2017-01-19 02:24

DEZVALUIRI


Afacerea "Agenţia guvernamentală" (2)

 |  21:00
Afacerea "Agenţia guvernamentală" (2)

Clientela politică este servită fără nici un fel de stavilă când este vorba despre propriile interese, chiar cu riscul de a încălca principiile oficiale anunţate de conducerea ţării. După reducerile de personal din 2009, anul ce a urmat a dus la revigorarea sectorului funcţionarilor publici în cea mai dură perioadă de criză a României. Numărul lor a crescut cu 17%. ANFP susţine că a fost respectată legea.

Raportul de activitate al Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) indică, pentru anul 2009, în plină reformă administrativă a lui Boc, un număr de 133.346 de funcţionari publici în România. Anul următor aduce o relaxare nebănuită, mai ales că Guvernul a continuat cu politica de austeritate, dar în alte domenii. La sfârşitul lui 2010, numărul lor, raportat de instituţii şi contabilizat de ANFP, a ajuns la 156.083 de angajaţi, cea mai spectaculoasă creştere fiind înregistrată în rândul bugetarilor din aparatul central – de la 12.105 în 2009 la 22.860 în 2010.

„Numărul funcţionarilor publici a scăzut în România”, a susţinut Andras Szakal, preşedintele ANFP.

Concursuri politice

De fapt, cea mai mare reuşită a şefului Autorităţii este că a mutat în teritoriu concursurile de recrutare de noi angajaţi la stat. „Înainte, toate concursurile erau la Bucureşti, astfel că toţi membrii comisiilor de examinare şi candidaţii trebuiau să vină la sediul central. Asta presupunea timp pierdut şi cheltuieli de toate părţile”, a precizat Andras Szakal. După ce au fost sistate plăţile membrilor comisiilor, care „mai acumulau un salariu din participarea la examinare”, concursurile au fost mutate în teritoriu, mai puţin cele de ocupare a posturile de director general şi secretar de primărie. „A fost solicitarea sindicatele secretarilor de comună ca să nu existe suspiciuni că primarul îşi impune omul”, a adăugat oficialul ANFP. De remarcat că toate posturile de şefi de la instituţii bugetare sunt atribuite pe algoritm politic, astfel că, la concurs, are şanse de câştig doar cel care are susţinerea potrivită.

Ţară de specialişti

După statisticile făcute de ANFP, ţara este plină ochi de funcţionari publici specialişti, cei din categoriile inferioare fiind de-a dreptul rarităţi. „Analizând calitatea managementului funcţiei publice, rezultă ceva ciudat - categoriile superioare, de consilier principal şi superior sunt dominante, în loc ca debutanţii şi asistenţii să fie cei mai mulţi. Practic, 80% din funcţionarii publici din România sunt de categorie superioară. Există cazuri când procentul tinde spre 100%, cum este cazul Ministerului Agriculturii”, a spus Andras Szakal. „Concluzia este că nu există nici eficienţă, nici pregătire corespunzătoare gradului profesional. Au promovat mult prea repede şi nu au experienţa necesară”, a adăugat şeful ANFP. El preconizează amendarea legislaţiei astfel încât să se ajungă la procente mai aproape de normal, în care 65% din funcţionari să fie debutanţi şi asistenţi.

Pe de altă parte, ANFP a început să deruleze şi alte activităţi, „nu numai să organizeze concursuri”. Autoritatea a început să cheme funcţionarii publici la cursuri, ca să-i mai şcolească, inclusiv pe bani de la UE. A fost înfiinţat un department pentru atragerea de fonduri europene, până acum fiind depuse cereri de rambursare de peste 10 milioane de euro. „Vrem să punem ordine, în special în zona Moldovei, unde există primării care nu aveau nici organigramă”, a concluzionat preşedintele ANFP.

Salarii în natură

Fondul de salarii al ANFP, care este structură ce ţine de Ministerul Administraţiei şi Internelor, a cunoscut o evoluţie destul de agitată. În 2009, cheltuielile cu salariile în bani erau de 3,86 milioane de lei, la care se adaugă şi „salariul în natură”, de încă 630.000 de lei, adică un spor de peste 16%. Anul 2010 a fost la apogeu, cu cheltuieli salariale în bani de aproape 11 milioane de lei, plus „norma de hrană” de peste 2 milioane de lei, adică încă aproape 20% din salariu. În 2011, Autoritatea a revenit la sentimente mai bune, şi a cuprins în buget salarii de puţin peste 8 milioane de lei, dar cu „hrana în natură” de 1,249 milioane de lei.

De remarcat, de la înfiinţare şi până acum, numărul de salariaţi de la ANFP nu s-a schimbat – maxim 171 în aparatul central, exclusiv cabinetul demnitarului, şi maxim 40 pentru fiecare din cele 8 centre regionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GIANINA
05 Noi 2011

asta din poza nu este omu l lui SCRIPCARU ?
MILI
07 Noi 2011

boc are 28 consilieri,num ar ce arata gradul de pri cepere a lui:se pricepe l a nimic.nici nu are atite a tipuri de activitati ci ti consilieri are.pe cind un ministru fara nici un consilier?doar au o arma ta de maimutoi in ministe r.

Adauga un comentariu

Random image