2018-10-24 08:02


Fraţii Micula pierd lupta cu Statul la Curtea Constituţională. Autorităţie române scapă de plata sumei de 376 de milioane de lei, câştigată de cei doi la Washington

 |  21:01
Fraţii Micula pierd lupta cu Statul la Curtea Constituţională. Autorităţie române scapă de plata sumei de 376 de milioane de lei, câştigată de cei doi la Washington

Curtea Constituţională a decis marţi în favoarea statului român în disputa cu fraţii Micula, astfel că Ministerul Finanţelor nu trebuie să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane lei şi dobânda aferentă, aşa cum a dispus tribunalul ICSID de la Washington, hotărârea fiind definitivă.

"Ministerul Finanţelor Publice nu trebuie să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane de lei fraţilor Viorel şi Ioan Micula, precum şi dobânda aferentă, aşa cum a dispus Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID). Curtea Constituţională a României a respins, prin Decizia nr 887/15.12.2015, excepţia de neconstituţionalitate privind legislaţia în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Ministrul Anca Dragu consider că decizia Curţii Constituţionale este foarte importantă pentru autorităţi, datorită implicaţiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepţiilor ridicate de avocaţii Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat în proces de juriştii din Ministerul Finanţelor Publice.

Curtea Constituţională a girat din punct de vedere constituţional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti sau arbitrale, cu incidenţă în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă.

"Cu toate acestea, deşi statul român a efectuat plata în baza unei legislaţii naţionale, emisă în deplină concordanţă cu Constituţia, fraţii Micula încearcă să execute statul român apelând la instanţe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acţionat în judecată de fraţii Micula", se precizează în comunicatul Finanţelor.

Acţiune în anulare introdusă de Guvern

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale, iar decizia instanţei stabiliea ca ei să să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

După pronunţarea hotărârii arbitrale, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără a renunţa la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes - Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015, sau în primul trimestru al anului 2016.

Supunerea litigiului competenţei arbitrale a ICSID a fost posibilă întrucât România a aderat la Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state din anul 1965 prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 62/1975. Ca urmare a acestei aderări, România a acceptat ca diferendele de ordin juridic între un stat contractant şi persoana unui alt stat contractant, care sunt în relaţie directă cu o investiţie, să fie de competenţa ICSID.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-16

TAGURI: micula stat, curtea constitutionala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HASSAN AWDI
16 Dec 2015

The main reason ICSID arbitration exists , is because as known that in most countries the national courts always will side with their governments against the investors . The decision is expected .
Random imageUltimele stiri


loading...