă milioane de lei în doi sculptori

 |  19:35
EXCLUSIV. Risipă pe banii contribuabililor. Primăria Capitalei aruncă milioane de lei în doi sculptori

Incredibil. În timp ce actorii se zbat însalarii de mizierie, doi sculptori primesc pe bandă rulantă contracte în valoarede milioane de euro, încasate din bugetul Administraţiei Monumentelor Istorice şiPatrimoniului Turistic. Instituţia, aflată în subordinea Primăriei MunicipiuluiBucureşti, a negociat cu artiştii Adriana Valentina Ivan şi Ionel Stoicescuafaceri cu multe zerouri în coadă, pentru realizarea unor machete sau copii aleunor busturi ce urmează să fie amplasate în mai multe zone din Capitală.Ultimul astfel tun de proporţii a fost încheiat la sfârşitul lunii noiembrie şia costat 1,5 milioane de lei noi, fără TVA, pentru decorarea artistică aPasajului Lipscani.

Sumele pe care Administraţia MonumentelorIstorice şi Patrimoniului Turistic le cheltuieşte pe aceste proiecte frizeazăabsurdul şi criza economico-financiară care a afectat milioane de bucureşteni,dar şi artiştii care lucrează în teatrele finanţate de la bugetul PrimărieiCapitalei. Mai mult, acordarea acestor contracte a fost făcută nu prin licitaţiepublică, ci prin negociere directă, chiar dacă este vorba de milioane de lei.

Astfel, la data de 24 noiembrie 2010,Administraţia Naţională a Monumentelor Istorice şi Patrimoniului Turistic anegociat direct cu artistul Adriana Valentina Ivan realizarea unui proiectconstând în executarea unor machete la scara de 1/1 (mărime naturală), dinmaterial intermediar, pentru amenajarea plastică a Pasajului Latin (fostulPasaj Lipscani), din Centrul istoric al Capitalei. Valoarea contractuluinegociat se ridică la suma de 1.500.000 de lei noi fără TVA, adică peste450.000 de euro. Pentru aceşti bani, artistul Adriana Ivan va trebui sărealizeze nouă lucrări plastice. Prima lucrare constă într-un relief decorativreprezentând harta Imperiului Roman în timpul Împăratului Traian. A doualucrare vizează realizarea unui relief decorativ reprezentând harta Daciei întimpul Împăratului Traian. A treia lucrare constă într-un relief decorativreprezentând Bucureştiul în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, în timpce a patra lucrare vizează realizarea unui relief decorativ reprezentând harta ŢărilorRomâne în timpul aceluiaşi domnitor. A cincea lucrare constă în realizarea unuirelief decorativ reprezentând “Kilometrul 0”, iar a şasea lucrare constă într-unrelief decorativ reprezentându-l pe Sf. Gheorghe Nou. A şaptea lucrare constă înrealizarea unui relief decorativ reprezentând portretul Împăratului Traian,urmat de portretul Regelui Decebal. Ultima lucrare este compusă din două fuzedecorative a câte zece reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columnalui Traian, una pentru fiecare perete al Pasajului Latin.

Adriana Ivan a mai încasat un contract de 2,5milioane de lei

Acelaşi artist a mai primit, totprin încredinţare directă, de la aceeaşi instituţie, un alt contract gras. Estevorba despre o lucrare care a scos de la bugetul Administraţiei MonumentelorIstorice şi Patrimoniului Turistic suma de 2.748.040 lei cu TVA inclusă, plătităde către autoritatea contractantă în baza unui contract încheiat la aceeaşi datăcând i-a încredinţat artistului Adriana Ivan afacerea “Pasajul Latin”,respectiv pe 24 noiembrie 2010. În schimbul acestor bani, artista trebuie sătranspună în material definitiv şi să amplaseze monumentul de for public numit“Obiect Simbol”, dedicat aviaţiei române, în faţa Muzeului Aviaţiei. Monumentulva fi alcătuit dintr-o lamelă trafortală din bronz şi o lentilă suport-socludin granit.

Administraţia Monumentelor Istoriceşi Patrimoniului Turistic este o instituţie aflată în subordinea PrimărieiGenerale a Capitalei, condusă de către edilul-şef Sorin Oprescu. Instituţia nuse află la primul contract de acest gen. Numai anul trecut, Administraţia ascos de la bugetul local suma de 630.000 de euro cu TVA inclusă, pe care i-ainvestit în lucrările unor artişti. Astfel, la data de 25 noiembrie 2010,instituţia a încheiat cu artistul Ionel Stoicescu un contract în valoare de745.000 de lei fără TVA pentru transpunere în material definitiv bronz şiamenajarea unui monument de for public Panait Istrati. La data de 16 octombrie2010, acelaşi artist Ionel Stoicescu a mai încasat un contract în valoare de785.000 de lei fară TVA pentru strămutarea, restaurarea şi conservareaMonumentului Eroilor Căzuţi în Primul Război Mondial. La data de 3 decembrie2010, Administraţia Monumentelor Istorice şi Patrimoniului Cultural a investitîncă 620.000 de lei în finanţarea unui contract privind “realizarea uneilucrări de artă plastică numită Omagiu Geometriei”, contract încasat deartistul Paul Mihăescu.

La toate aceste contracte se adaugă şiafacerile încheiate pe ultima sută de metri a anului. Este vorba despre uncontract încheiat la data de 20 decembrie 2010 cu artistul Ionel Stoicescu, acestaprimind de la Administraţia Monumentelor Istorice şi Patrimoniului Turisticsuma de 600.000 de lei fără TVA pentru realizarea unui bust din bronz dedicatlui I.L. Caragiale, care va fi montat pe un soclu. Bustul va fi realizat dupălucrarea lui Constantin Baranschi.

O altă afacere este cea încheiată ladata de 26 noiembrie 2010 cu acelaşi artist, când instituţia în cauză a semnatun contract în valoare de un milion de lei fără TVA pentru realizarea uneimachete la scara 1/1, cu elemente de scară 1/5 din material intermediar amonumentului “P.D. Kiseleff”.

Studii de fezabilitate pentrustatuile din parcuri

Instituţia în cauză a constatat, tot anul trecut, că mai multe statui şifântâni din parcurile Herăstrău şi Carol I necesită unele renovări şi aîncheiat un contract cu celebra societate care a mutat statuia Lupoaica dinPiaţa Romană în faţa Magazinului Bucureşti. De data aceasta, firma Ecsscenic Product SRL a fost “subţire” la preţ, cerând pentru studiile de fezabilitate doar73.000 de euro. O economie destul de importantă, dacă luăm în calcul faptul căfirma în cauză a perceput pentru mutarea Lupoaicei Romei nici mai mult, nicimai puţin, de 92.000 de euro. Ideea de a restaura monumentele dinparcuri le-a venit celor de la Administraţia Monumentelor Istorice şiPatrimoniului Turistic pe data de 18 noiembrie 2010, când au iniţiat proceduraorganizării unei licitaţii publice în vederea contractării unor studii de fezabilitatepentru “transpunerea în material definitiv a Aleii Cariatidelor,reconstituirea Ansamblului Monumental Grota, şi pentru supraînălţarea FântâniiGeorge Gr. Cantacuzino-1870”amplasate în parcurile Herăstrău şi Carol I. Serviciile licitate poartă denumireade “servicii de studiere a pieţei şi sondaje” şi au făcut obiectul uneilicitaţii deschise la care s-a prezentat un singur ofertant, respectiv SCEcsscenic Product SRL, cu sediul în sectorul 4 al Capitalei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Risipă pe banii contribuabililor. Primăria Capitalei aruncă milioane de lei în doi sculptori
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
13 Ian 2011

Cand e vorba de arta,problema se pune altfel!Nu e vorba de societati comerciale care pot oferi anumite servicii!La mijloc sunt drepturile de autor.Ca edil-sef,Oprescu trebuie sa se ocupe si de partea frumoasa a lucrurilor,nu doar de treburile de zi cu zi:caldura,apa calda,transport in comun.Dar asa suntem noi:ce nu este in interesul nostru direct,nu ne priveste!Ei,nu e chiar asa!
GABRIELA
18 Mai 2012

Stimata doamna Macovei,Tocmai petrnu ca suntetzi printre putzinii (si) politicieni din Romania care nu s-au trezit pana acum specialisti in domenii despre care habar nu au si nu s-au apucat sa tranteasca sentintze, va semnalez urmatoarele:- inainte de discutzia in pdl trebuie sa aflatzi parerile specialistilor, cei adevaratzi, nu gargaragiii petitziilor si forumurilor- va dau eu o lista minimala:- geologi specializatzi in aurul Apusenilor: MCA Gheorghe Udubasa si Prof. Dr. Gheorghe Popescu (ii gasitzi la Facultatea de Geologie a Univ Bucuresti, unde putetzi sa-l intrebatzi si pe fostul presedinte Emil C ce parere are, caci nu cred ca s-a pronuntzat public vreodata). Ceretzi si parerea membrilor sectziei specializate a Academiei Romane cred ca se cheama sectzia Geonomica acad Sandulescu si acad Atanasiu. Presedintele academiei Haiduc este un bun chimist dar nu are competentze in geologie ca si ceilaltzi membri ai prezidiului, dealtfel.Tot la geologi intrebatzi si Institutul Natzional de Geologie ce parere are. Si la Ministerul Economiei sunt specialisti in minierit care trebuie consultatzi.- inainte de a trece la specialistii in patrimoniu cultural arheologi mai ales tzin sa va atrag atentzia ca propunerea incadrarii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO este o aberatzie, neindeplinind nici o conditzie necesara. In Romania in patrimoniul universal UNESCO avem cetatzile dacice din zona Orastie, manastirile Bucovinei, bisericile-cetatzi sasesti si Delta Dunarii. Cele cateva putzine sute de metri de hrube inguste si umede de la Rosia, din care doar cateva zeci vizitabile de oameni normali, nu de speologi, nu se pot califica niciodata ca monument UNESCO- areheologi: desi atat acad. Radu Vulpe cat si prof. Mircea Babes au dreptate in ce sustzin primul tehnic vorbind despre cazul UNESCO si al doilea despre necesitatea pastrarii vestigiilor romane, este indicata o parere obiectiva din afara . Cea mai competenta este a doamnei Beatrice Cauuet, number one in studiul aurului galic si care a facut cercetarea arheologica a galeriilor pe banii Gold Corporation descoperind o valoroasa instalatzie romana de evacuare a apei din subteran. Beatrice am discutat personal acum un an are pozitzia cea mai rezonabila: compromisul, deci intzelegerea investitori-arheologi petrnu pastrarea celor mai importante vestigii, ceea ce se realizeaza in mare masura confoem ultimei propuneri Gold Corporation.- spre stiintza dvstra: 90% din productzia de aur mondiala se face prin extragerea aurului din minereurile din ce in ce mai sarace (asta e, aurul se exploateaza peste tot de 7000 de ani) prin cianurare cianura de sodiu, mult mai putzin periculoasa decat cea de potasiu din filmele politziste- tot spre stiintza dvstra: din galeriile Carnic, cele romane si medievale sunt cateva putzine procente, grosul sunt sapate in secolele XVIII si XIX, deci fara nici o valoare- Este neaparat nevoie si de parerea economistilor, avand in vedere trendul clar de revenire la etalonul aur poate nu ca inainte de Bretton Woods, dar esentzial oricum petrnu inlocuirea rolului dolarului in economia mondiala. Pretzul aurului este deja peste 1500 USD uncia, asa ca aurul este de o importantza strategica majora petrnu Romania, care trebuie sa aiba drept de preemptziune la cumpararea celui extras la Rosia- in final: tehnologia cu cianurare este scump de pus la punct asa ca doar 2-3 comapnii in lume isi permit sa o folosesaca. Pentru Romania nu este rentabil economic sa devina si ea posesoare de asemenae tehnologie (cam ca marile firme Boeing si Airbus la avioane la care se adauga ceausescu cu Rombac-ul, rasul lumii), iar alta tehnologie eficienta la extras 1-2 grame aur per tona minereu NU EXUSTA.Ganditi-va la ce v-am spus inainte de dezbatere, altfel nu facetzi deact demagogie inutila.
Random imageUltimele stiri

loading...