2018-11-15 06:19


UPDATE. Furtul de tablouri din Olanda: Tablourile au fost arse

 |  15:10
UPDATE. Furtul de tablouri din Olanda: Tablourile au fost arse

UPDATE, ora 15.39: Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, unul dintre hoţii acuzaţi că au sustras cele şapte tablouri de mare valoare din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, susţine că a ascuns operele de artă în mai multe locuri, printre care şi într-un cimitir, înainte de a le arde într-o sobă.

 În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT, anchetatorii au încercat să refacă traseul operelor de artă, după ce acestea au fost introduse în ţară pe 19 octombrie 2012 de Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Biţu.

Potrivit procurorilor, după ce au ajuns în România, hoţii au luat legătura cu mai multe cunoştinţe, în încercarea de a vinde tablourile. Unul dintre cei contactaţi a fost Petre Condrat, asistentul designerului Cătălin Botezatu, care le-a promis că îi va ajuta să vândă operele de artă, în schimbul unui comision.

La începutul lunii noiembrie 2012, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bucureşti pentru a se întâlni cu Petre Condrat, având asupra lor două tablouri semnate Henri Matisse şi Paul Gauguin.

La rându său, Petre Condrat a luat legătura cu Dinescu Constantin, colecţionar de obiecte de artă, iar pe 17 noiembrie, are loc o întâlnire într-un apartament situat în zona Sebastian din sectorul 5, la care participă şi Mariana Dragu, conservator muzeograf pentru arta europeană şi decorativă în cadrul Muzeului de Artă al României. Culmea este că cele două tablouri erau transportate de Radu Dogaru într-o pungă de plastic.

Mariana Dragu a expertizat tablourile şi i-a spus lui Dinescu Constantin: "Ar fi bine să te tot duci cu ele".

Acesta a reuşit să fotografieze partea din spate a tabloului semnat de Henry Matisse, fotografie ataşată la dosarul de urmărire penală, iar concluzia experţilor olandezi a fost că tabloul respectiv este cel sustras din Muzeul Kunsthal.

"În timp ce le priveam, am fost întrebată de către Condrat Petre de valoarea materială pe care ar presupune-o vânzarea lor. La această întrebare, i-am răspuns că în condiţiile provenienţei dubioase a tablourilor nu s-ar putea găsi cumpărători, discuţia continuând pe această temă, iar la un moment dat a vorbit şi celălalt bărbat, cel blond-roşcovan, care a precizat că este sigur că acele tablouri pot fi vândute la ruşi", este declaraţia dată de Mariana Dragu în faţa anchetatorilor.

După această întâlnire, Eugen Darie susţine că a luat punga şi s-a întors în oraşul Măcin, a predat-o lui Radu Dogaru şi de atunci nu a mai văzut tablourile.

Pe 26 noiembrie 2012, Radu Dogaru şi Alexandru Biţu au plecat cu avionul către Belgia, iar înainte au dus tablourile (depozitate într-o geantă) la locuinţa mătuşii sale, Marfa Marcu, din localitatea Carcaliu.

Din Belgia, Radu Dogaru a rugat-o pe mama sa, Olga Dogaru, să facă mai multe fotografii tablourilor, pentru a le prezenta potenţialilor cumpărători.

"Inculpata Dogaru Olga s-a deplasat la locuinţa surorii sale, Marcu Marfa, unde a scos trei tablouri din geanta în care se aflau picturile sustrase, le-a aşezat pe covor în camera unde se aflau şi a realizat câteva fotografii ale acestora", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin mai mulţi intermediari, pozele i-au fost trimise lui Alexandru Biţu prin platforma "Yahoo Messenger", însă hoţii nu au reuşit să găsească cumpărători.

Ei au revenit în ţară în luna decembrie 2012 şi au luat legătura cu apropiaţii lor din Galaţi, Brăila, dar şi cu alte cunoştinţe cu relaţii în spaţiul fost sovietic.

Pe 20 ianuarie 2013, autorităţile române reuşesc să îi reţină pe cei trei hoţi, după care Olga Dogaru se deplasează la domiciliul sorei sale, Marfa Marcu, a luat geanta cu tablourile şi mai multe arme deţinute de Radu Dogaru şi le-a ascuns în curtea unei locuinţe părăsite din localitatea Carcaliu.

După câteva zile, Olga Dogaru, ajutată de un nepot şi o femeie, a luat tablourile, le-a băgat într-un sac de nailon şi le-a îngropat într-un cimitir aflat vis-a-vis de locuinţa sa, iar armele au fost fost ascunse într-o groapă săpată lângă un canal de irigaţii.

Olga Dogaru le-a spus anchetatorilor că a dezgropat apoi tablourile şi le-a ars într-o sobă.

"Din momentul îngropării tablourilor în cimitir, starea mea psihică cred că s-a deteriorat fiindu-mi din ce în ce mai frică şi neştiind cum să procedez pentru a-l proteja pe Radu (Dogaru, n.r.) şi din dorinţa de a-l ajuta şi de a nu-i face rău nici lui, nici celorlalţi. Neavând cu cine să mă sfătuiesc şi neştiind ce probe sunt în dosarul fiului meu şi al prietenilor lui, în mintea mea a încolţit ideea că dacă tablourile nu vor fi găsite niciodată nu vor fi probe împotriva lor şi nu vor putea fi condamnaţi. Fără să mă consult cu cineva şi fără să spun cuiva, după percheziţia din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere. Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul - sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba scoţând cenuşa pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenuşa la groapa de gunoi, care este o râpă. Menţionez că nu am spus nimănui că am ars tablourile, dar la un moment dat, înainte de arestarea mea, realizând din ce în ce mai mult că am făcut o mare greşeală, mai ales pentru că Radu trăgea speranţă că dacă are tablourile procesul se va judeca în Olanda sau dacă se va judeca în România va beneficia de circumstanţe atenuante, am luat hotărârea să spun acestuia că eu am ars tablourile", este declaraţia dată de Olga Dogaru în faţa procurorilor.

După acest moment, orice urmă a tablourilor a fost pierdută, iar procurorii încearcă acum să realizeze o expertiză a cenuşii din soba Olgăi Dogaru. 

Hoţii români care au sustras şapte tablouri de mare valoare din Olanda au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Biţu, originari din judeţul Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul.

Pe lângă "plasarea" fetelor din România, cei trei se îndeletniceau şi cu furtul de obiecte de valoare (ceasuri, obiecte de artă, bani) din locuinţe aflate în diferite oraşe, în grupul celor trei fiind inclus şi Adrian Procop.

Procurorii arată că, în octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee şi au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Anchetatorii susţin că, în prima decadă a lunii octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.

Ieşind din acest muzeu, cei doi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal.

Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthal din Olanda pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a "studia" topografia locului.

La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.

După mai multe vizite de "documentare", au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind şi de o vreme "favorabilă", cu cer înnorat şi ploaie.

Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă, în jurul orei 3,16 AM CET, s-au deplasat în Sala 1 unde se aflau tablourile expuse şi prin smulgere au desprins din sistemul de prindere şapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, operele de artă fiind transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi.

Autorităţile olandeze au stabilit că hoţii au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 secunde.

Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu "supraveghea" operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere.

Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei.

Pentru a nu fi prinşi, maşina a fost parcată pe una din străzile centrale din Rotterdam, iar hoţii s-au deplasat pe jos la locuinţa lui Radu Dogaru.

Procurorii mai notează că maşina a fost recuperată în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate într-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru.

Iniţial, hoţii au vrut să vândă tablourile în Belgia şi au luat legătura cu un cunoscut, Moise George alias "George Hoţu".

Astfel, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au întâlnit cu "George Hoţu" şi i-au spus acestuia că au de vânzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Maşina i-au lăsat-o acestuia, după care au revenit la Rotterdam.

Aflând de la televizor de impactul acţiunii lor, hoţii au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne, golite de conţinut.

Au revenit în România pe rute separate, cu maşina sau avionul, iar tablourile au fost aduse în ţară cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fără probleme pe la vama Nădlac, în seara zilei de 19 octombrie 2012, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16
Citeste si:
OLANDA.Tabolurile furate: Experţii analizează cenuşă prelevată din casa unuia dintre suspecţi

TAGURI: tablouri, olanda, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...