2017-01-23 23:04


EXCLUSIV. Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila

 |  19:43
EXCLUSIV. Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila

Ministerul Justiţiei şiLibertăţilor Cetăţeneşti, condus de ex-liberalul Cătălin Predoiu, actualmenteministru independent în Cabinetul Emil Boc, a decis redotarea sălilor instanţelorde judecată cu mobilier nou. În urma unei licitaţii restrânse accelerate, ce aavut loc la sfârşitul anului trecut, contractul a fost câştigat de companiaElvila SA, un puternic agent economic de profil de pe piaţa românească. ElvilaSA aparţine omului de afaceri Viorel Cataramă şi el ex-liberal ca şi CătălinPredoiu.

Afacerea dotăriiinstanţelor de judecată cu mobilier nou a fost iniţiată de către MinisterulJustiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la data de 31 august 2010, când instituţiacondusă de către Cătălin Predoiu a publicat pe site-ul SEAP, privind achiziţiilepublice, un anunţ de intenţie în vederea achiziţionării de mobilier pentru dotareasălilor de judecată. Autoritatea contractantă a ales să organizeze o licitaţierestrânsă accelerată, al cărui unic criteriu de atribuire al contractului fiindpreţul cel mai scăzut. Licitaţia s-a derulat la data de 18 noiembrie 2010, laea participând patru ofertanţi, care au aplicat pentru adjutecarea loturilor 1,2 şi 3 ale contractului. La finaul licitaţiei restrânse accelerate, MinisterulJustiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşi a atribuit afacerea companiei Elvila SA,aparţinând omului de afaceri Viorel Cataramă. Valoarea contractului semnat seridică la suma de 477.655,24 lei cu TVA inclusă, adică aproximativ 115.000 deeuro, compania Elvila SA adjudecându-şi toate cele trei loturi scoase laconcurs de către autoritatea contractantă.

Datoriile Elvila, plătitedin vânzarea unui teren

Chiar în lunaoctombrie a anului trecut, când Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneştianunţa intenţia achiziţiei de mobilier pentru instanţe, omul de afaceri ViorelCataramă preciza, pentru “Ziarul Financiar”, că societatea Elvila SA nu arenici o şansă să intre în insolvenţă pentru datorii. Viorel Cataramă a declarat,atunci, că a achitat toate datoriile Elvila “de câteva milioane de euro”, cubanii obţinuţi din vânzarea unui teren, după ce a văzut amploarea crizeieconomice din Statele Unite ale Americii.

Revenind la afacereamobilierului pentru instanţe, potrivit caietului de sarcini întocmit, învederea atribuirii contractului de către instituţia condusă de Cătălin Predoiu,contractul în cauză trebuie să asigure montarea mobilierului şi fixareaacestuia pe poziţie acolo unde este cazul, în interiorul sălilor de şedinţă aleinstanţelor de judecată prevăzute în cele trei loturi. Ministerul dorea,astfel, ca dotarea sălilor de judecată să fie făcută cu mobilier specific, învederea desfăşurării şedinţelor în condiţii optime. Autoritatea contractantă acondiţionat ca livrarea mobilierului să se facă în ambalaje care să protejezeinvestiţia în timpul transportului împotriva agenţilor atmosferici şi a şocurilor mecanice până la montarea mobilierului în zoneleindicate în documentaţia de atribuire. Contractantul, în cazul de faţăsocietatea Elvila SA, urma, potrivitcerinţelor, să instaleze mobilierul specific în locurile prevăzute în documentaţiade atribuire, astfel încât acesta să fie utilizabil în concordanţă cu natura şidestinaţia sa. Garanţia mobilierului furnizat de Elvila SA este de doi ani, iartimpul de reparaţie sau de înlocuire a elementelor deteriorate nu poate fi maimare de 72 de ore, potrivit aceloraşi cerinţe ale Ministerului Justiţiei şiLibertăţilor Cetăţeneşti.

21 de instanţe vor primi mobilă de la Cataramă

Mobilierul pe care societatea lui ViorelCataramă îl livrează ministerului condus de Cătălin Predoiu constă în 25 debirouri mari pentru judecători, 3 birouri mici pentru judecători, 28 de birouripentru grefieri, 41 de birouri pentru avocaţi şi procurori, 48 de scaune pentrujudecători şi preşedinţi de şedinţă, 62 de scaune pentru avocaţi, procurori şigrefieri, 86 de banchete cu trei locuri pentru public, 141 de banchete pentrupublic cu patru locuri, 60 de banchete cu cinci locuri pentru public, 8 banchete fără spătar pentru arestaţi,14 pupitre de pledare pentru martori, 23 de pupitre pentru avocaţi, 9 boxepentru arestaţi, 16 piedestale (podiumuri) pentru procurori şi avocaţi, 9piedestale (podiumuri) pentru grefieri, patru podiumuri pentru complete dejudecată, trei garduri de delimitare şi două garduri pretorium. Mobilierul vaasigura dotarea Tribunalului Timiş (sălile de şedinţă nr. 1 şi nr. 2), JudecătoriaTrimişoara, Tribunalul Alba-Iulia, Tribunalul Mehedinţi, Curtea de Apel Oradea,Tribunalul Bihor (sălile de şedinţă nr. 1 şi nr. 3), Judecătoria Cluj-Napoca,Tribunalul Vrancea, Judecătoria Deva, Curtea de Apel Braşov, JudecătoriaCâmpulung Moldovenesc, Judecătoria Gura Humorului, Judecătoria Slatina (sălilede şedinţă nr. 1 şi nr. 2), Judecătoria Balş, Tribunalul Teleorman, JudecătoriaAlexandria, Judecătoria Zimnicea, Judecătoria Turnu Măgurele, Tribubalul Brăila,Judecătoria Brăila, Judecătoria Însurăţei şi Judecătoria Făurei.

Colaborarecu avocaţii.Ministruljustiţiei pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutoruluipublic judiciar

Ministruljustiţiei, Cătălin Predoiu, pledează pentru creşterea calităţii asistenţei încadrul ajutorului public judiciar, afirmând că punctul central al colaborăriiministerului cu barourile şi practicienii în insolvenţă va fi pregătireaacestor profesii pentru implementarea noilor coduri.

Ministruljustiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, la sfârşitul săptămânii, o întâlnire cupreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatulGheorghe Florea, şi cu preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor înInsolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu, „reuniunea având ca temerealizarea unui bilanţ al colaborării în anul 2010 şi stabilirea coordonatelorprincipale de cooperare pe probleme de interes comun în perioada următoare”,informează Biroul de presă al MJ. "Profesia de avocat este mai mult decâtun auxiliar al Justiţiei, este un pilon al acesteia. O vorbă veche spune că nupoţi avea judecători buni fără să ai avocaţi buni. În sisteme de drept precumcel al SUA, Israel, Marea Britanie şi altele, judecătorii sunt aleşi dintre ceimai reputaţi şi experimentaţi avocaţi. Profesia de avocat trebuie consolidatăîn continuare şi apărată de atacurile din exterior, în primul rând deconcurenţa neloială a celor care uzurpă această calitate. În 2010 am reuşitîmpreună cu UNBR să trecem prin Parlament modificări importante ale Legiiavocaturii, pentru modernizarea şi apărarea ei", spune ministrul.

Larândul ei, profesia de lichidator este foarte importantă pentru o economie depiaţă funcţională şi un act de justiţie profesionist, arată sursa citată. "Insistasupra faptului că integritatea în aceste profesii este la fel de importantă caşi profesionalismul. În ultimii ani am dezvoltat împreună cu UNBR ajutorulpublic judiciar şi mă bucur că am reuşit să încheiem 2010 cu desocotireaintegrală a datoriilor Ministerului Justiţiei faţă de UNBR. În acelaşi timp,subliniem importanţa creşterii calităţii asistenţei în cadrul ajutorului publicjudiciar. Avem o bună colaborare cu UNPIR, în special prin Oficiul RegistruluiComerţului, în ceea ce priveşte publicarea actelor procedurale în cadrulprocedurii insolvenţei, a schimbului de informaţii privind companiile supuseprocedurilor etc.", precizează demnitarul.

În2011, punctul central al colaborării Ministerului Justiţiei cu UNBR şi UNPIR vafi pregătirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri fundamentaleale României. "De asemenea, avem aceleaşi poziţii instituţionale înlegătură cu programul privind volumul optim de activitate al instanţelor, careafectează nu numai justiţiabilii persoane fizice şi companiile, mediul deafaceri şi economia, ci şi profesiile juridice. Acest program a ajuns ca pealocuri să compromită ideea de Justiţie şi încrederea în ea. E nevoie destoparea urgentă a programului care nu este unul al volumului optim deîncărcare, ci a devenit unul al Justiţiei minimale. În 2011 această stare delucruri va trebui îndreptată, într-un fel sau altul şi este un punct prioritaral agendei Ministerului Justiţiei. Profesiile de avocat şi practician îninsolvenţă sunt alături de MJ în acest demers, pentru binele Justiţiei şi aljustiţiabililor", a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.(Andrei Tudor)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila
zoom
EXCLUSIV. Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
17 Ian 2011

Doua lucruri as avea de spus: Ne trebuie un edificiu legislativ teafar si fiti cu ochii pe contract. Cum prindeti ceva ilegal tipati ca asta e treaba presei. O zi buna !
Random image