2019-02-21 08:18


Fratele lui Dinel Staicu ar fi ameninţat un martor protejat în dosarul abuzurilor de la ONPR

 |  17:19
Fratele lui Dinel Staicu ar fi ameninţat un martor protejat în dosarul abuzurilor de la ONPR

Fosta avocată a lui Dinel Staicu, prezentată sub pseudonimul Angela Stoica, martor-cheie în dosarul abuzurilor de la Oficiul Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM), a fost audiată joi. Ea a dezvăluit că a primit ameninţări de la fratele omului de afaceri Dinel Staicu după le-a spus ofiţerilor că acesta conducea maşina chiar în faţa lor, iar ei nu au reacţionat. Avocata a mai afirmat că a fost şicanată mult timp pentru a semna părăsirea programului de protecţie a martorilor.

"Am fost ameninţată de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. De îndată ce am fost informată, am anunţat ofiţerul de legăură. Au venit şi au spus să dau o declaraţie detaliată pentru că e foarte grav. Bogdan Oană mi-a spus că a fost o la o petrecere cu Marian Staicu şi acolo spunea ce-o să îmi facă. Eu şi Staicu suntem inculpaţi în acelaşi dosar. Nu au luat măsuri suplimentare, nici buton de panică nu aveam în casă. După ce se termina şedinţa de judecată, eram dusă într-un loc, până plecau toţi inculpaţii. După ce m-a ameninţat Marian Staicu, Lehăduş m-a luat cu maşina, iar în faţa noastră era maşina lui Marian Staicu. Aici, la Curtea de Apel, în spate, în dreptul bisericii Domniţa Bălaşa poţi să stai blocat şi 30 de minute. I-am spus că în faţă e maşina lui Marian Staicu, iar Lehăduş a transmis prin staţie că e Dinel Staicu în faţă, în condiţiile în care acesta era în închisoare. Am spus: «Nu, fratele lui». Marian Staicu conduce din 2009 aceeaşi maşină şi ei nici nu ştiau ce autoturism avea. Mă temeam zilnic pentru viaţa mea pentru că nu aveam sistem de alarmă sau buton de panică. Viaţa mea nu se rezuma doar la ziua în care eram dusă la instanţă, în celelalte 29 nu aveam nicio protecţie. Îi sunam şi răspundeau după câteva ore. În orele alea putem să păţesc orice”, a spus femeia.

Fosta avocata a lui Dinel Staicu le-a mai zis judecătorilor că, deşi avea obligaţia de a nu părăsi ţara, cei doi ofiţeri de legătură au transformat măsura în aceea de a nu părăsi localitatea. "Un abuz ar fi acela că la termenul de judecată nu aveam voie să iau legătura cu apărătorul ales, astfel că nu puteam să îmi pregătesc apărarea. Aveam o cauză pe rolul Curţii de Apel Craiova şi nu puteam să îmi fac o apărare corespunzătoare prin telefon. Cu ocazia fiecărei deplasări trebuia să dau o declaraţie. Sunt zeci de declaraţii în care am spus că nu sunt mulţumită de programul de protecţie. Am sesizat aceste abuzuri şi într-o sesizare la Corpul de control al MAI. În protocol era prevăzută şi clauza că dacă nu eram mulţumită de ofiţerii de legătură pot sesiza la dispecerat. Prin toate mijloacele am sesizat. Chiar şi DNA. Chiar cu Lehăduş (comisar-şef în ONPM, n.r.) am avut discuţii foarte aprinse. Mi-a spus să dau declaraţie că nu sunt mulţumită şi că vreau să fiu exclusă, iar eu am refuzat. Voia să scriu eu cu mâna mea că vreau excluderea. Lui Dan Puşcaş (comisar şef în ONPM, n.r.) şi Aurel Lehăduş le-am cerut o dovadă pentru că tot ce declaram rămânea la ei, într-un singur exemplar. Eu numele lor real le-am aflat după aceea. Îmi spuneau că au luat la cunoştinţă şi vor comunica la director. La intrarea în program am comunicat şi adresa părinţilor. Mama mea era grav bolnavă. Am primit telefon de la tatăl meu că mama e pe moarte. Am sunat la ofiţerii de legătură şi nu m-au lăsat, deşi mi s-a spus că numai în Craiova nu am voie, localitatea de unde am fost relocată. În rest, mi s-a spus că sunt o persoană liberă. M-au sunat după patru ore şi mi-au spus că de data asta pot să mă deplasez singură. Au spus că dacă mai am nevoie de astfel de deplasări să îi anunţ din timp, că trebuie să se mobilizeze şi să vină după mine. Mi-au spus să meargă cu mine la părinţi am spus că nu pot să mă însoţească pentru că părinţii mei nu ştiu că sunt în program”, a spus “Stoica”.

Fosta avocata a lui Dinel Staicu şi cea care l-a denunţat pe omul de afaceri a mai spus că, într-o deplasare la Mehedinţi, i s-a părut că este urmărită. "I-am spus soţului meu că cineva ne urmăreşte. Mi-a spus să mă concentrez la drum. La sensul giratoriu, la ieşirea de pe autostradă, am fost opriţi. Trei maşini au făcut cordon. Ne-au cerut amândurora permisul de conducere. Am întrebat de ce trebuie să prezinte şi pasagerul permisul de conducere. Le-am spus că mergem la înmormântarea mamei, au spus că le pare rău. Am stat două ore. Şi-au cerut scuze şi au spus că aşa au primit ordin de la Bucureşti şi că credeau că suntem fugari. Singurul care cunoatea maşina cu care ne deplasăm era Dan Puşcaş”, a mai arătat femeia.

În februarie 2016, fostul director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, alături de alte nouă persoane din conducere şi un psiholog din instituţie au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că au deturnat fonduri destinate martorilor protejaţi şi le-au folosit pentru a cumpăra bunuri şi servicii inutile de la furnizori preferaţi. Pe lângă Adrian Bărăscu, în acest dosar, au mai fost trimişi în judecată, în 29 ianuarie, foştii comisari-şefi din ONPM Ion Nanu, Felicia Popa, Aurel Lehăduş, Dan Puşcaş, Marcel Gomeajă, Viorel Croitoru, Răzvan Gheorghe, Ştefan Stan, fostul director adjunct Cristian Pintilescu şi Andreea Liţă, care lucra ca psiholog în instituţie. Toţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat pentru obţinere ilegală de fonduri, mai puţin Răzvan Gheorghe şi Ştefan Stan, acuzaţi doar de complicitate. Potrivit procurorilor, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din programul de protecţie.

Din banii destinaţi folosului exclusiv al martorilor, membrii grupului au achiziţionat, de la furnizori preferaţi, bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi funcţionarilor instituţiei, inclusiv bunuri şi servicii inutile sau neperformante. Prejudiciul produs astfel bugetului de stat se ridică la suma de 553.769 lei, scrie news.ro. Mai multe imobile ale lui Bărăscu, Croitoriu, Gomeajă, Popa, Pintilescu, Nanu, Gheorghe şi Stan au fost puse sub sechestru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-13

TAGURI: dinel staicu, amenintari, martor, dosar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...