2017-01-17 09:09

DEZVALUIRI


FMI, atacat cibernetic înaintea arestării lui Strauss-Kahn

 |  12:55
FMI, atacat cibernetic înaintea arestării lui Strauss-Kahn

FondulMonetar Internaţional (FMI) a fost ţinta unui atac informatic"semnificativ", scopul intruşilor fiind să instaleze un software caresă ofere unei ţări "o prezenţă digitală internă" în reţeauainstituţiei financiare. Informaţiile au fost dezvăluite de un expert însecuritate informatică care a lucrat la FMI şi laBancaMondială.

Un astfel de software ar oferi atacatorului numeroase informaţiieconomice care nu sunt disponibile public, folosite de Fond pentru promovareastabilităţii pieţelor valutare, pentru susţinerea unui comerţ internaţionalechilibrat şi pentru furnizarea de resurse pentru rezolvarea crizelorfinanciare sau fiscale ale statelor membre.

Codulfolosit de atacatori a fost dezvoltatspecialpentru penetrarea reţelei interne aFMI, a declarat sursa citată.

FMI a intrat astfel în rândul instituţiilor şi companiilor derenume internaţional care au fost atacate informatic în ultima perioadă, precumLockheed Martin, Sony şi Citigroup.

Purtătorul de cuvânt al FMI David Hawley a declarat sâmbătă căinstituţia funcţionează normal, în pofida atacului. "Pot confirma că investigăm un incident", a afirmatel, refuzând să dea alte informaţii sau să comenteze concluziile anunţate defostul angajat al FMI şi BM, în prezent expert în securitate informativă pentrumai multe organizaţii.

O reprezentantă a Departamentului pentru Apărare al StatelorUnite a declarat că Birou Federal de Investigaţii (FBI) ajută la investigaţiaFMI.

Un oficial al Băncii Mondiale a declarat că instituţia aîntrerupt conexiunile cu reţeaua FMI din "precauţie", deşiinformaţiile comunicate de cele două foruri prin această legătură nu sunt"sensibile".

Jeff Moss, membru al Comitetului de Consilieri ai Department ofHomeland Security care se prezintă drept hacker, a declarat că atacul a fostrealizat în numele unui "stat-naţiune" care a dorit să fureinformaţii sensibile despre strategiile importante ale FMI sau să"ruşineze" instituţia, subminându-i autoritatea.

El consideră că incidentul ar putea reprezenta o sursă deinspiraţie pentru atacuri informatice împotriva altor instituţii importante.

Experţi în securitate informatică au declarat însă că va fidificil pentru autorităţi să demonstreze care ţară s-a aflat în spateleatacului.

"Chiar şi ţările aflate în curs de dezvoltare pot profitade internet pentru a-şi schimba statutul şi capacitatea de influenţă. În trecutnu puteau face aşa ceva fără aur sau putere militară", a declarat unanalist de specialitate.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent în Congres căStatele Unite se confruntă cu "o posibilitate reală" de a fi victimaunui atac informatic cu consecinţe grave.

"Următorul Pearl Harbor ar putea fi un atacinformatic" care să paralizeze reţelele de energie, sistemele desecuritate, industria financiară sau guvernul, a afirmat el.

Bloomberg scrie că atacul împotriva FMI a avut loc înainte dearestarea fostului director general al instituţiei Dominique Strauss-Kahn, carea fost reţinut pe 14 mai sub acuzaţii de tentativă de viol. Bloomberg noteazăcă atacul a rezultat în furtul de mesaje e-mail şi alte documente.

Consiliuldirector al FMI a fost informat miercuri despre atac, care ar fi durat câtevaluni,afirmă experţi IT citaţi de New York Times.

O scrisoare internă transmisă miercuri de FMI îndemna angajaţiisă fie foarte atenţi.

"Amdetectat săptămâna trecută nişte transferuri suspecte de fişiere, iarinvestigaţia care a urmat a dezvăluit că un computer desktop din interiorulFondului a fost compromis şi folosit pentru accesarea sistemelor Fondului. Înacest moment, nu avem motive să credem că au fost căutate informaţii personaleîn scop de fraudă", se arată în scrisoarea transmisă pe 8iunieangajaţilor FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image