2017-01-21 08:27

DEZVALUIRI


Fostul director al CFR a fost trimis din nou în judecată de DNA. Necolaiciuc, judecat în al patrulea dosar

 |  19:44
Fostul director al CFR a fost trimis din nou în judecată de DNA. Necolaiciuc, judecat în al patrulea dosar

Fostuldirector general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost trimis în judecată, împreunăcu fostul director economic din cadrul CN CFR SA, Viorica Olăeru, în dosaruldeturnărilor de fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), informeazăDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA).

PotrivitDNA, Necolaiciuc şi Olăeru au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea deutilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau careurmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66deacte materiale). În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că,în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI)un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentrueliminarea efectelor inundaţiilor”, contract ce viza reconstruireainfrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

Înceea ce priveşte CN CFR SA, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrăride reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţiexclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarealucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursăriiîmprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul MinisteruluiTransporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Măsuri asigurătorii

Înaceste condiţii, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc,în calitate de director general al CN CFR SA, şi Viorica Olăeru, director alDirecţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiilede serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, auutilizat suma de 86.099.721.567de lei vechi(aproximativ 2.754.728euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât celepentru care au fost acordate.

Concret,cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiindachitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cuproiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP,frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC,calendare şi agende etc.).

Învederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus luarea măsurilorasigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România, cât şi din SUA,aparţinând celor doi.

Lacererea procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului1 Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă şi de urmărire internaţionalăpe numele lui Necolaiciuc. În data de 22 iunie 2009, fostul director CFR a fostarestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor deextrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.

Dosarula fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image