2019-01-16 21:33


EXCLUSIVITATE. Regionalizarea după ANAF. Ministerul Finanţelor i-a furat startul vicepremierului Liviu Dragnea

 |  19:01
EXCLUSIVITATE. Regionalizarea după ANAF. Ministerul Finanţelor i-a furat startul vicepremierului Liviu Dragnea
Mihai Pâlşu

Ministerul Finanţelor a definitivat schema de reorganizare a Direcţiilor Generale de Finanţe Publice (DGFP) - tentaculele ANAF în judeţe. După cum veţi vedea, este, de fapt, o regionalizare a ţării în funcţie de interesele ANAF. Ba, dacă vreţi, este un start furat de PNL colegilor din PSD în spinoasa problemă a regionalizării. Veţi observa lesne că, prin manevra sa, vicepremierul Daniel Chiţoiu l-a lăsat, practic, fără obiectul muncii pe vicepremierul Liviu Dragnea. PUTEREA vă oferă în exclusivitate planurile de modificare a structurilor ANAF în cele două aripi: pe regiuni şi pe judeţe. Rămâne un mister cum va arăta schema secţiunii pompos intitulate Marea Antifraudă Fiscală şi atât de dragă premierului Victor Ponta.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 74 din 26 iunie 2013, Guvernul Ponta a aprobat reorganizarea ANAF. Concret, actualii inspectori teritoriali de la Fisc şi Gardă vor fi divizaţi în două entităţi care însă se vor supune aceluiaşi comandant: preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, finul preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu - lider de marcă al PNL. Este de prisos să vă spunem că această reorganizare rezolvă mai multe dileme, una fiind extrem de importantă pentru baronii locali ai USL: schimbarea directorilor din DGFP-uri şi înlocuirea acestora cu persoane apropriate liderilor noii puteri instalate după alegerile din 2012.

Filiera judeţeană

Prima ramură, cea care se va ocupa de „talpa ţării”, se va numi „Administraţia Fiscală a Judeţului”.  AFJ va fi coordonată de un Şef de Administraţie şi va avea un Trezorier Şef şi trei departamente, conduse de adjuncţii micului şef de judeţ: cel de Colectare, de Inspecţie Fiscală şi de Colectare Contribuabili Mijlocii. În organigrama AFJ pe care o prezentăm în facsimil mai puteţi observa un serviciu interesant care se va ocupa cu supravegherea produselor accizabile, dar şi unul de Servicii Interne, un fel de „Doi şi-un sfert” pentru liniştea celor de la Fisc.

EXCLUSIVITATE. Regionalizarea după ANAF. Ministerul Finanţelor i-a furat startul vicepremierului Liviu Dragnea
zoom

Ramura AFJ va genera între inspectorii DGFP lupte intestine puternice, iar liderii judeţeni ai USL deja s-au întâlnit pentru a conveni asupra persoanelor care vor fi înscăunate în fruntea celor trei departamente. Cum era de aşteptat, şeful AFJ va fi numit de la centru, la sugestia baronilor judeţeni. Statutul de competenţă al AFJ se va limita la graniţele judeţului pe care îl administrează fiscal, până la nivelul contribuabililor mijlocii.

Filiera Regională

Dacă schema AFJ pare una normală, tipică unui aparat administrativ judeţean, organigrama care defineşte Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) este una literalmente „machiavelică” din punct de vedere fiscal şi politic. Spunem asta pentru că funcţia de director general al DGRFP va oferi puteri nebănuite persoanei care va fi instalată pe înaltul scaun al Finanţelor.

EXCLUSIVITATE. Regionalizarea după ANAF. Ministerul Finanţelor i-a furat startul vicepremierului Liviu Dragnea
zoom

După cum lesne se poate observa din organigrama DGRFP prezentată de noi în facsimil, spre deosebire de AFJ, funcţiile de conducere nu sunt de simpli şefi, ci sunt asimilate directorului. Astfel, pe lângă directorul general regional, vor fi directori adjuncţi pentru departamentele Trezorerie (subordonat direct MFP!), Colectare, Inspecţie Fiscală, Direcţie Vamală şi… Sevicii Interne! (Cât de curând, acest „Doi şi-un sfert” ne va arăta faţa hâdă a Fiscului românesc.) Competenţele DGRFP sunt extinse asupra judeţelor care vor face parte din regiunea subordonată.

  

Componenta politică

Şi, uite-aşa, am ajuns la latura politică a reorganizării ANAF, la furatul startului de către PNL în detrimentul PSD - în mod special a vicepremierului Liviu Dragnea - în spinoasa problemă a regionalizării României.

Pentru cei ce nu ştiu, cele două organigrame amintite mai sus trebuie să intre în vigoare începând cu 1 august 2013. Aşadar, peste 15 zile ar trebui să ştim exact care sunt regiunile ANAF şi judeţele ce vor face parte din regiunile respective, numărul lor şi cine vor fi fericiţii câştigători ai înaltelor fotolii fiscale. Din informaţiile desprinse din Legea 315/2004, articolul 5, vor fi 8 DGRFP-uri, adică 8 REGIUNI. Dar pentru că nimic nu a fost încă bătut în cuie, pesediştii se luptă ca România să fie divizată în 12 regiuni.

Indiferent de decizia politică, graba uşor scuzabilă cu care Ministerul Finanţelor a definitivat organigramele AFJ şi DGRFP a generat un val de indignare printre liderii judeţeni şi centrali din USL, cu Oprişan şi Mazăre pe post de trâmbiţe enervate la culme.

Mai mult, prin această reorganizare a ANAF, vom afla şi în ce regiuni vor fi introduse judeţele din Ţinutul Secuiesc - problemă politică inflamată constant de UDMR. Şi, nu în ultimul rând, vom face cunoştinţă cu capitalele regionale. După cum vedeţi, ecuaţia reorganizării ANAF are multiple necunoscute. Fie că vorbim de cele 8-12 regiuni, fie că vorbim de arealul şi de capitalele lor, descoperim că vine vremea unui măcel în USL. Iar aceasta pentru că vorbim despre bani şi despre puterea statală divizată într-o duzină de mâini! Iar aceste „mâini” pot deveni veritabili baroni regionali cu statut de funcţionar public.

P.S.: Este foarte greu de crezut ca regiunile lui Dragnea să nu se suprapună regiunilor ANAF. Dar nici n-ar fi vreo surpriză, după tot ce s-a întâmplat vara trecută, când legile s-au schimbat rapid prin ordonanţe de urgenţă (vezi referendumul), ca articolul 5 din Legea 315/2004 să fie modificată în acelaşi fel, iar ANAF să se re-reorganizeze după pofta lui Dragnea. În definitiv, USL are peste 70% din Parlamentul României, iar Guvernul este condus de liderul PSD, Victor Ponta. În aceste condiţii, n-ar fi exclusă o nouă vară încinsă în politica dâmboviţeană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

Documente:

TAGURI: ANAF, Liviu, Dragnea, regionalizare, Victor, Ponta, judeţe, Daniel, Chiţoiu, organigrama
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MUGUR
14 Iul 2013

GUVERNUL ROMANIEI SA CEARA ANCHETA LA TRANSPORTURI ! CINE CONTROLEAZA DEVALIZAREA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR DUPA DEBARCAREA LUI FENECHIU ? ORGANELE ABILITATE ALE STATULUI TREBUIE SA-SI FACA DATORIA . OPRITI JAFUL LA CFR CALATORI, INFRASTRUCTURA, MARFA , METROREX, ETC !
ACTUALUL
15 Iul 2013

Inainte de a ne regionaliza, ar fi mai bine ca guvernantii nostri sa simuleze situatii de viata cum ar fi modul in care cetatenii pot ajunge la capitala regiunii. Cu masina, pe ce drumuri, cu trenul, prin ce noduri feroviare, cat timp pierde romanul etc.
SUCA
15 Iul 2013

Marele maestru al combinaţiilor din USL, Liviu Dragnea, a ieşit ieri la rampă, anunţând că regionalizarea şi noua Constituţie sunt probleme atât de importante încât e absolut necesară votarea lor. Traduse pe înţelesul tuturor, aceste cuvinte înseamnă: “Sunt atâtea miliarde de coco în joc cu regionalizarea asta încât ar fi şi păcat să nu ne umplem noi, baronii locali, buzunarele cu ele, iar, pe de altă parte, suntem atât de aproape de puşcărie încât ar fi şi păcat să nu ne votăm o Constituţie care să ne facă stăpâni absoluţi în România”. Este limpede că PSD îşi urmează strategia de apropiere faţă de UDMR, în perspectiva unei noi structuri majoritare. Nu este, însă, limpede ce carte joacă şeful comisiei, Crin Antonescu, şi nici liberalii săi, definiţi ca extrem de ponderaţi în admiterea pretenţiilor reprezentanţilor politici ai maghiarimii. Este cert, însă, că puterea încearcă să includă în textul Constituţiei, împingând-o pe uşa din dos, baza legală a unei viitoare autonomii teritoriale, inclusiv a minorităţii maghiare.
RADU
15 Iul 2013

„Zidul de la Târgovişte” este prea mic pentru câţi netrebnici are România. Şi cîtă dreptate este! Propun Zidul Chinezesc!” Un avertisment dureros: ”De multe ori, în istoria României, elitele au luat decizii catastrofale pentru Ţară. Să fim atenţi!” Mă întreb dacă acum, în anul 2013, verbul a lua ar trebui folosit tot la timpul trecut, sau la viitor? Tare mă doare că politicienii noştri nu ştiu istorie şi nu apelează nici la consilieri capabili, iar pe cei ce au luptat şi luptă pentru demnitatea naţională şi pentru demnitatea lor socio-profesională i-au marginalizat (parcă la un ordin. Al cui?) Oricum, pentru a ne cunoaşte mai bine oamenii şi pentru a-i evalua mai corect, să nu uităm o mai veche, dreaptă şi sănătoasă zicală născută sau făcută parcă pentru Serviciile Române de Informaţii: „Nu toţi cei ce fac jocul unor agenturi străine sunt spioni, dar toţi spionii fac jocul unor agenturi străine!”
ANDREI REGIONALUL
04 Aug 2013

amn crezut ca voi vreti reducere de cheltuieli dar voi nu faceti nimic cu regionalizarea asta la regiunile cu sediu se inmultesc iar la restul se reduc oameni faceti someri ,cred ca scopul vostru este de a da oameni afara din serviciu si nu altceva sunteti mai rai ca si cei care au fost fereasca dumnezeu sa mai prindeti la putere.
Random imageUltimele stiri

loading...