2017-01-23 14:51


Gaşca „Banias-Bogatu” face afaceri cu statul

 |  20:59
Gaşca „Banias-Bogatu” face afaceri cu statul

„Băieţii deştepţi” din Portul Constanţa derulează afaceri substanţiale cu instituţiile publice. Gruparea din jurul fostului director al Domeniilor Portuare, Eugen Bogatu, şi al senatorului PDL Mircea Banias încasează sute de mii de euro din contractele derulate cu structuri ale Ministerului Transporturilor.

Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale, din subordinea ministerului condus de Anca Boagiu, a suplimentat de curând valoarea unui contract încheiat în 2009 cu firma Almacons. Afacerea a fost perfectată iniţial pentru suma de 5 milioane de lei şi constă în lucrări de extindere şi reamenajare a atelierelor şi sălilor de clasă la baza de instruire a CERONAV de pe malul lacului Mamaia. Ulterior, contractul a fost adiţionat de trei ori: pe 27 iulie 2010, cu 300.000 de lei, pe 23 mai 2011, cu 280.000 de lei şi pe 30 septembrie, cu 170.000 de lei. Rezultă un total de 5,75 milioane de lei, fără TVA. Deocamdată, în cazul în care acest contract nu va mai suporta alte suplimentări.

Almacons nu este la prima afacere cu Ministerul Transporturilor. Pe 26 noiembrie 2009, Compania Naţionala Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa a semnat cu Almacons SRL un contract pentru reabilitarea unui pod peste valea afluentă de pe malul stâng al Canalului Dunăre - Marea Neagră, în valoare de aproape 670.000 lei. Şi acesta a trebuit suplimentat. Astfel, Almacons a primit, pe 23 iulie 2010, încă 320.000 de lei, suma ajungând la 1 milion de lei, fără TVA.

Dar Almacons SRL a încasat bani şi de la instituţii publice locale din Constanţa. Astfel, compania a taxat societatea Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa cu 800.000 de lei pentru demolarea Sanatoriului de Copii II din Eforie Sud, contract semnat pe 27 aprilie. În urmă cu patru ani, pe 27 noiembrie, Almacons a primit de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa 1,7 milioane de lei pentru dotarea punctelor termice din municipiu cu tâmplărie din PVC.

Să vedem cine se află în spatele firmei Almacons. Părţile sociale sunt împărţite de Marius Făinărea, un fost vameş din Portul Constanţa, consilierul local PSD şi fost viceprimar în Agigea, Constantin Comănoiu, şi fiul acestuia, Marius Constantin Comănoiu.

Marius Făinărea împarte firmele Almaclima şi Deluxe Construct cu fostul director al Domeniilor Portuare din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, şi cu un alt fost coleg din Vama Constanţa, Aurel Pilcă, membru în consiliile de administraţie ale regiilor de apă şi de drumuri şi poduri din Constanţa. Aurel Pilcă este, de altfel, partener cu Marius Făinărea în firmele Almatrans şi Container Clearance Services, dar şi cu tatăl său, Constantin Teodor Pilcă, asociatul lui Făinărea din Almaclima.

Senatorul Banias este cercetat de DNA în dosarul corupţiei din Portul Constanţa

Partenerul lui Marius Făinărea, Eugen Bogatu, a fost reţinut şi cercetat de DNA pentru scandalul de corupţie din Portul Constanţa, în acelaşi dosar cu senatorul PDL Mircea Banias şi fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu. De altfel, Banias şi Mironescu deţin împreună firma Euro Shipping Services.

Eugen Bogatu a fost deja trimis în judecată în dosarul UCM Reşiţa, alături de Said Baaklini, pentru încercarea de fraudare a bugetului de stat printr-o rambursare ilegală de TVA prin firma libanezului. DNA a extins cercetările, pornind de la acest dosar, punându-i sub acuzare, într-o altă cauză, atât pe Eugen Bogatu, cât şi pe senatorul PDL Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, dar şi pe Aurel Cătălin Pilcă şi Dragoş Tudoran, administrator, respectiv asociat al firmei Container Clearance Services. Potrivit procurorilor DNA, „într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile statului cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Bucureşti. Grupul include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat, persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri.Toate persoanele implicate acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

Mai multe imagini:
Gaşca „Banias-Bogatu” face afaceri cu statul
zoom

TAGURI: banias, eugen bogatuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


METIN CERCHEZ
11 Noi 2011

cit e jupin mircea basescu in port agigea nu se face nimic-de unde vine marfa pte niro si europa-comlexe comerciale in bucuresti? de 20 de ani-marfa de contrabanda-dna e sluga lor la constanta-sa vedeti ce averi de milioane euro au-procurori ca teodor nita si valentin stefan,cristi deliorga care avea dosar coruptie la dna acum e judecator la tribunal constanta-nita teodor a fost dat afara de 2 ori din magistratura si a fost reprimit in 2007 ca procuror fara concurs dupa ce a fost avocat al mafiei-prim procuror valentin stefan are afceri cu kurzi-au vile masini lx ultim tip-din salriu la stat?e mafie mare la constanta si nici dna nici diicot nici sri nu fac nimic-sint slugi-site ul meu il urmaresc si sri si prefect care are in procuratura pe dragomir matei nas iar deliorga cristian e unchiul sau-sa vedeti cum nu mergea la 2 termene cind lucra la primarie si dadaea case de milioane euro clanurilor-ciote-metropol,cusu-unchi deputatpdl stavrositu,gica slabu-cunema progresul,dan cornel,george despina etc-dna sluga
Random image