2017-01-20 18:08

DEZVALUIRI


Daniel Funeriu, victima propriei politici

 |  21:00
Daniel Funeriu, victima propriei politici

Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, ar vrea să predea într-o universitate de stat, dar este împiedicat de legislaţia pe care chiar el a susţinut-o.

Surse apropiate fostului ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, susţin că acesta ar dori să predea într-o universitate de stat. Fostul demnitar nu se poate angaja însă în nici o instituţie de învăţământ superior, după ce chiar el a refuzat, în timpul mandatului, cererea de scoatere la concurs a posturilor din universităţi, blocate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a guvernului Boc, susţinând ca acest lucru să fie făcut de noile senate universitare. Astfel, profesorii nu pot concura pe catedrele din universităţi decât, cel mai devreme, în anul universitar viitor.

Singura speranţă pentru Funeriu este, însă, noul ministru, Cătălin Baba, care ar putea decide scoaterea la concurs a catedrelor printr-un ordin. “Îl invităm pe domnul Funeriu să se înscrie în Alma Mater şi, împreună, să-l convingem pe domnul ministru Baba să deblocheze posturile”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale “AlmaMater”, Anton Hadăr.

Profesor universitar cu 11 clase?

Fostul ministru Ecaterina Andronescu aminteşte că Daniel Funeriu nu deţine în acest moment o catedră într-o universitate din România şi va trebui să promoveze un concurs. “Domnul Funeriu nu se poate angaja, cât timp posturile sunt blocate. Şi când se va elibera un post, domnia sa va trebui să susţină un concurs pentru angajare, ca toţi ceilalţi. În plus, nu ştiu dacă, în acest moment, dânsul întruneşte toate condiţiile pentru a preda într-o universitate (n.r. - Funeriu nu şi-a echivalat studiile). Nu este singura decizie greşită a dânsului. A decis ca vârsta de pensionare în universităţi să fie de 65 de ani. În acest moment avem probleme mari cu personalul didactic de predare”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Cătălin Croitoru, îl consideră pe Funeriu o victimă a propriei reforme. “El a blocat posturile din universităţile de stat. Ce-şi face omul cu mâna lui... Acum suportă consecinţele unei reforme originale pe care susţine că el a conceput-o. Dânsul nu şi-a echivalat nici studiile. Ministru a putut să fie cu 11 clase, dar nu poate preda în universităţi. E interesant de urmărit prin ce metodă dânsul va reuşi să ocupe un post într-o universitate. El ar trebui să fie primul exemplu că Legea Educaţiei se aplică”, ne-a declarat Croitoru.

Daniel Funeriu a terminat 11 clase în România, continuându-şi studiile în străinătate. Funeriu a refuzat să-şi echivaleze studiile, cât timp a ocupat fotoliul de şef al Educaţiei.

Vor ajunge şi alţii în situaţia lui

Fostul director general din Ministerul Educaţiei, Gheorghe Rădulescu, spune că Daniel Funeriu este doar primul ex-membru al guvernului Boc ce a ajuns victimă a propriei politici. “Daniel Funeriu trebuia să realizeze că funcţia de ministru nu este veşnică. El este primul care a ajuns victima propriei politici. Vor ajunge şi alţii în situaţia lui. A avut posibilitatea să deblocheze posturile, dar a spus că lasă senatele universitare să facă acest lucru”, ne-a explicat Rădulescu.

Măsură comunistă

Pentru puţin timp, Daniel Funeriu a lăsat impresia că va debloca posturile din învăţământul superior. “În cazul deblocării, ministerul pregăteşte o analiză, împreună cu universităţile. Vom cere în câteva zile de la universităţi situaţii pe acest domeniu. Vom vedea în ce măsură este nevoie de deblocarea anumitor posturi. Este vorba aici mai ales de posturile de intrare în sistem, mă refer la asistenţi şi până la nivel de lectori”, a declarat Daniel Funeriu în toamna lui 2010. Iniţiativa lui a rămas însă doar la nivel de promisiune.

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj a acuzat în repetate rânduri Ministerul Educaţiei că prin blocarea posturilor în învăţământul superior limitează performanţele mediului universitar. “Concursurile pe posturi didactice au fost oprite de actualul Guvern, în mod abuziv şi ilegal, în 2009 şi în 2010. Rectoratul şi Consiliul de Administraţie au atras atenţia, în memorii repetate adresate Ministerului Educaţiei şi în proteste publice, că oprirea concursurilor pe posturi didactice este o măsură ilegală din partea actualului Guvern, universităţile nefiind instituţii bugetare, ci, conform Legii finanţelor publice, instituţii publice finanţate din venituri proprii. Este o măsură care nu s-a mai luat în România din 1985 şi nu s-a luat în nici o altă ţară, este o măsură care împiedică universităţile din România să intre în primele sute de universităţi din lume, este o măsură care nu aduce economii la buget”, au spus reprezentanţii UBB.

Condiţii excepţionale

Singura şansă reală a fostului ministru Daniel Funeriu de a ocupa o catedră într-o universitate de stat este dată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 109, aprobată de Guvern pe 06.12.2010, ce permite ocuparea unor posturi în universităţi “în condiţii restrictive”. “În cursul anului universitar 2010—2011 se pot scoate la concurs posturi de preparator universitar, asistent universitar, lector universitar/şef de lucrări, cu încadrarea în limita numărului de posturi vacantate prin ieşirea din sistem, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările şi completările ulterioare, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”, se arată în Articolul II al OUG 109/2010.

Nu poate nici fochist

Cu cele 11 clase, ex-ministrul s-ar fi putut angaja pe post de fochist, laborant, îngrijitor sau paznic. Însă nici acest lucru nu mai este posibil, deoarece chiar el a cerut universităţilor, printr-un ordin, să reducă numărul personalului auxiliar. Printr-un ordin din august 2010, rectoratele universităţilor de stat au fost informate că trebuie să reducă numărul angajaţilor din cămine şi din cantine, astfel încât acesta să fie în conformitate cu noile norme impuse de MECTS. Începând cu data de 1 septembrie, pentru universităţile de stat “este prevăzut numărul ce urmează a se finanţa de la bugetul de stat, respectiv din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat”, se arată în ordinul de ministru. După aplicarea ordinului ministerial, personalul auxiliar al unităţilor de învăţământ superior de stat a fost redus cu aproximativ 15%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-21

TAGURI: Daniel- Funeriu, profesor, posturi, universitate, personal, blocareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ILEANA
17 Feb 2012

Funeriu si-a falsificat diplomele si din aceasta cauza nu le-a prezentat spre echivalare. De altfel, diplomele lui nu sunt decat niste adeverinte de 2 saptamani pentru niste cursuri tematice de scurta durata pe care el le-a prezentat verbal ca fiind eliberate de o serie de universitati de mare prestigiu. Oricine vrea sa participe in strainatate la astfel de cursuri poate sa o faca fara sa aibe un anumit grad de invatamant pentru care plateste o anumita suma de bani. Din aceasta cauza nu si le-a echivalat pentru a nu se putea vedea escrocheria.
@ ILEANA
17 Feb 2012

Foarte corect Ileana ! Se vede pe el ca a ramas la intarziatul stadiu de Gradinita Mediocra !!!
"NOI VREM RESPECT"
17 Feb 2012

Nu va faceti voi atea griji pentru Funeriu. Omul asta si-a castigat viata in strainatate, n-a fost dependent de bugetul Romaniei. Astazi, cei din tagma universitarilor, 90% din ei nulitati, dar cu tupeu de taximetrist, daca n-ar avea sansa sa die bransati la buget, ar cara valize-n gara, cu cpregatirea pe care o au. Invatamantul superio a ajuns o forma de asistenta social elitista, prin care dam bani si prestigiu unor clienti ai mediului universitar. Calitatea, cantitatea, si utilitatea studiilor din universitatile romanesti nu justifica infuzia prea mare de bani din acest sector.
VAX
19 Feb 2012

Daca i asa tare...de ce cauta sa se angajeze tot la stat!?... Fiind un mare cercetator....il asteapta toate universitattile din lume ha ha ha
DORU
19 Feb 2012

Mai smecherilor, daca stiti citi, uitati-va pe cv-ul lui si atunci vorbiti! De unde stiti voi ca el vrea sa predea in Ro? Pt Ro nici nu e bun un dr al unui laureat Nobel, unul care a predat in univ. din Franta, Germania, Sua si Japonia. Voi va dati seama ce vorbiti? Vanghelie e pt Ro.

Adauga un comentariu

Random image