2017-01-18 17:00

DEZVALUIRI


EXCLUSIV. Surorile fiicei nelegitime a lui Adrian Păunescu ar putea fi fiicele lui Nichita Stănescu

 |  19:51
EXCLUSIV. Surorile fiicei nelegitime a lui Adrian Păunescu ar putea fi fiicele lui Nichita Stănescu
Incredibilapoveste a fiicei nelegitime a poetului Adrian Păunescu riscă să devină o adevăratălecţie de viaţă ce bate orice scenariu de film. Ceea ce se ştie până acum estefaptul că o grefieră de la Secţia a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti,Mihaela Bîrlea, a cerut în instanţă efectuarea unui test de paternitate în urmacăruia să-i fie recunoscut statutul de fiică biologică a lui Adrian Păunescu. Înspatele acestui demers juridic s-ar putea ascunde un secret care priveşte nuunul, ci doi mari scriitori ai României - Adrian Păunescu şi Nichita Stănescu.Ambii bărbaţi au iubit-o pe mama grefierei, Rodica, chiar în perioada în careaceasta a dat naştere unor gemene, în anul 1967. Despre aceste gemene, atâtAdrian Păunescu, în cartea “Generaţia ‘60”, recunoaşte că ar putea fi ale lui,aşa cum la fel de posibil este ca ele, Diana Sofia şi Oana Margareta, să fiefiicele lui Nichita Stănescu. Soţia lui Păunescu, Constanţa Buzea, vorbeşte larândul ei de “gemenele Bîrlea”, născute în anul 1967, ca fiind fiicele “dinflori” ale poetului. Un an mai târziu, în1968, Rodica Bîrlea mai dă naştere uneifetiţe, pe nume Mihaela. Aceasta este astăzi grefiera care cere în instanţăefectuarea unui test de parternitate care să consfiinţească faptul că ea estede fapt fiica lui Adrian Păunescu.

RodicaGabriela Bîrlea, mama Andreei Mihaela Bîrlea, este născută la data de 29ianuarie 1942. În anii ’60, ea a avut o relaţie cu Adrian Păunescu şi cuNichita Stănescu. În această periodă, Rodica era despărţită de soţul ei,Nicolae Bîrlea. În 1967, pe data de 10 iulie, femeia dă naştere gemenelor DianaSofia şi Oana Margareta. Acestea ar fi gemenele despre care chiar Adrian Păunescurecunoaşte în cartea sa, “Generaţia ‘60”, că ar putea fi ori ale lui, ori alelui Nichita Stănescu. “În a doua parte a deceniului al şaptelea, o aceeaşifemeie ne-a iubit, pe Nichita şi pe mine, aşa cum şi fiecare dintre noi amiubit-o pe ea. Insuficient de stabilă, acea iubitoare de literatură şi de doiliteraţi a reuşit şi o performanţă imposibil de suportat pentru cei doi: a trăitîntr-o anumită perioadă şi cu unul, şi cu altul. Din această dublă convieţuire(deşi, mai probabil, din una dintre convieţuiri) au rezultat două gemene. Mamacelor două gemene nu a clarificat niciodată, cu nici unul dintre noi,paternitatea lor. Lucrul cel mai groaznic ar fi ca ea să nici nu ştie exactcine e tatăl fetiţelor pe care, din câte ştiu de la Nichita, şi el le-a văzut, şii se părea că seamănă cu el, şi eu le-am văzut, şi mi se părea că seamănă cumine”. Aceste dezvăluiri au fost făcute în anul 2007. Însă Adrian Păunescu i-avorbit despre acest lucru soţiei sale, Constanţa Buzea, încă din anii ’60.Aceasta povesteşte, în jurnalul său, “Creştetul Gheţarului”, care acoperăperioada 1969-1971, că soţul ei i-a mărturisit că ar fi “tată şi la altă casă”.“Câteva luni după naşterea Ioanei, stând noi de vorbă, încercam să-l asigur căurmătorul nostru prunc o să fie băiatul pe care şi-l doreşte. Dar îi scăpă oremarcă aiuritoare, că lui i se vor naşte numai fete. Cum aşa?! Şi, fără să-ipese de efect, mi se spovedeşte cu orgoliu că este tată şi la altă casă. Că onebună îndrăgostită de el, femeie măritată, i-ar fi născut gemene”, scrieConstanţa Buzea. De asemenea, poeta relatează că a mers şi le-a văzut cu ochiiei pe cele două fetiţe, născute în acelaşi an, 1967, cu Ioana Păunescu, fiicalegitimă a lui Adrian Păunescu.

Esteoare vorba despre gemenele Rodicăi Bîrlea, Oana Margareta şi Diana Sofia? Răspunsulîl dă chiar Constanţa Buzea, în acelaşi jurnal: “Profit de un moment prielniccând doctoriţa ne lasă singuri şi contemplu expoziţia de fotografii cu bebeluşi.Am timp să extrag de sub cristalul biroului o fotografie pe care se poate citicu pix mucos şi în literă intens buclată, «Vedetele Bîrlea», gemenele luiAdrian şi-ale Rodichii, aduse pe lume, printre picături, în septembrie 1967, latrei luni după ce am născut-o pe Ioana”.Constanţa Buzea se înşală doar cu privire la luna naşterii gemenelor,Diana Sofia şi Oana Margareta fiind născute pe data de 10 iulie 1967.

Rodicaşi Nichita locuiau în zona Amzei

Revenindla memoriile lui Adrian Păunescu, acesta continuă dezvăluirile privitoare lafiliaţia gemenelor Bîrlea. “Nichita însuşi nu părea dispus să mai insisteasupra acestui episod. De ce îl aduc la lumină, deşi, cu excepţia mamei acelorfetiţe, nimeni probabil nu-l mai ştie şi el nici nu pare o secvenţă dinbiografia lui Nichita Stănescu? Pentru că e posibil ca fetele respective să fieale lui Nichita Stănescu. Pentru el şi pentru ele, în ordinea firii, faptul arfi extrem de important. Ar însemna că Nichita n-a murit de tot, nici ca om, nunumai ca mare poet. Gradul de credibilitate a acestei noutăţi pe care o aduc înistoria literaturii române e cu atât mai ridicat, cu cât o parte din mărturisiremă include şi pe mine. Şi nu neapărat într-o ipostază fericită, de mândriepersonală, ori de împlinire patriarhală. Pentru mine, ca tată al mai multorcopii, desigur, înmulţirea răbojului ar avea şi n-ar avea importanţa ei. Darpentru Nichita, ca bărbat fără nici un copil, noutatea aceasta existenţială arfi cu totul şi cu totul extraordinară.Detalii, în această privinţă, n-aş putea însă furniza, deocamdată, nicimăcar unei instanţe care şi-ar propune să-i facă lui Nichita Stănescu, înpostumitate, binele şi răul de a-i lumina întreaga biografie”. Din păcate, niciAdrian Păunescu, nici Nichita Stănescu nu mai pot face lumină în acest caz.

Unposibil alt element de legătură între Nichita Stănescu şi Rodica Bîrlea ar fiacela că, la sfârşitul anilor ’60, chiar în perioada în care s-au născutgemenele, dar şi cealaltă fiică a Rodicăi Bîrlea, Andreea Mihaela, Nichita Stănesculocuia în zona Pieţei Amzei. Acest amănunt locativ a fost furnizat de verişoarapoetului, Vera Popescu, din Ploieşti, într-un interviu acordat în ianuarie2010. Piaţa Amzei este un loc amintit şi de Constanţa Buzea, când vorbeştedespre vizita pe care i-a făcut-o Rodicăi Bîrlea, pentru a le cunoaşte pe celedouă fetiţe: “Îmi aranjează o întrevedere cu mama fetiţelor. Îmi scrie adresa şipână seara mă trezesc, ca teleghidată, sunând la uşa unui imobil undeva, înzona Amzei. Îmi deschide o blondă nisipie care mă pilotează în tăcere către unpătuţ dublu cu grilaj, în care copilele îşi zbăteau bucuroase mânuţele şigenunchii, printre păpuşi şi sumedenie de jucării într-un aranjamentostentativ. Este mai scundă decât mine, transpiră cuprinsă de un tremur abiaperceptibil. Nu spune mare lucru, instruită probabil de el la telefon. Fetele -copii identice ale Ioanei mele”.

Spectacolgenetic

Potrivitdatelor oficiale, până în anul 2000, Gabriela Rodica Bîrlea locuia, împreună cufiica ei mai mică, Andreea Mihaela, născută la data de 14 iulie 1968, într-unbloc din strada Lipăneşti, sector 3. La aceeaşi adresă mai figura, în aceeaşiperioadă, şi una dintre gemene, respectiv Oana Margareta Bîrlea, căsătorită cuRadu Cristian. Aceleaşi date oficiale mai arată că, în aceeaşi zi, aceeaşi lunăşi acelaşi an cu Oana s-a născut Diana Sofia Bîrlea, domiciliată în BdulTheodor Pallady, din sectorul 3. Atât vecinii Rodicăi Bîrlea, dar şi cunoscuţiai fostului ei soţ, Nicolae Bîrlea, confirmă faptul că Oana şi Diana suntsurori gemene, fiice ale Rodicăi. În perioada în care cele două gemene au fostnăscute, posibil ca urmare a relaţiilor amoroase pe care femeia le-a avut cupoeţii Adrian Păunescu şi Nichita Stănescu, Nicolae Bîrlea era separat de soţiasa, fapt recunoscut, în cadrul unui interviu acordat postului Realitatea TVchiar de Rodica.

AndreeaMihaela Bîrlea, sora mai mică a gemenelor,este însă singura care astăzi solicită efectuarea unui test departernitate care să stabilească faptul că este fiica biologică a lui Adrian Păunescu.Femeia, care este grefier la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti, a deschiso acţiune civilă în acest sens. La data de 10 noiembrie 2010, Andreea MihaelaBîrlea a intentat un proces ce are ca subiect stabilirea paternităţii sale, laJudecătoria Sectorului 1. În calitate de “pârâţi” apar în dosar copiiirecunoscuţi ai lui Adrian Păunescu - Andrei, Ioana şi Ana-Maria -, dar şiultima soţie a poetului, Carmen Păunescu. Primul termen de judecată a foststabilit pentru data de 23 martie 2011.

Cazul“Păunescu-Bîrlea-Stănescu” este de-a dreptul spectaculos. Într-un interviuacodrat de grefiera Andreea Mihaela Bîrlea postului Antena 1, aceasta susţine căsurorile ei gemene au fost supuse, înainte de Revoluţie, unui test departernitate care a reliefat faptul că nu sunt fiicele lui Adrian Păunescu, însătestul ADN ar fi demonstrat că ea este fiica poetului. Din câte ştim însă, niciun test de parternitate nu a confirmat sau infirmat că Oana Margareta, DianaSofia sau chiar Andreea Mihaela sunt fiicele lui Nichita Stănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Surorile fiicei nelegitime a lui Adrian Păunescu ar putea fi fiicele lui Nichita Stănescu
zoom
EXCLUSIV. Surorile fiicei nelegitime a lui Adrian Păunescu ar putea fi fiicele lui Nichita Stănescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANONIM
04 Mai 2014

Doi zei ai poeziei romane sti !

Adauga un comentariu

Random image