2017-01-23 10:38


Frauda dulce mult aduce

 |  21:00
Frauda dulce mult aduce

Pe când aşteptam cuminţi la graniţa Uniunii Europene, orice marfă adusă din comunitate în România era considerată drept import. După ce ne-am văzut visul cu ochii şi am devenit parte integrantă a UE, aceeaşi operaţiune este numită achiziţie intracomunitară. Pe lângă diferenţa de nume, mai există şi una economică: plata TVA nu se mai face în vamă. Noua facilitate a devenit rapid la noi sport naţional de eludare a taxelor, producând anual pagube la buget de sute, dacă nu chiar miliarde de euro.

Un caz concret a ieşit recent la iveală, via Bulgaria, atunci când activitatea societăţii SITI-D EOOD, din Russe, a fost luată la puricat de Garda Financiară de la sud de Dunăre. Administratorul firmei, cetăţeanul bulgar Stanko Ivanov, a făcut ochii mari atunci când i s-a cerut să facă dovada livrărilor de zahăr vrac către 21 de societăţi din România, pe care reprezentanţii fiscului bulgar spun că nu au reuşit să le identifice. Bulgarul se ştia curat. Livrase zahărul numai după ce primise prin transfer bancar plata convenită, la care se adăuga până şi plata taxei de pod de la Russe-Giurgiu, lucru ce îl putea dovedi cu acte de la Compania de Autostrăzi din România, mai exact Agenţia de Încasare de la Giurgiu.

Deşi a prezentat inspectorilor fiscali bulgari copii ale facturilor de livrare, copii de pe paşapoartele celor  ce reprezentau firmele româneşti în relaţia cu firma sa, împuterniciri, aşa-numitele CMR-uri (scrisori pentru transportul rutier, nota red.), e-mailuri, numere de telefon de contact etc., Ivanov s-a văzut nevoit să se adreseze autorităţilor române. La ANAF mai exact, solicitând verificări la toate cele 21 de societăţi. Ce a rezultat la o analiză mai atentă: aproape toate firmele care aduseseră în România zahăr vrac cumpărat de la firma lui Ivanov aveau sediul expirat (a se citi părăsit), unele se află în dizolvare judiciară, altele fuseseră deja radiate, iar câteva îşi schimbaseră acţionariatul sau administratorul.

Stanko Ivanov şi-a adus brusc aminte că pentru mai multe firme vorbea cu un singur patron, sau că patronii a două firme diferite erau asociaţi în alte firme, aşa că a întocmit o schiţă care să îi ajute pe ofiţerii DIICOT să dezlege suveica de societăţi care în mod organizat au eludat la greu plata taxelor şi mai ales a TVA. Printre firmele care s-au bucurat la zahărul lui Ivanov se află şi societăţi româneşti care în mod normal se ocupă de cu totul altceva: prestatoare de turism (Sun Travel Exim SRL), producătoare de mobilă (Expert Mobiland Product SRL), firme de transport (Călin Trans, din Giurgiu), importatori de cereale (Banarcom Cereal SRL, a unui cetăţean din Republica Moldova) sau de fructe şi legume (Ecologik Fruits Impex SRL, Sahara Perfekt Fruct SRL etc.,), cu menţiunea că aceştia din urmă ştiu de ceva vreme cum să păcălească Fiscul.

Operaţiune concertată

Printre acţionarii firmelor dedulcite la zahăr bulgăresc se regăsesc cetăţenii turci Sen Metin, Mustafa Demir, Mehmet Ali Demir şi Karakayli Mihaela, „colegi” la societăţile AllRound Pro International, Expert Mobiland Product şi Ecologik Fruits Impex, oameni cu care Ivanov spune că a ţinut legătura în mod direct. Tot în acţionariatul de la Ecologik Fruits Impex apare şi Mihalcea Cristina Iuliana, care alături de Karakayli Mihaela a fost trimisă în judecată în dosarul cu numărul 10751/94/2010 de la Judecătoria Buftea şi ulterior Curtea de Apel Bucureşti, sub acuzaţia de evaziune fiscală, dar cu fructe şi legume. Şi tot pentru neplata accizelor şi a taxelor la operaţiuni intracomunitare. Ca să scape de răspunderi în faţa legii, alţi evazionişti au cedat una bucată acţiune din firmă la un amărăştean pe care l-au şi pus imediat administrator al societăţii, cum este cazul SC Rimar Consulting SRL, din oraşul Pantelimon, judeţ Ilfov.

Am reuşit să dăm de Asaad Abdul-Naser, despre care Ivanov spune că este în spatele a şase dintre firmele din România cărora le-a vândut zahăr. Naser ne-a declarat că el nu a cumpărat niciodată zahăr din Bulgaria pe firma Millenium Food SRL, că societatea Top Candy SRL a vândut-o şi că, în general habar nu are care-i treaba cu Stanko Ivanov şi firma bulgară SITI-D EOOD. Rămâne în sarcina inspectorilor ANAF să vadă cine şi cât are de plătit, şi a ofiţerilor DIICOT să afle cine anume din sistem le asigură protecţia afaceriştilor turci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: import zahăr Bulgaria, evaziune fiscală, neplata TVA, eludare TVA, import intracomunitarComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image