2017-01-24 03:10


Fostul șef al PCTF Siret lua taxă de protecție de la subordonați

 |  15:08
Fostul șef al PCTF Siret lua taxă de protecție de la subordonați

Fostulşef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-șef Aurel Anea, afost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile luare de mită în formăcontinuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat încontrabandă cu ţigări.

Procuroriidin cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de59 de persoane între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţiela Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali dincadrul Biroului Vamal Siret. Astfel, au fost reţinuţi Aurel Anea, comisar depoliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile deluare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizatşi patru lucrători vamali, şefi de tură: Sorin Constantin Şcalad, Nicu CezarŞchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mită în formăcontinuată.

Totodată,au fost reţinuţi 54 de lucrători de poliţie la PTF Siret - Ilie Cosmei, AlinaOlivia Mandiuc, Cătălin Zebreniuc, Florin Sticleţ, Adrian Holca, ConstantinAndrişan, Daniel Grigoraş, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi,Daniel Barbă, Manule Eugen Costache, Radu Lucanu, Dănuţ Neagu, Vasile Bălici,Adrian Grosu, Daniela Căpăţînă, George Jacotă, George Slovăacă, CristinelŢiprigan, Traian Constantin Hai, Ghoeghre Lavric, Ionel Marinel Gîză, LuchianPosmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neramţu, Fănel Rădăcină, Rodica Nichiforiuc,Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, BogdanRurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jităriuc, ViorelŞture, Ramona Costiuc, Toader Ilieşi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, FlorinMatei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, MihaiTocilă, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin DanielTimoci, Cristian Nicolovici - pentru luare de mită în formă continuată şiconstituire unui grup infracţional organizat.

Șpaga pe tură – între7.000 și 25.000 lei

Înperioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la PCTF Siret a fost constituit ungrup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali,având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, caurmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiunisau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorbaîn special de tolerarea traficului de ţigări.

Concret,în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători depoliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primitori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şibunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luatepentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea înRomânia a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legalăadmisă.

Deasemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, inculpatul Anea, încalitate de comisar de poliţie a pretins, primit ori acceptat, direct sauindirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii defrontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vedereaîncălcarea legii de către subordonaţii săi.

Înaceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume debani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nuefectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile deserviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizatîn scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficiifinanciare şi materiale.

Potrivitanchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoanăoferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o turălucrau aproximativ 10-12 persoane.

Un polițist cătretraficant: „Eu nu-mi vând țara așa ieftin”

Procuroriianticorupţie arată în referatul cu propunere de arestare a angajaţilor de lapunctul de frontieră Siret că aceştia luau mită de faţă cu colegii lor şi seconsultau între ei pe această problemă, spunând totodată că "nu se iau bani oricum, oricât şi de laoricine". Unii dintre lucrători nu se sfiau şi luau mită de la diversepersoane chiar de faţă cu colegii lor şi că din alte înregistrări ambientalereiese cum aceştia se sfătuiau între ei cu privire la acest aspect. "Mita e luată de unii poliţişti defrontieră în faţa colegilor lor, care, din când în când, intervin în discuţie,împrejurare care vine să confirme consensul, înţelegerea între membrii grupăriiinfracţionale", arată procurorii anticorupţie în documentul prin carecer arestarea celor 59 de lucrători şi în care prezintă şi o parte dinînregistrările ambientale făcute în timpul anchetei.

"Manuel EugenCostache (MEC): Băi, omule, deci mie... mi-ai pus... cât ai pus aici?Interlocutor (I): 40. MEC: Ei! Pui... Pui 70! dă-ncoa! hai! mai pune 50! I:Şefu! 50... MEC: (poliţistul întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă cepare a avea cupiura, spre geamul ghişeului) dă-ncoace paşaportul! Mai pui 50 că-ţitai capul, dacă! I: Nu, nu, şefu! Apăi, lasă-mă oleacă! ...

MEC: Ceapa ta dedrac! I: Ai văzut? MEC (neinteligibil) I: Altă dată ies mai ieftin oleacă!Ionel Gîza: Altă, dată înapoi! I: Altă dată, nu înapoi! IG: Altă dată înapoi şistai la rând!".

Procuroriianticorupţie arată în referat că există şi cazuri în care poliţiştii defrontieră s-au consultat între ei dacă să ia sau nu mită de la o anumităpersoană în cazul în care o cunoaşte pe aceasta, întrebând dacă există riscuri,redând în document înregistrarea ambientală dintre Mihaela Elena Cosic şicolegul său Florin Lupu: "MihaelaElena Cosic (MEC): Auzi, Florin! Îl ştii pe acesta? L-ai mai văzut? ... Hm?Florin Lupu (FL): Stai, stai, stai, că nu ştiu cum îi spune! MEC: Ion Sabin ...MEC: Să iau sau nu? FL: Ia! MEC: Hm? FL: Da!".

Legăturainfracţională dintre poliţiştii de frontieră, mai arată procurorii, esteilustrată de numeroase astfel de discuţii despre mită, dând exemplul o discuţiedintre agentul-şef Cristian Filipoaia cu o persoană neidentificată în toneta deserviciu în prezenţa agentului Elena Anca Agapi: "La zece cartuşe îmi pune 300 de mii. Dă-i în p... mea! Să se ducăînapoi! Da' ce? Eu nu vând ţara aşa ieftin!".

Oaltă înregistrare obţinută de procurori este şi cea dintre Loghin Daniel Timocişi agentul Elena Anca Agapi: "LoghinDaniel Timoci (LDT): Ai mai văzut din ăştia? Anca Elena Agapi (AEA): De ăia nuprea am văzut. Dar dacă văd, să ştii că nu... LAT: Nu refuzi, nu? AEA: Nu, nu...".

Procuroriimai notează că unii poliţişti de frontieră luau mita fără nici un criteriu deselecţie, iar alţii foloseau anumite metode şi aveau anumite principii însensul că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine".

Un inculpat i-apredat o lecţie de luat mită investigatorului sub acoperire

Unuldintre inculpaţii din cazul de amplă corupţie de la frontiera Siret i-a"predat" o lecţie de luat mită unuia dintre investigatorii subacoperire ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia insolită fiindprezentată judecătorului de către anchetatorii DNA. Procurorii anticorupţiearată că investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda "primeşte olecţie de luat mită de la Cristian Nicolovici". Nicolovici îi spuneinvestigatorului sub acoperire "că e bine că stă să observe să-şi facăochiul". "«Tu când ai venit, îţi faci ochiul, tudeja ştii, .... acela, pac, aha, aha...»", îi spune Nicoloviciinvestigatorului sub acoperire, procurorii arătând că anchetatorul "esteînvăţat să se uite la data eliberării paşaportului, la regiunea ţării din careprovine terţul, care oferă mită, astfel încât atunci când pune mâna pe bani săştie pentru ce o face". Procurorii indică un alt fragment dintr-oînregistrare în care investigatorului i se spune: "adică tu când ai pusmâna să ştii, frate, pentru ce...".

Înreferatul DNA privind cererea de arestare a angajaţilor vamali şi de frontieră,implicaţi în corupţie şi contrabandă, se arată că în incinta PTF Siret, pesensul de intrare sau de ieşire din ţară, sunt amplasate tonete în care îşidesfăşoară activitatea poliţişti de frontieră ce verifică documentele decălătorie sau de identitate şi se ocupă de implementarea datelor în programe degestionare a unor asemenea informaţii.

Procuroriinotează că "ei însă sunt cei care pretind, primesc sau acceptă mită atâtîn nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi pentru a trece cu vedereapentru a nu denunţa sau constata infracţiuni sau contravenţii comise latrecerea frontierei de stat a României".

Anchetatoriianticorupţie arată că era cert că tonetele erau văzute de toţi poliţiştii defrontieră "ca maşini de făcut bani". După cum însuşi agentulAlexandru Gabriel Silvas de la PTF Siret s-a exprimat, fiind surprins într-oînregistrare: "o grămadă se fac, dai pe... nu ştiu dacă dai 300.000 la eipe un cartuş şi se vinde aici cu 600.000 (...). La iarnă cum o să fie?! Minus25, dar minus 25 tre' să ieşi afară, asta e toată prostia, de asta poate ajung,ajung şi eu aicea, la maşina asta de făcut bani aici".

Procuroriinotează că din înregistrările audio ale conversaţiilor purtate de poliţişti fiecu persoanele care tranzitau frontiera, fie între ei, rezultă clar faptul că"tarifele" erau stabilite şi cunoscute de către toţi cei implicaţi înaceste proceduri şi că erau stabilite în funcţie cantitatea mărfurilor trecuteprin PTF Siret, fiecare persoană cunoscând cuantumul sumei ce urma a fi datămită poliţiştilor şi vameşilor în funcţie de câte cartuşe de ţigări avea.

Anchetatoriidau şi un exemplu în sensul că "pentru 30 de cartuşe de ţigări suma carese dă cu titlul de mită este de 100 de lei".

"Mita înseamnănu doar bani, ci şi, de pildă, prăjituri. Exemplu fiind Toader Ilieş careprimeşte bani, dar cere şi prăjituri, pentru că a primit şi vameşul. Data 18decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau băuturi alcoolice. De exemplu, Sorin DoruStrugar pretinde mită pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticlă de votcă.Aceasta precizează: «... Da' aveţi mai multă? Să nu vă iau de la guracopiilor»", mai notează anchetatorii, în referatul cu propunere dearestare.

Procuroriimai arată că la diferite intervale de timp în tonetă îşi făcea apariţia şefulde grupă sau un alt poliţist care colecta banii strânşi de lucrătorii depoliţie, după care îi depozita în anumite locuri bine stabilite. Unii poliţiştifie predau sume de bani în palmă simulând un salut, o strângere de mână, fiestingeau becul şi predau banii pe întuneric, schimburile de replici fiindşoptite. "De exemplu, Mihaela Elena Cosic procedează astfel când predăbani lui Sorin Strugar, Ilie Cozmei lui Vasile Dorel Chirilă, Cătălin Zebreniucşi Bogdan George Ungureanu lui Ilie Cozmei", precizează procurorii.

Potrivitacestora cel care venea să colecteze mita avea uneori "câte o replicămobilizatoare": "Adrian Iuga:Auzi, Grig? Tu eşti om de 20 pe oră! Daniel Grigoraş: Da, da, da. Aşaeste....", i-a spus agentul principal Iuga agentului principalGrigoraş, când în 18 decembrie, în cursul nopţii, a venit să colecteze de laacesta "un teanc de bani". Această modalitate, notează procurorii, decolectare periodică a banilor era menită să împiedice descoperirea asupraacelora care iau nemijlocit mită, în eventualitatea unui control inopinat aunor sume mari de bani. De exemplu, Ilie Cozmei spune: "Ce mai aveţi pe voi să mă duc să...".

Pentruargumentarea acestei susţineri procurorii prezintă un alt fragment de discuţie,din 17 decembrie 2010, dintre Adrian Holca şi Dorel Vasile Chirilă: "Dorel Vasile Chirilă: Băi, ce faci,măi? Adrian Holca: Ţine-te de meserie. DVC: Ce? AH: Ţine-te de meserie. Băi, osută de mii, cinzeci de mii dacă am, vii şi îi iei. Treci pe aicea şi îi iei cănu ştii ce are labă acesta în cap... Ce... DVC: Îi la masă". (se referă lanoul şef al PTF Siret).

Procuroriiarată că din acelaşi motiv banii erau ascunşi până la ieşirea din tură"cel mai adesea" în mobilierul laboratorului criminalistic."Înainte de terminarea turei în incinta laboratorului criminalistic pe ocanapea anumiţi poliţişti, unii dintre ei fiind şefi de tură sau de grupă,aranjează toţi banii colectaţi pe tura respectivă, pe cupiuri de 10, 50, 100lei sau valută, îi numără, apoi îi împart în teancuri conform unor cotestabilite dinainte în vederea redistribuirii lor către fiecare lucrător dintură.

Deexemplu, un poliţist care a lucrat în tura respectivă la tonetă primeşte între1.000 şi 2.000 de lei. Partea din mită încasată de fiecare diferă în raport decontribuţia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrierdiscută cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tură saualta, după spusele sale, 2-3 milioane - "mizilic". Nu uită însă săadauge, cu privire la riscul celor din tonete: "dacă îţi dă unul 100, 200 de mii şi îţi tremură curul (...) nu ştiidacă să o iei sau nu!". Într-o altă discuţie, el arată că au fost şivremuri mai bune: "plecai cu sacoşade bani acasă!", "băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 dedolari".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31

Mai multe imagini:
Fostul șef al PCTF Siret lua taxă de protecție de la subordonați
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image