2019-02-15 23:54


Executările silite - noile trupe de comando ale României. Designerii ANAF sunt puși pe fapte mari

 |  21:01
Executările silite - noile trupe de comando ale României. Designerii ANAF sunt puși pe fapte mari
Robert Veress

Dacă ești mare datornic la stat, ar fi bine să-ți placă filmele de comando. Dacă nu, ghinion: de așa ceva vei avea parte în perioada următoare, fiindcă angajații direcției de executări silite cazuri speciale din ANAF se vor deplasa în misiuni îmbrăcați în uniforme cu aspect specific trupelor de comando. Poate că nu vor avea arme grele de foc în dotare, însă vor acționa cu puteri devastatoare pentru afacerile care prosperă sau supraviețuiesc fiindcă nu-și plătesc dările. „Delta Force” ANAF va acționa în următoarele cazuri: dacă debitorii fac parte din categoria marilor contribuabili, dacă sumele datorate la bugetul de stat depășesc 10 milioane de euro, dacă sunt persoane sancționate internațional, în diverse situații considerate speciale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a aprobat, recent, Regulamentul privind normele generale si speciale de dotare a personalului din structurile de executări silite cazuri speciale. Documentul a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial.

Conform Regulamentului, angajații din structurile de executări silite cazuri speciale sunt obligați să poarte, în timpul executării misiunilor specifice „din teren”, uniformă de serviciu cu însemne distinctive. Uniforma se acordă gratuit, iar angajații de la executări silite sunt obligați să o păstreze „în stare normală de utilizare, curată,îngrijită” și „să respecte cu stricteţe reglementările stabilite privind portul acesteia”. Dacă uniforma este ruptă sau pătată, iar posesorul nu poate justifica cele întâmplate, e bun de plată: „Deteriorarea sau distrugerea parţială ori totală a uniformei de serviciu, a însemnelor și accesoriilor specifice, din motive imputabile funcţionarului public, atrage răspunderea patrimonială a acestuia, proporțional cu durata normată de folosinţă neîndeplinită. Obţinerea unei noi uniforme de serviciu, a însemnelor și accesoriilor specifice se face cu plata contravalorii acestora”. Tot buni de plată sunt cei ale căror contracte de muncă încetează din vina lor.

Uniforma de vară

Anexa la Regulament prevede că „Uniforma de serviciu de vară — bărbaţi şi femei — se compune din: — bluzon, confecţionat din ţesătură ripstop (rezistentă la rupere - n.r.) în culorile camuflajului digital urban, din trei nuanțe de gri, de la alb la negru, cu proprietăți hidrofobe, cu o foarte bună rezistentă la uzură, murdărire şi protecție la căldura soarelui şi a vântului. Bluzonul se compune din piepţi, spate, mâneci, guler şi este prevăzut cu epoleți. Pe mâneca stângă este aplicată emblema pentru echipament (...) pe partea din fată, în zona superioară stânga, textul: «A.N.A.F.», în zona superioară dreaptă, textul «EXECUTĂRI SILITE», iar pe partea din spate, în zona superioară de mijloc, este aplicat textul: «A.N.A.F. — EXECUTĂRI SILITE», de culoare alb fosforescent. Pe ambele mâneci, în zona inferioară, sunt aplicate benzi de culoare gri fosforescent”. Pantalonul va fi confecționat din aceeași țesătură, cu același aspect și caracteristici cu ale bluzonului. „Pantalonul este drept şi se compune din repere faţă, repere spate şi betelie. Este prevăzut cu şliț ce se deschide cu fermoar, două buzunare oblice pe faţă şi un buzunar cu capac pe spate; — cămaşă cu mânecă ajustabilă, confecționată din tercot, în culorile camuflajului digital urban, din trei nuanțe de gri, de la alb la negru, cu o foarte bună capacitate de revenire din şifonare, cu foarte bune proprietăți hidrofobe şi protecţie la căldura soarelui. Pe piepți, cămaşa este prevăzută cu buzunare cu capac, iar pe umeri cu epoleți. Pe mâneca stângă este aplicată emblema pentru echipament (...), pe faţă în zona superioară stânga textul: «A.N.A.F.», iar în zona superioară dreapta — textul «EXECUTĂRI SILITE», de culoare alb fosforescent; — şapcă de tip baseball, confecționată din țesătură în culorile camuflajului digital urban, din trei nuanţe de gri, de la alb la negru, cu o foarte bună rezistenţă la murdărire şi protecție împotriva intemperiilor. Este prevăzută pe părţile laterale cu câte trei capse de aerisire, iar pe partea din faţă are aplicată emblema pentru coifură; — centură, de culoare neagră, confecţionată din material textil, tip chingă cu cataramă din plastic, prevăzută cu sistem de autoblocare; — ghete vară, confecţionate din piele, de culoare neagră, căptuşite cu inserţie imperrespirantă şi talpă cu proprietăţi ridicate de preluare a şocului mecanic în timpul mersului; — bocanci vară, prevăzuți cu şiret, confecționaţi din piele şi material textil de culoare neagră, impermeabile. Sunt căptuşiţi cu inserție imperrespirantă, iar talpa este din poliuretan şi cauciuc care asigură protecţie împotriva agresiunilor mecanice (abraziune, agăţare), alunecare şi protecția călcâiului împotriva şocurilor mecanice şi a compresiunii”.

Uniforma de iarnă

Uniforma de iarnă este aproape identică din punct de vedere estetic, având, în plus, proprietăți de izolare, confort termic și imperrespirente. La nivelul genunchilor, pantalonul va fi dublat pe toată lăţimea. Uniforma va conține și „pulover, confecţionat din lână cu acril, de culoare gri, prevăzut eu fermoar, guler, iar pe umeri cu platcă şi epoleţi. Umerii, epoleţii şi coatele sunt dublate cu material textil de culoare gri”. De asemenea, pe lângă șapca de iarnă va exista și  căciulă „atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, confecționată din material textil de culoare gri. „Se compune din calotă, clape laterale şi clapă frontală de formă semicirculară. Căciula va asigura un nivel confortabil (de căldură, presupunem - n.r.) pentru zilele friguroase de iarnă. Pe interior se aplică o căptuşeală matlasată cu vatelină (inserție termoizolantă)”. Cei de la executări silite vor avea iarna și fular, „atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, din lână de culoare gri; de asemenea, mănuşile, „atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei” din piele de culoare neagră, căptuşite eu materiaI termoizolant. Ghetele de iarnă vor fi din piele. de culoare neagră, „căptuşite cu blană sintetică sau căptuşeală cu inserţie termoizolantă care să asigure o protecţie termică ridicată şi talpă cu proprietăţi ridicate de preluare a şocului mecanic in timpul mersului”. Bocancii de iarnă, „prevăzuți eu şiret, confecţionaţi din piele şi material textil de culoare neagră, impermeabile. Sunt căptuşiţi cu inserție imperrespirantă, iar talpa este din poliuretan şi cauciuc care asigură protecție impotriva agresiunilor mecanice (abraziune, agăţare), alunecare şi protecţia călcâiului împotriva şocurilor mecanice şi a compresiunii. Doamnele vor avea cizme „confecţionate din piele hidrofobizată, căptuşite cu blană sintetică sau căptușite cu inserțiee termoizolantă. Cizmele sunt realizate în sistemuI cu talpa lipită de ansamblul superior de piele”. Uniforma va fi completată cu scurtă toemnă iarnă unisex „confecționată din ţesătură trei straturi, imperrespirabilă care asigură protecţia împotriva intemperiilor”.

Emblema

Anexa la regulament detaliază și însemnele specifice: „Emblema pentru echipament, confecţionată pe suport textil prin brodare, are la bază stema României, în culorile oficiale, aşa cum este reglementată prin dispozițiile Legii nr. 102/1992 stema țării și sigiliul statului, respectiv două scuturi suprapuse. Pe scutul mare, în partea inferioară, este inserată reprezentarea stilizată a unei panglici aurii, cu falduri bifurcate la capete, pe care este înscris textul «EXECUTĂRI SILITE», fontul utilizat fiind Helvetica Neue LT Com — Light, culoare albastră. În partea superioară a siglei Direcției executări silite cazuri speciale este înscris centrat cuvântul „ROMÂNIA", cu font Helvetica Neue LT Com — Light, culoare albă, fundalul fiind drapelul naţional. Fundalul părții superioare are formă dreptunghiulară, lățimea fiind egală cu cea a siglei României, înălțimea acestuia fiind de 20% din înălțimea scutului mare”.

Într-un ordin separat, conducerea ANAF a modificat procedurile legate de executările silite speciale. Astfel, „Personalul din cadrul Direcției executări silite cazuri speciale poate participa direct la efectuarea acțiunilor de executare silită cazuri speciale, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulteriare, în calitate de executori fiscali coordonatori, de regulă, în următoarele situații: 1. în cazul în care cuantumul sumelor cuvenite bugetului de stat depășește pragul de 10 milioane euro, echivalabil în lei; 2. în cazul în care debitorii fac parte din categoria marilor contribuabili; 3. în cazul blocării fondurilor și resurselor economice ale persoanelor desemnate ce fac obiectul sancțiunilor internaţionale, potrivit legii: 4. la solicitarea scrisă a vicepreşedintelui coordonator al activității de colectare a veniturilor bugetare; 5. în cazurile identificate la nivelul Direcției executări silite cazuri speciale ca fiind de o complexitate deosebită”.

Articolul 9 al Regulamentului prevede că „Asigurarea uniformei de serviciu pentru personalul din structurile de executări silite cazuri speciale se va face treptat,în limita fondurilor bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat, pentru această natură de cheltuieli. Până la dotarea personalului se va utiliza ţinută civilă”. Cum nu se specifică un termen limită, e posibil ca, mai mulți ani de acum înainte, să vedem „pe teren” executori în uniforme și executori în civil. Rămâne de văzut dacă „civilii” vor mai fi ascultați și își vor putea îndeplini criteriile de performanță...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-04

GALERIE MEDIATAGURI: executari silite, trupe de comando, romania, designeri, anaf, monitorul oficial, regulament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...