2017-01-22 14:13

DEZVALUIRI


Fiscul se face că-i deranjează pe benzinari. Inspectorii ANAF au început verificarea contabilităţii petroliştilor

 |  19:58
Fiscul se face că-i deranjează pe benzinari. Inspectorii ANAF au început verificarea contabilităţii petroliştilor

După aproape 6 ani în care Consiliul Concurenţeinu a reuşit să descopere modalitatea de stabilire a costului carburanţilor, inspectoriiAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor să afle de ce cresc preţurilela benzină şi motorină şi dacă patronii firmelor de profil şi-au plătit taxelecătre stat.

Fiscul a început inspecţii fiscale inopinatela companiile petroliere, acţiuni care vizează în principal modul de formare apreţurilor, profitului impozabil şi înregistrarea cheltuielilor încontabilitate, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. “Sunt nişte inspecţii fiscaleinopinate, pe anumite obiective, care vizează în principal modul de formare apreţurilor, profitul impozabil şi modul în care sunt înregistrate anumitecheltuieli în contabilitate”, a spus Blejnar, citat de Mediafax. El a arătatcă, dacă în urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi „mutări”de pe o firmă afiliată pe o altă firmă afiliată, Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF) va declanşa inspecţie fiscală generală la companiarespectivă. „Deocamdată, nu am nişte elemente foarte clare. Abia în cursulacestei după-amiezi i-am chemat pe colegii din control să-mi prezinte un raportal principalelor constatări”, a spus Blejnar. Şeful ANAF nu a precizat cemăsuri ar putea fi luate în urma verificărilor, dar a amintit că anul trecut,după finalizarea controlului la o anumită companie petrolieră, autoritatea aimpus acesteia plata unei sume de 55 milioane de euro. Combustibilii s-auscumpit cu aproape 3% în decembrie, astfel că preţurile au urcat anul trecut cupeste 15%, după ce în 2009 au fost majorate cu 13%, iar Guvernul a decis căaceste cheltuieli sunt nedeductibile şi în 2011.

BNR nuînţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor

Guvernatorul Băncii Naţionale, MugurIsărescu, a declarat, în luna noiembrie 2010, că preţurile combustibililor pe piaţaromânească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebuisă le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatelescumpirilor anunţate de producători. Premierul Emil Boc a anunţat luni căGuvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precumimpunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şinejustificat preţul carburanţilor. El a precizat că a solicitat ConsiliuluiConcurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă,cerând în acelaşi timp ANAF să analizeze profitul companiilor din domeniu.

Potrivit companiilor petroliere, preţurile lapompă sunt influenţate în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale alepetrolului şi de evoluţia cursului leu/dolar. Principalele companii caredistribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOLşi OMV. Piaţa distribuţiei de combustibili este investigată, încă din 2005, deConsiliul Concurenţei. Accizele percepute în România sunt deocamdată subnivelul celor din alte state UE, datorită unei perioade de tranziţie acordatede către Comisia Europeană pentru atingerea nivelului minim obligatoriu. Chiarşi în aceste condiţii, preţul de distribuţie la benzină şi motorină practicatîn România este apropiat de cel pe care îl plătesc cetăţenii din Luxemburg,Irlanda, Spania, Suedia şi Austria, ţări cu o putere de cumpărare mult pesteposibilităţile românilor. După ce a atins în vara anului 2008 preţul-record depeste 147 dolari pe baril, petrolul s-a depreciat până la sfârşitul aceluiaşian la circa 33 dolari pe baril. Cotaţia de referinţă de la New York a început înanul 2009 la aproximativ 40 de dolari pe baril, înregistrând scăderi uşoare înprima parte a anului, pentru a urca până la începutul lui 2010 la 80 de dolaripe baril. Trendul ascendent a continuat şi anul trecut şi se datoreazărelansării economice şi revenirii cererii, îndeosebi pe pieţele emergenteprecum China. În prezent, petrolul se tranzacţionează la circa 91 de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image