2019-01-24 04:46


Fostul magistrat militar Dan Voinea despre decretul comutării pedepsei Ceauşeştilor: „Scrisul pare a fi al lui Ion Iliescu, dar nu pot confirma autenticitatea documentului”

 |  16:38
Fostul magistrat militar Dan Voinea despre decretul comutării pedepsei Ceauşeştilor: „Scrisul pare a fi al lui Ion Iliescu, dar nu pot confirma autenticitatea documentului”

Fostul procuror-şef adjunct al Secţiei ParchetelorMilitare din cadrul Parchetului general Dan Voinea, magistratul militar care ainstrumentat dosarele revoluţiei, a declarat pentru „Puterea” că scrisul demână al decretului prezentat dereprezentanţii „Asoiciaţiei 21 Decembrie 1989” „pare a fi al lui IonIliescu”. Documentul, a cărui sursă rămâne secretă, este un decret prin careIon Iliescu le-ar fi comutat soţilor Ceauşescu pedeapsa cu moartea înînchisoare pe viaţă. „După cum am văzut că este scrisul ăla, pare a fi al luiIon Iliescu. Nu pot confirma însă autenticitatea acestui document”, a declaratfostul magistrat militar Dan Voinea.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat dereprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989” şi de doi jurnalişti că, în 25decembrie 1989, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, arfi emis un decret prin care le comuta pedeapsa în închisoare pe viaţă. Cu toateacestea, reprezentanţii asociaţiei şi jurnaliştii nu au dezvăluit sursadocumentului, limitându-se doar a spune că aceasta este „extrem de sigură”.

Ion Iliescu a declarat, joi, la Craiova, într-oconferinţă de presă, că acuzaţia pe care reprezentanţii Asociaţiei „21decembrie 1989” şi doi jurnalişti, privind semnarea unui decret pe 25 decembrie1989 prin care urma să li se comute pedeapsa soţilor Ceauşescu în detenţie peviaţă reprezintă „o provocare”. „Teodor Mărieş, acest impostor, se ţine deprovocări. Este slujbaşul puterii. Se gândesc tot felul de diversiuni pentru asustrage oamenilor atenţia de la problemele care-i frământă. Acest individlansează o nouă provocare cum că eu pe 25 decembrie aş fi semnat un decret princare să fi comutat pedeapsa soţilor Ceauşescu de la pedeapsa cu moartea lapedeapsa cu condamnarea pe viaţă”, a declarat Ion Iliescu. El susţine cădocumentul prezentat de Mărieş în cadrul unei conferinţe de presă ca fiind undecret semnat de Ion Iliescu este o „făcătură”. „Este o făcătură ordinară. Amşi văzut înregistrat textul respectiv. Eu am semnat până pe 27 decembrie unsingur decret, pe 24 decembrie, care se referea la constituirea tribunaluluiexcepţional, pentru judecarea soţilor Ceauşescu. Acel decret l-am scris de mânăşi are semnătura mea”, a precizat Iliescu.

Fostul preşedinte al României afirmă că scrisul de pedocumentul pe care l-au făcut public reprezentanţii Asociaţiei „21 decembrie1989” nu îi aparţine, Iliescu recunoscând însă că semnătura „aduce” cu a sa.„Ei au făcut acum un text pentru acest decret ca şi cum mi-ar aparţine mie şivor să copieze scrisul meu. Orice om care se uită atent la scrisul de la decretulpe care l-am redactat şi semnat cu acesta va vedea diferenţa. Au fotografiatcumva semnătura mea, care seamănă, aduce cu semnătura mea. Cu asta vrea Mărieşsă convingă lumea că aş fi semnat acel decret”, a mai spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai precizat că în ziuade 25 decembrie 1989, data care apare pe decret, nu a fost niciodată singur.„Documentul prezentat azi este datat 25 decembrie (n.r. - 1989). În acea zi nuam fost singur niciodată. Mă aflam în sediul Ministerului Apărării de atunci şieram cu toţii. Şi cu Petre Roman, şi cu Gelu Voican Voiculescu, şi cu SilviuBrucan. În acea zi s-a petrecut procesul şi în acea seară s-a întors GeneralulStănculescu de la Târgovişte cu filmul care s-a realizat atunci”, a mai spusIliescu.

Prezentăm integral conţinutul decretului atribuit lui IonIliescu de către reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989”:

“PreşedinteleConsiliului Frontului Salvării Naţionale, asigurând interimatul funcţiei dePreşedinte al României,

Examinânddosarul nr. 1-SP/1989 şi sentinţa Tribunalului Militar Excepţional pronunţatăastăzi 25 decembrie 1989.

Luând în consideraţie faptul că în vederea stopării vărsării de sângecondamnatul CEAUŞESCU NICOLAE a luat parte activă la încetarea luptelor dinpartea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat în acest sens,

DECRETEAZĂ

Art. 1 – Se comută pedeapsa capitală privind condamnatul CEAUŞESCUNICOLAE la detenţie pe viaţă.

Art. 2 – Se comută pedeapsa capitală privind condamnata CEAUŞESCU ELENAla detenţie pe viaţă.

Art. 3 – Dispoziţiile art. 1 şi 2 nu aduc nici o altă atingeredispozitivului sentinţei nr. 1 din 12 decembrie 1898 privind sus-numiţiicondamnaţi.

Bucureşti, 25 decembrie 1989

Preşedintele

Consiliului Frontului Salvării Naţionale

ION ILIESCU”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...