2018-12-13 03:55


Fraude de peste 50 de milioane de euro. Fostul șef al CFR are de dat multe explicații autorităților

 |  19:42
Fraude de peste 50 de milioane de euro. Fostul șef al CFR are de dat multe explicații autorităților
Fostuldirector al CFR Mihai Necolaiciuc, urmărit pentru un prejudiciu de 50 demilioane de euro, a ajuns, ieri, în jurul orei 13.45, la Judecătoria Sectorului1, după ce a fost adus cu o dubă a Poliţiei de la Aeroportul „Henri Coandă”unde avionula aterizat la ora 13.15. Urmăritul a fost introdus într-o dubă a polițieidirect pe pista aeroportului. Dezbaterile la Judecătoria Sectorului 1 s-au terminatdupă închiderea ediției.

Fostuldirector general al CN CFR în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, MihaiNecolaiciuc, trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosarepenale, a fugit din Româniaîn 2005, la scurt timp după ce procurorii auînceput să îl cerceteze în legătură cu achiziţii de ordinul milioanelor deeuro. Ulterior, este dat în urmărire internaţională,pentru ca,îniunie 2009, să fie arestat în Florida, pentru încălcarea legislaţiei americanea imigraţiei.

Dosarcu prejudiciu de 18,3 milioane euro

Necolaiciuca fost trimis în judecată într-un prim dosar pe 1 februarie 2008. El esteacuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselorpublice, cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de utilizare acreditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care auprodus companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro. Procurorii susţincă,în perioada 2001-2003, Necolaiciuc, în calitate de director general alCompaniei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) şi ordonator principal decredite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, înurma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilorlegale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fies-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei,operaţiuni prin care a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284de leivechi sau 18.368.442 de euro. De altfel,o parte din sumele folositenelegal pentru plata produselor respective, adică peste 143 de miliarde de leivechi, adică peste 4,5 milioane de euro, au provenit dintr-un credit externcontractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusivrefacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Al doilea dosar cu o pagubă de peste 34 de milioane euro

Înluna iunie a aceluiaşi an, fostul director general al CNCFR este deferitjustiţiei de DNA într-un al doilea dosar, pentru trei infracţiuni de abuz înserviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, dar şipentru utilizareasubvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care aufost acordate. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 17 iulie 2000-21octombrie 2003, fostul director general al CNCFR, cu ajutor a doi directori dinsubordinea sa, "a traficat resursele financiare şi activele companiei înfolosul unor societăţi comerciale private, acţiune de natură să afectezepatrimoniul companiei şi resursele acesteia".

Astfel,potrivit DNA, în perioada 2001 - octombrie 2003, compania, invocând în falsurgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile(rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri) la preţuri supraevaluate şi încantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pecare i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin procedurineconcurenţiale. Necolaiciuc a achitat produsele, prejudiciind în acest modcompania cu suma de 84.086.783,2de lei."Toate aceste produseau fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cucondiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzăriide către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nuau fost achitate de către cumpărători", mai spun procurorii. De altfel, înacelaşi dosar, Necolaiciuc este acuzat de mai multe fapte de abuz în serviciu,care au adus CNCFR un prejudiciu total de 106.900.840,4de lei(adicăaproximativ 34.484.142 de euro).

Ultima anchetă a vizat o fraudă de 150 de miliarde leivechi

Pe16 februarie 2009, Necolaiciuc, alături de alţi cinci foşti directori aiCompaniei Naţionale CFR, este trimis pentru a treia oară în faţa instanţei,pentru alte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, înformă calificată şi continuată. Procurorii susţin că între anii 2002 şi 2003,Necolaiciuca semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţiiferoviarecătre SC General COM Electrica SA Bucureşti. Aceste comenzi aufost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documentecare să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Comenzile au fostsemnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheiereaunor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege. Mai mult, Necolaiciuc asemnat ulterior, personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoaretotală de peste 55 de miliarde de lei vechi, reprezentând contravaloarea unormărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ şi a acceptat semnarea nelegală decătre alte persoane a unor instrumente de plată, ceea ce a dus la prejudiciereaCNCFR cu peste 71 de miliarde de lei vechi. De asemenea, în aceeaşi perioadă,Mihai Necolaiciuc a semnat alte 4 comenzi, către o altă firmă, iar CNCFR a fostprejudiciată cu aproape 62 de miliarde de lei.

Mitrea:“În primii doi ani, m-am înţeles bine cuNecolaiciuc”

Fostulministru al transporturilor, social-democratul Miron Mitrea, a declarat ieri cănu ştie ce explicaţii are de dat Mihai Necolaiciuc în faţa autorităţilor, fiindla curent că este vorba despre anumite „achiziţii” care au fost făcute prinBursa de Mărfuri, şi acolo trebuie puse întrebările. „Nu l-am adus de la Iaşi.L-am moştenit ca director general, l-am păstrat(...) Vine în ţară, varăspunde pentru ceea ce a făcut, va spune ce nu a făcut. Nu ştiu ce are el deexplicat", a spus senatorul PSD. În ce priveşte relaţia sa cu Necolaiciuc,Mitrea a spus că a fost una „amestecată”, recunoscându-i meritele de inginer.„În primii doi ani ne-am înţelesdestul de bine, apoi au fost şi niştetensiuni care au dus la demisia lui”, a mai spus Mitrea.

Mesajdiplomatic. SUAsperă ca fostul director al CFR să aibă parte de un proces echitabil

SUAsperă că fostul director al Companiei de Căi Ferate Române, Mihai Necolaiciuc,va avea parte de un proces echitabil, care să trimită un puternic semnal celorimplicaţi în activităţi similare, şi anume că actele de corupţie nu vor fitolerate.

Conformtratatului de extrădare existent şi a decretului de extrădare semnat desecretarul de stat Hillary Clinton la data de 8 aprilie 2011, fostul directoral Companiei de Căi Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a ajuns miercuri laBucureşti, unde este acuzat de corupţie.

StateleUnite speră că odată ajuns în România, el va avea parte de un proces echitabil,care să trimită un puternic semnal celor implicaţi în activităţi similare, şianume că actele de corupţie nu vor fi tolerate, indiferent de nivel, şi căpersoanele implicate în astfel de activităţi pot fi puse sub urmărire penală,se arată într-un comunicat al biroului de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Înmai 2007, Biroul Federal de Investigaţii a primit o solicitare de asistenţă dinpartea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), reaminteşte Ambasada SUA laBucureşti. În solicitare se menţiona că DNA îl investighează pe Mihai Necolaiciucîmpreună cu şase alte persoane pentru "corupţie (publică) la nivelînalt". Necolaiciuc şi ceilalţi au fost acuzaţi "de achiziţii publiceilegale", de "cumpărarea unor produse de proastă calitate la preţuriexagerat de mari", precum şi "de alte infracţiuni de corupţie".Acestea au rezultat în pierderi de 69 milioane de euro pe care directorulgeneral al Căilor Ferate Române le-a cauzat bugetului de stat alRomâniei.

AmbasadaStatelor Unite la Bucureşti arată, de asemenea, că,în momentul în cares-a aflat că Necolaiciuc a fugit din România în SUA, la începutul lui 2007, aînceput o investigaţie comună a Departamentului pentru Securitate Internă,Serviciul US Marshals şi FBI. În urma acestei anchete, Necolaiciuc a fost arestatîn West Palm Beach, Florida şi a fost reţinut în aşteptarea audierii privindextrădarea sa de către tribunalul districtual din Middle District of Florida.

La1 martie 2011, judecătorul Douglas N. Frazier a dat o decizie în acest caz şi aordonat ca Necolaiciuc să fie predat României în baza tratatului de extrădareexistent între Statele Unite şi România.

Pebaza tratatului de extrădare existent între România şi SUA, secretarul de statHillary Clinton a semnat la 8 aprilie decretul de extrădare a lui Necolaciucfăcând astfel posibilă extrădarea acestuia în România.

FBIa ajutat Poliţia Română în procedurile de extrădare, precizează AmbasadaStatelor Unite la Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-06

Mai multe imagini:
Fraude de peste 50 de milioane de euro. Fostul șef al CFR are de dat multe explicații autorităților
zoom
Fraude de peste 50 de milioane de euro. Fostul șef al CFR are de dat multe explicații autorităților
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...