2017-01-23 08:43


Finlanda nu vrea România în Schengen

 |  21:00
Finlanda nu vrea România în Schengen

Finlanda pare a fi a patra ţară care se opune aderării României la spaţiul Schengen. Pe lângă motive ce ţin de politica internă, mai nou, Olanda a contribuit la decizia Finlandei.

Noul guvern finlandez învestit în iunie 2011 are o abordare mai eurosceptică şi mai strictă în ceea ce priveşte participarea Finlandei în UE. Deşi a anuntat prin programul de guvernare că susţine asigurarea libertăţii de mişcare pe baza acordului Schengen, creşterea curentului eurosceptic şi antiimigraţionist reflectat inclusiv prin intrarea în Parlament a Partidului Adevăraţilor Finlandezi (partid eurosceptic şi populist) face guvernul finlandez să aibă mai degrabă o abordare prudentă faţă de consolidarea cooperării în UE.

Recent, Finlanda a fost unul dintre statele din zona euro care a insistat ca alocarea asistenţei financiare pentru Grecia, aflată într-o situaţie economică dificilă, să fie condiţionată de includerea în „pachetul elen” a unor garanţii colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garanţiile statelor membre la EFSF (European Financial Stability Facility).

Guvernul olandez a decis, săptămâna trecută, să blocheze pentru moment aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a afirmat că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. Clasa politică olandeză este în marea ei majoritate foarte nemulţumită de performanţele Bucureştiului şi ale Sofiei privind lupta împotriva corupţiei.

Miniştrii de interne ai UE urmează să discute, mâine, extinderea spaţiului Schengen. Pentru o decizie pozitivă, este nevoie însă de unanimitate, iar în absenţa acesteia, decizia extinderii va fi amânată.

România şi Bulgaria sperau ca la această reuniune să fie luată o decizie privind o aderare în două etape: prima etapă, în acest an, cu intrarea în Schengen a frontierelor aeriene şi maritime; a doua, anul viitor, cu frontierele terestre.

În ultimele luni, România reuşise, cu ajutorul preşedinţiei poloneze a UE, să schimbe poziţia altor ţări precum Franţa şi Germania, care legau aderarea la Schengen de problema corupţiei. România şi Bulgaria şi-au încheiat pregătirea tehnică pentru a adera la spaţiul Schengen, fapt confirmat de rapoartele făcute pe teren în 2010 şi 2011 de experţii comunitari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image