2018-12-12 15:03


Frunzăverde, „Ayatollahul” de Severin, anchetat de DNA

 |  21:01
Frunzăverde, „Ayatollahul” de Severin, anchetat de DNA
Ionuţ Mureşan

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins cu mascaţi, joi, la Reşiţa, acasă la şeful Consiliului Judeţean (CJ) Caraş Severin, Sorin Frunzăverde - zis „ayatollahul” - la biroul acestuia, dar şi la sediul Camerei de Comerţ - loc agreat de acesta pentru întâlniri. Oficial, DNA spune că ancheta „vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie”, pe care acesta le-ar fi comis în 2014. Mai precis, potrivit unor surse judiciare, Frunzăverde este suspect că ar fi făcut presiuni asupra primarilor unor comune din judeţ să-i asigure cât mai multe voturi candidatului Klaus Iohannis la alegerile din noiembrie.

Sorin Frunzăverde nu a fost de găsit la nici una dintre cele trei adrese, acesta fiind plecat din localitate. El a fost informat sumar prin telefon de către procurori că ancheta ar avea legătură cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Eu nu sunt în Reşiţa, dar am aflat de la cei care fac percheziţiile că sunt percheziţionat pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Nu mi-au spus mai mult la telefon”, a declarat Frunzăverde. Totodată, preşedintele CJ Caraş-Severin a precizat că nu a fost chemat să stea de vorbă cu anchetatorii. Potrivit unor surse judiciare, presiunile făcute de Sorin Frunzăverde asupra unor primari de comune din judeţ au constat în ameninţări că nu vor mai obţine finanţări pentru lucrările în desfăşurare dacă nu îi asigură un anumit număr de voturi preşedintelui Klaus Iohannis.

Stăpânul judeţului

Sorin Frunzăverde, alintat de prieteni, dar şi de duşmani cu porecla „Ayatollahul”, este tipul de politician discret care îşi poartă gradele militare pe sub cămaşă, iar însemnele masonice disimulate sub şorţuleţul regulamentar. Puşca şi cureaua lată sunt ţinute totuşi la vedere, cum îi stă bine unui gugulan trebăluitor prin codri. Ca să înţeleagă şi concetăţenii noştri unguri, Sorin este pentru Caraş-Severin ce este Attila (Verestoy) pentru Harghita-Covasna, „drujba lui Dumnezeu”. De numele său se leagă foarte multe scandaluri şi dosare de corupţie, care însă îi privesc mai mult pe oamenii din jurul său, Sorin Frunzăverde nefiind până acum în poziţia de a fi cercetat pentru corupţie, ori pentru alte fapte. Cu toate acestea, jurnaliştii au scris despre foarte mulţi dintre apropiaţii săi, cum este Omer Radovancovici, „prinţul Clisurii“, condamnat pentru contrabandă, Iacob Chişărău şi Marian Mihăilă, condamnaţi în primă instanţă pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Romică Anculia, fostul director al APIA Caraş-Severin, condamnat pentru fraudarea fondurilor europene, Ioan Borduz, primarul Fârliugului, cercetat de către DNA pentru deturnare de fonduri. De asemenea, tot presa a semnalat faptul că, sub preşedinţia sa, în Consiliul Judeţean Caraş-Severin au apărut adevărate familii dinastice, fiind angajaţi la Consiliul Judeţean câte 2-3 membri ai aceleiaşi familii.

Triplusalt la ministere

Frunzăverde a fost ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător (5 decembrie 1997 - 11 februarie 1998) în guvernul Victor Ciorbea, din care a demisionat odată cu retragerea miniştrilor PD din Guvern. A urmat apoi o nouă nominalizare ca ministru al Turismului (17 aprilie 1998 - 16 decembrie 1998) în guvernul Radu Vasile. Conform Hotărârii nr. 47 din 16 decembrie 1998 a Parlamentului României, Ministerul Turismului a fost desfiinţat. El şi-a continuat apoi activitatea ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, până la numirea sa în fruntea Ministerului Apărării Naţionale (în 13 martie 2000 - 28 decembrie 2000) în guvernul Mugur Isărescu. Aici se impune ca un adevărat lider al acestui domeniu, revenind în fruntea ministerului pe 26 octombrie 2006, în guvernul Tăriceanu. Pentru a-şi consolida poziţia de ministeriabil îşi completează studiile cu două titluri de doctor. În anul 2000, Sorin Frunzăverde a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe economice al Universităţii de Vest din Timişoara. De asemenea, în anul 2004 a devenit şi Doctor în ştiinţe militare al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti. După ce conduce lista PD pentru europarlamentarele din 2007, devine europarlamentar, şeful delegaţiei PD din Parlamentul European, dar nu îşi duce mandatul până la capăt, ci demisionează şi preia şefia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Ghiorghioni, „mâna dreaptă”, prins cu bani murdari

În urmă cu o zi, mâna dreaptă a lui Sorin Frunzăverde a fost arestat pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant delict  în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract. Vicepeşedintele CJ Caraş Severin Ionesie Ghiorghioni a ajuns în arest preventiv, iar nepotul lui, Adrian Cosmin Ghiorghioni – intermediarul mitei – este cercetat sub control judiciar. Ionesie Ghiorghioni a pretins 10% din valoarea unor contracte de întreţinere de drumuri de la CamandImpex Reşiţa, firma cu care CJ avea contracte din 2013, tranşele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de către reprezentanţii societăţii. „(...) Patronul firmei i-a remis lui Ghiorghioni suma de 200.000 de lei, în mai multe tranşe, ultima dintre acestea, în cuantum de 9.500 lei, fiind remisă lui Ghiorghioni, în biroul său, în perioada iulie - septembrie 2014”, se arată într-un document al DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: descinderi, frunzaverde, dosar, presiuni, primari, voturi, iohannis, dna, ayatollah, severin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODIL MARE
14 Mai 2015

Mincate-ar ciini ce tupeu aveai . La puscarie in balta cu crocodili .
ANONIM
14 Mai 2015

D-le ing metalurgist (fiu de scurist) pt ca timpul cand ai terminat liceul nu ti-a permis sa fi admis la alte facultati (pt ca aveai nr redus de neuroni) pana unde vroiai sa mergi cu TUPEUL in PULITICA si ADMINISTRATIE PUBLICA. In procesul de emitere a judecatilor de valoare esti varza. Trebuia sa te opresti de mult SEMIDOCTULE. Pt ca nu ai respectat cele zece prunci DIVINE pana la judecata de apoi , vei trece pt mult timp pe la BECIUL DOMNESC, ca asa-i in tenis te-ai asociat cu toti neispravitii si puscariabili societati ........
Random imageUltimele stiri


loading...