2017-01-19 17:13

DEZVALUIRI


Fostul şef al Vămii Prahova, trimis în judecată pentru o mită de 50.000 de euro

 |  20:19
Fostul şef al Vămii Prahova, trimis în judecată pentru o mită de 50.000 de euro
Procuroriianticorupţie l-au trimis în judecată pe directorul executiv al DirecţieiJudeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, Cornel Costea, acesta fiindacuzat de luare de mită, instigare la fals intelectual, ambele în formăcontinuată, precum şi de conflict de interese, informează DNA.

Înrechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, în perioada 2010 - ianuarie 2011,Cornel Ion Costea, în calitate de director executiv al DJAOV Prahova,aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins diferite sume debani de la un denunţător, reprezentant al mai multor firme care desfăşurauactivităţi de import-export din Turcia, primind de la acesta suma totală de aproximativ40.000-50.000 de euro. Banii au fost primiţi cu titlu de mită pentru calucrătorii din Vama Ploieşti să nu efectueze controlul fizic al mărfurilordenunţătorului şi pentru a elibera documentele vamale de import, indiferentdacă aceste documente erau sau nu corect întocmite ori dacă mărfurilecorespundeau din punct de vedere calitativ şi cantitativ, spun procurorii DNA.

Documentevamale falsificate

Ca urmare,Costea i-a cerut unui subordonat să menţioneze în fals, în documentele vamale,că a fost efectuat controlul fizic al mărfurilor şi că marfa corespunde cu celeconsemnate în documente. De asemenea, i-a mai cerut unui inspector vamal dinsubordinea sa să accepte în mod nelegal preţurile minimale menţionate de importatoriîn documentele vamale, fără să solicite documente din care să rezulte preţurileexportatorilor, astfel că obligaţiile vamale ale importatorilor erau diminuate.Pe 24 februarie 2011, Cornel Costea a primit suma de 10.000 delei, prinintermediar, de la persoana denunţătoare, fiind prins în flagrant de cătreprocurorii anticorupţie.

Incompatibilitate

Pe de altăparte, potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu,Costeaa pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alţi lucrători vamali,cu titlul de mită, de la reprezentantul unor societăţi comerciale. Având învedere că acesta din urmă era un fost coleg de serviciu, Costea a încălcat şilegislaţia privind conflictul de interese care interzice funcţionarilor publiciorice interes în obţinerea de foloase direct de la persoanele cu care afost anterior în raporturi de muncă.În vederea confiscăriispeciale, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unuiimobil aparţinânddirectorului executiv al DJAOV Prahova.

Numitpolitic

Pe 25februarie 2011,Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivăabărbatului pe o perioadă de 29 de zile. La instrumentarea cauzei,procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală de Informaţiişi Protecţie Internă. Dosarul a fost înaintat spre judecare la TribunalulBucureşti. Cornel Costea, şeful Vămii Ploieşti a fost numit politic, el având,până în anul 2009, funcţia inspector asistent în cadrul Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală. Costea a achiziţionat, în 2007, un apartament înBucureşti printr-un credit bancar de 125.000 de euro, pe 20 de ani, încondiţiile în care salariul său nu acoperea rata creditului şi a scăzut, în2009, la 1.528 de lei - 360 de euro, aproximativ jumătate din rata creditului!Costea nu declară alte surse de venit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image