2018-11-21 04:04


Fraudele de la extragerile Loto pot continua. A fost înnoit contractul pentru întreţinerea sistemelor

 |  21:01
Fraudele de la extragerile Loto pot continua. A fost înnoit contractul pentru întreţinerea sistemelor

Compania Națională Loteria Română a reînnoit pentru al treilea an consecutiv contractul încheiat cu firma Andin Serv SRL din Văleni de Munte, pentru prestări-servicii de întreținere a sistemelor și de reparare a echipamentelor și perifericelor informatice. Valoarea noului angajament, care se va derula pe parcursul a douăsprezece luni, este de 2.620.800 lei, la care se adaugă TVA. Contractul este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mic decât cel încheiat de Loteria Română cu aceiași firmă, în urmă cu un an. Ca și atunci, Andin Serv SRL a concurat pentru acest contract cu INTRAROM SA, companie controlată de grecii de la INTRACOM TELECOM, implicată în mai multe scandaluri legate de contractele pe bani publici pe care le-a derulat. Printre instituțiile publice cărora INTRAROM le-a furnizat echipamente și soluții informatice se află și Compania Națională Loteria Română. Pe de altă parte, trebuie spus că nici relația dintre câștigătoarea licitației și Loterie nu este doar lapte și miere, cele două părți având mai multe litigii în derulare pe rolul Tribunalului București.

La începutul lunii august, Compania Națională Loteria Română a inițiat procedura de achiziție pentru un contract de prestări servicii de întreținere, interveții și reparații, instalare/ințializare, dezinstalare/dezactivare a terminalelor loteristice LT-1Ei, inclusiv asigurarea pieselor de schimb, materialelor auxiliare și a consumabilelor necesare bunei functionări a echipamentelor. Valoarea prestației a fost estimată la 3.701.808,4 lei la care se adaugă TVA care, transformat înseamnă aproximativ un milion de euro. Durata contractului a fost stabilită pentru un an de zile care începe să deruleze din momentul atribuirii.

Prin caietul de sarcini s-a stabilit că firma câștigătoare trebuie să asigure buna funcționare a echipamentelor Loteriei Române ,în cele aproximativ 2.000 de locații, din întreaga țară, astfel încât jocurile de noroc să poată fi organizate în bune condiții.

„Organizarea jocurilor Loto nu este posibilă în cazul în care pentru aceste echipamente nu se asigură funcționarea în regim de 24 de ore/zi, 7 zile/săptămână. Menținerea operativității echipamentelor prin achiziția serviciilor de întreținere, intervenții și reparații, instalare/inițializare, mutare, dezinstalare/dezactivare a terminalelor loteristice LT-1Ei, inclusiv asigurarea pieselor de schimb, a materialelor auxiliare și a consumabilelor necesare bunei funcționări a echipamentelor are drept scop evitarea pierderii temporare a fluxului de date loteristice și păstrarea resurselor hardware/software în stare optima de funcționare, în vederea minimalizării riscului de întrerupere a activității de bază a Companiei Naționale «Loteria Română» SA“.

Compania Națională Loteria Româna este una din instituțiile cu tradiție ale societății românești, fiind înființată în anul 1906. În prezent, Loteria Română organizează și exploatează, în calitate de unic organizator, pe întreg teritoriul țării, jocuri de noroc, jocuri loto și pariuri mutuale.

Prahovenii au oferit cel mai bun preț

Pentru atribuirea contractului a fost organizată o licitație deschisă în cadrul căreia a fost stabilit ca și criteriu de departajare a ofertelor prețul cel mai scăzut. În urma anunțului de participare publicat pe portalul guvernamental de licitații publice, s-au înscris două societăți comerciale, ambele cunoștințe vechi ale celor de la Loteria Română.

Este vorba de INTRAROM SA, firmă deținută de INTRACOM TELECOM, furnizorul tradițional de echipamente și software pentru Loteria Română și Andin Serv SRL, o societate comercială din Văleni de Munte, Prahova. Firma a se afla în pragul câștigării celui de-al treilea contract cu Loteria Română, pentru servicii de întreținere și reparații a echipamentelor.

Dintre cele două oferte, reprezentanții autorității contractante, au preferat-o pe cea depusă de Andin Serv SRL, în valoare de 2.620.800 lei plus TVA, respectiv 3.144.960 lei. Contractul a fost semnat la finalul lunii octombrie, în data de de 27 și a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie.

Andin Serv și Loteria, o relație cu năbădăi care se consumă la Tribunal

Este al treilea contract pentru servicii de întreținere și reparații a sistemelor și a echipamentelor informatice pe care Compania Națională Loteria Română l-a atribuit firmei Andin Serv SRL.

Primul afacere încheiată de Loteria Română cu Andin Serv SRL datează din decembrie 2014 și a avut ca obiect prestări-servicii de întreținere și reparații a rețelei VSAT, a terminalelor loteristice și a stației HUB etc. Firma din Văleni a fost angajată în baza negocierii directe fără anunț de participare justificată printr-o „situație de urgență survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. Înțelegerea s-a derulat pe o perioadă de șase luni iar prețul a fost stabilit la 2.963.238 lei plus TVA, respectiv 3.555.885,6 lei.

Cel de-al doilea contract a fost încheiat în septembrie 2015, tot în urma unei licitații publice la care s-au mai înscris INTRAROM SA cu subcontractant Communication Expert Services SRL și Asocierea format din Adisam SA și RCA Rețele de Comunicații Avansate SRL.

Prestația a fost estimată la 4,91 milioane lei, fără TVA cu o durată de derulare a cotractului de un an iar licitația a fost atribuită pentru suma de 3,83 milioane lei, fără TVA, potrivit anunțului de atribuire postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Finanțarea a fost asigurată din sursele proprii ale Companiei Naționale Loteria Română SA.

Andin SRL din Văleni de Munte este deținută de Carmen și Gheorghe Floriean Chicioreanu, cea dintâi deținând și funcția de administrator. Firma a fost înființată în 1994 și are ca domeniu principal de activitate, conform CAEN, instalarea mașinilor și echipamentelor industrial. În 2015, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, Andin SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 3.112.466 lei, din care cea mai mare parte provine din contractele cu Loteria. Societatea a funcționat cu un număr mediu de 16 salariați și a obținut un profit net de 621.658 lei.

În ciuda contractelor pe care le-a câștigat, relația dintre Andin Serv SRL și Loteria Română nu se derulează tocmai lin. Pe rolul Tribunalului București, între cele două părți se află în diverse stadii de judecată patru procese. În două dintre acestea, firma prahoveană a solicitat plata sumelor de 379.631,21 lei, respectiv 795.546,68 lei, pentru serviciile prestate.

INTRAROM este controlată de un personaj suspectat de apartenență la STASI INTRAROM SA, pierdantul constant al acestui tip de licitații, este un controversat furnizor de echipamente IT și software necesare organizării jocurilor al Loteriei Române. Potrivit presei, firma este deținută de magnatul grec Socrates Kokkalis, prin INTRACOM TELECOM, parte a grupului INTRACOM, despre Kokkalis care este și patronul clubului de fotbal Olympiacos Pireu se spune că ar fi fost agent STASI, fosta poliție secretă din Germania de Est. Firma îl are printre acționari și pe Mihai Gherman, fiul fostului lider PDSR, Oliviu Gherman, apropiat al lui Ion Iliescu. INTRAROM a fost implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri din cauza afacerilor pe care le-a derulat cu diverse instituții publice și care s-au încheiat prost.

La sfârșitul lunii iulie, un incident ciudat, petrecut în direct, în timpul unei extrageri Loto 6 din 49, a arătat vulnerabilitatea sistemului. Urna din care se extrag bilele s-a blocat în direct. S-au extras 2 bile cu o urnă şi restul de 4 cu o altă urnă. Contractul cu firma producătoare a urnelor a expirat în anul 2013 și nu a fost înnoit. Neavând contract de service valabil, Loteria nu mai are, din 2013, un document de garantare a corectitudinii extragerilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-23

Mai multe imagini:
Fraudele de la extragerile Loto pot continua. A fost înnoit contractul pentru întreţinerea sistemelor
zoom

TAGURI: loteria romana, contract, intretinere, sistem
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
23 Noi 2016

LOTERIA E DE 25DE ANI CONTROLATA DE SECURISTII KOMINTERNISTI DE LA STASI....ADICA K-G-B UL EST-GERMAN IMPREUNA CU SECURITATEA KOMINTERNISTA>>>>>>GHERMAN,KOKALIS....PLUS CA DE OBICEI SILBERSTEIN...MARELE PAPUSAR AL MAFIEI RECIPLIA-PAUL LAMBRINO CARE SI-A FACUT O FIRMA IN SNAGOV "NOVO-TALICA"...IMPREUNA CU NOVOMATIC AUSTRIA...O FIRMA CARE A SUSTRAS ILEGAL DIN BANII INCASATI DE LOTERIE PESTE UN MILIARD DE EURO CU CARE A MITUIT TOT FELUL DE PERSOANE DIN ROMANIA SI AUSTRIA...IN MARE PARTE POLITICIENI SI GENERALI DIN SERVICII SI/SAU MINISTERUL DE FINANTE...DAR TREABA MERGE MAI DEPARTE....MAFIA KOMINTERNISTA DIN ROMANIA NU SE INCURCA DE UN FLEAC PRECUM D-N-A UL......CAINII LATRA URSUL MERGE...BATISTELE TOATE PE TAMBAL
Random imageUltimele stiri


loading...