2019-01-16 16:30


Frica trimite NETCITY în instanţă. Decizia ANCOM, atacată de Oprescu şi Urdăreanu

 |  19:54
Frica trimite NETCITY în instanţă. Decizia ANCOM, atacată de Oprescu şi Urdăreanu

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că avizul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin care Netcity Telecom trebuia să intre în legalitate cu preţurile impuse furnizorilor de internet din Capitală, a fost atacat la Curtea de Apel. De două ori. De către Netcity Telecom, prin patronul Tiberiu Urdăreanu, şi de către Primăria Bucureşti prin departamentele coordonate de Sorin Oprescu. Urdăreanu şi Oprescu cer magistraţilor într-o primă fază să suspende efectele avizului emis de ANCOM şi apoi, într-o altă acţiune, să-l anuleze. Astfel, două dosare separate, care au aceeaşi cerinţă, se vor judeca pe 24 iulie la Curtea de Apel Bucureşti.

Vă întrebaţi de ce a intrat frica în oasele lui Tiberiu Urdăreanu şi ale lui Sorin Oprescu de au dat fuga la Curtea de Apel. Răspunsul îl găsim în avizul ANCOM prin care NetCity şi PMB sunt obligate să intre în legalitate şi să revină la tariful unic de 85 de euro/km/lună. Adică, aşa cum a observat preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, Netcity şi PMB au de returnat furnizorilor de net circa 10 milioane de euro, bani încasaţi fraudulos de societatea patronată de familia Urdăreanu.

În urmă cu cinci ani, Primăria Capitalei condusă atunci de Adriean Videanu concesiona pe 49 de ani trotuarele Bucureştiului către firma familiei Urdăreanu - SC UTI SYSTEMS SA şi afiliatul său SC NETCITY TELECOM SRL, care se obligau să realizeze “Reţeua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii Netcity”. Se fixa prin contract şi un tarif unic de 85 de euro/km pe care Urdăreanu&Co să-l perceapă furnizorilor de internet care se racordau la Netcity. Ulterior, stăpânii reţelei au ajuns să ceară şi preţuri de 30 de ori mai mari faţă de tariful unic. În acest moment, acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% şi UTI Grup - 0,01%.

UE fără glas

ANISP, prin directorul Mihai Bătrâneanu, a reacţionat şi, în primă fază, a încercat negocieri cu Tiberiu Urdăreanu. Evident, acestea au eşuat. Ulterior, ANISP s-a adresat următoarelor instituţii: Consiliului Concurenţei - încă analizează; Primăriei Bucureşti - Oprescu nici n-a vrut să audă de ei; Comisiei Europene – străinii s-au crucit de ce se întâmplă într-o capitală membră UE; ANCOM – a dat avizul sus amintit; Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) – aici patru comisii îşi bat capul cu neregulile Netcity.

Abuzurile Netcity

La sfârşitul lunii mai, ANCOM a emis avizul, pe care Netcity Telecom este obligată să-l pună în practică în cel mult 4 luni. Practic, ANCOM, sub semnătura preşedintelui ei, Cătălin Marinescu, explica, într-o analiză întinsă pe 49 de pagini, cum Netcity Telecom a încălcat grosolan legile în vigoare.

Frica trimite NETCITY în instanţă. Decizia ANCOM, atacată de Oprescu şi Urdăreanu
zoom
“Avizul conform este executoriu imediat, de pe 30 mai 2013, termenul de patru luni era maxim pentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate de ANCOM în cuprinsul Ofertei-cadru generale şi al Contractelo-cadru pentru acces la reţeaua Netcity. Până acum nu s-au supus ordinului ANCOM. Ba mai mult, atât Netcity, cât şi Primăria Generală, vor să suspende şi să anuleze la Curtea de Apel, avizul ANCOM. Noi vom merge pe 24 iulie la Curtea de Apel ca intervenient, suntem până la urmă parte prejudiciată şi trebuie să ne spunem punctul de vedere”, a spus, ieri, Bătrâneanu, care a detaliat: “Analiza efectuată de ANCOM a evidenţiat că toate contractele de închiriere tubete, racorduri şi branşamente au fost încheiate în afara limitelor cadrului normativ ce reglementează reţeaua metropolitană Netcity, respectiv cu încălcarea Contractului de concesiune aprobat prin HCGMB nr. 108/2008. Este şi motivul pentru care ANISP continuă să atragă atenţia asupra abuzurilor şi să militeze pentru corectitudine şi pentru respectarea legilor şi a normelor ANCOM”.

CGMB vrea amendarea contractului cu Netcity

Cum era de aşteptat, la CGMB încă se analizează, într-o lună de zile, comisiile de specialitate nereuşind să emită vreun aviz. De aici nu am putut afla nici de ce a ajuns Primăria în instanţă.

Frica trimite NETCITY în instanţă. Decizia ANCOM, atacată de Oprescu şi Urdăreanu
zoom
“Nu au transmis nici o rezoluţie colegii noştri. Noi suntem reprezentanţii legislativului în Primăria Capitalei, iar de partea executivă se ocupă domnul Sorin Oprescu. Am cunoştinţă de acţiunea făcută la Curtea de Apel. Mai multe detalii nu vă pot da, Direcţia Utilităţi Publice din cadrul Primăriei fiind în măsură să vă lămurească cu privire la acest aspect. În acest caz, nu există o obligaţie legală ca Primăria să aştepte comisiile avizele CGMB pentru a se adresa instanţei. Primăria trebuie să ţină cont de avizele comisiilor de specialitate doar în cazul unor hotărâri. Comisiile vor veni cu rezoluţii în urma analizelor făcute pe documente, iar la finalul perioadei de analiză vor propune un proiect de hotărâre prin care să amendeze contractul cu concesionarul Netcity în vederea repunerii în clauzele contractuale. Comisiile analizează mai multe documente, un memoriu al ANISP depus la CGMB, avizul ANCOM, dar şi contractul în sine cu Netcity”, ne-a declarat Ramiro Eduard Angelescu, preşedinte CGMB.

Enigma lui Oprescu

Motivul pentru care Primăria doreşte anularea avizului ANCOM rămâne o enigmă. Undeva în avizul ANCOM se precizează că: “Considerăm că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi societăţile UTI Systems SA şi Netcity Telecom SA, în calitate de parteneri în realizarea Reţelei metropolitane de fibră optică a Municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii Netcity, trebuie să depună diligenţele necesare pentru a se asigura că toate condiţiile de acces respectă cerinţele Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice”.

Responsabilii din Primărie cu această problemă ne-au rugat să ne adresăm biroului de presă. “Nu am ce să vă spun. Nu m-am ocupat eu. Trimiteţi solicitare prin biroul de presă. La revedere!”, a fost răspunsul oferit telefonic de Magda Iuga, director la Direcţia Utilităţi Publice.

Misterul intervenţiei Primăriei Capitalei în această spinoasă problemă financiară poate avea conotaţii de acţionariat. Patronii lui Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% şi UTI Grup - 0,01%. Aşa cum am mai scris, o parte din acţiunile la purtător emise de UTI Netcity Investement BV sunt în mâinile unor “oameni mari” situaţi la dreapta primarului general Sorin Oprescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: netcity, ancom, anisp, oprescu, urdareanu, batraneanu, uti, decizia, aviz, frica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


POPESCU
29 Iul 2013

Aha...merci...interesant...acţiuni la purtător, deci...
FANSTE
30 Iul 2013

Ce sa zici Oprescu vrea sa scoata bani din piatra seca nu ar fi de condamnat daca ar face lucrul asta in interesul bucurestenilor iar tov. gen. urdareanu e pe cai mari de pe care nu poate fi dat jos de nici o coalitie la putere, castiga toate licitatiile cu statul.
Random imageUltimele stiri

loading...