2018-12-10 06:18


George Pădure riscă să-și piardă casa. Celebrul magnat al anilor ’90 care a dezvoltat proiecte imobiliare de sute de milioane de euro în Capitală a ajuns în faliment

 |  19:51
George Pădure riscă să-și piardă casa. Celebrul magnat al anilor ’90 care a dezvoltat proiecte imobiliare de sute de milioane de euro în Capitală a ajuns în faliment

Omul de afaceri George Pădure, fost primar al sectorului1 al Capitalei în anii ’90 și dezvoltator imobiliar „de calibru”, este pe calesă-și piardă casa, ca urmare a executării silite cerute de Bank of Cyprus,pentru că instituția bancară urmărește recuperarea sumei de 14 milioane deeuro. Banii, luați în ianuarie 2008 sub forma unui credit de firma omului deafaceri, urmau să fie investiți în proiectul rezidențial Sigma, estimat, peatunci, la o valoare de 200 de milioane de euro. Odată cu venirea crizei, aldoilea proiect imobiliar al lui Pădure - primul fiind Metropolis, finalizat în2007 - care cuprinde 13 blocuri cu înățimea între 6 și 17 etaje, a fost oprit.Cum Sigma Project Development, firma lui George Pădure, a dat faliment la sfârșitulanului 2009, instituția creditoare și-a îndreptat atenția asupra omului deafaceri în persoană pentru recuperarea prejudiciului.

Cu toate că executarea silită a fost deocamdatăsuspendată de magistrați, George Pădure cere Judecătoriei Sectorului 1admiterea opoziției la executare și „anularea tuturor actelor/formelor deexecutare silită” împotriva sa, spunând că nu a garantat ca persoană fizicăreturnarea banilor, ci ca reprezentant legal al firmei Sigma ProjectDevelopment. „La data de 13.01.2011 am primit din partea executorului bancarMarian Rădulescu Notificarea nr. 17 prin care am fost somat ca la 18.01.2011 săfiu prezent la imobilul proprietatea mea din Strada Ialomicioarei (...), sector1 București pentru întocmirea unui proces-verbal situație imobil în conformitatecu dispozițiile art. 496 Cod procedură civilă, aducându-mi-se astfel la cunoștințăcă împotriva mea s-ar fi demarat o procedură de executare silită pentrurecuperarea sumei totale de 61.498.224,67 de lei datorată de Sigma ProjectDevelopment SRL”, arată omul de afaceri în contestația la executare. „Potrivitsusținerilor din Notificarea amintită, calitatea mea de debitor ar rezulta dinîmprejurarea neadevărată a avalizării unui Bilet de ordin emis în data de28.01.2008, cel mai probabil de societatea anterior amintită, debitoare reală acreditoarei Bank of Cyprus”, arată avocații lui George Pădure în documentulcitat.

Sigma Project,„pe butuci” din cauza crizei

George Pădure susține că a semnat documentele exclusiv înnumele societății Sigma Project Development, care a intrat în faliment în 2009.„Prin art. 1.2 lit. d din Anexa 1 a Contractului de credit s-a prevăzut faptulcă societatea Sigma Project Development urmează să emită un Bilet la ordin înalb în același scop al garantării restituirii creditului acordat. Pe cale deconsecință, odată cu semnarea Contractului de credit și a Contractului deipotecă cu garanție mobiliară asupra conturilor societății, subsemnatul, încalitate de reprezentant legal al societății Sigma, a semnat toate documenteleprezentate de Bancă, inclusiv Biletul la ordin în alb. Precizez că semnarea Biletuluila ordin s-a realizat exclusiv în numele societății pe care o reprezentam”, susțineGeorge Pădure prin avocații săi. Omul de afaceri a arătat că pe parcursul desfășurăriicontractului de credit, din cauza crizei financiare ale cărei efecte s-au făcutsimțite în mod special în domeniul imobiliar, proiectul Sigma nu a putut ficontinuat, motiv pentru care societatea debitoare a solicitat Bank of Cyprusacordarea unei perioade de grație „în scopul reajustării proiectului la noilecondiții ale pieței”. „Față de atitudinea tot mai agresivă a Băncii și față deinflexibilitatea de care au dat dovadă reprezentanții acesteia în timpulnegocierilor purtate în acest scop, prelungirea solicitată nu a fost acordată,iar proiectul a trebuit să fie înghețat, având în vedere lipsa de fondurinecesare pentru continuarea sa”, arată George Pădure în documentul citat.

Somat săplătească întreaga sumă

George Pădure, omul de afaceri, susține că Bank of Cyprusi-a propus în 2009 o restructurare a creditului, pentru care societatea SigmaProject Development urma să emită un Bilet la ordin în alb care să fie garantatde el, în calitate de persoană fizică. Deoarece a refuzat propunerea băncii,instituția creditoare i-a trimis două notificări succesive prin care era anunțatcă, în măsura în care nu va accepta condițiile, va trebui să plătească integralsuma împrumutată. „Având în vedere refuzulde a accepta condițiile propuse de Bancă, în data de 26.02.2009. Bank ofCyprus a trimis o nouă notificare prin care anunță în mod oficial societatea cădacă nu se va încheia Actul adițional în condițiile impuse, atunci se vaproceda la executarea silită a acesteia. Această Notificare a fost urmată de oa doua Notificare din data de 27.02.2009 în care Banca anunța că în situația încare în termen de 30 de zile societatea nu va achita la zi toate debitele cătrebancă, aceasta va recurge la declanșarea exigibilității anticipate a sumei de13.813.551,60 euro”, a arătat George Pădure, explicând că banca l-a amenințatcă nu se va îndrepta doar împotriva societății Sigma, ci și împotriva sa,personal. „Față de impasul negocierilor, Banca a apelat la toate mijloacele depresiune și a amenințat că va pune în executare Biletul la ordin semnat desubsemnatul în numele Sigma, menționând pentru prima dată că va face acestlucru nu numai împotriva societății, ci și a mea personal, în calitate deavalist (n.n. – garant)”, a menționat George Pădure.

Banca refuză să-idea o copie după document

Omul de afaceri susține în documentul depus la dosarulcauzei că a cerut băncii să-i pună la dispoziție o copie legalizată a Biletuluila ordin pentru a constata dacă a semnat sau nu în calitate de garant, darbanca a refuzat să-i dea actul. „Având în vedere că la momentul semnăriicontractului de credit și a Biletului la ordin Gheorghe Pădure nu a semnat șiîn calitate de avalist am solicitat punerea la dispoziție a unei copiicertificate de pe acest Bilet la ordin din care să rezulte că acesta a fostsemnat de mine personal în calitate de avalist. Această solicitare s-a lovit deun răspuns ferm negativ din partea Băncii, care până la acest moment a refuzatîn mod cu totul nejustificat prezentarea unei copii a documentului”, arată GeorgePădure. „Ca urmare a deschiderii procedurii insolvenței împotriva societățiiSigma, având în vedere dispozițiile Legii 85/2006, Bank of Cyprus în mod cutotul abuziv a decis deschiderea executării silite împotriva subsemnatului,invocând o inexistentă procedură de avalizare a Biletului de ordin din data de28.01.2008”, mai arată omul de afaceri.

George Pădure,unul dintre primii capitaliști postdecembriști

George Pădure a demarat în 2008, prin firma sa SigmaProject Development, un proiect rezidențial care cuprindea un ansamblu delocuințe în valoare de peste 200 milioane de euro. Proiectul „Sigma Residence& Gardens”, care urma să fie finalizat anul acesta, era dezvoltat pe unteren de 33.000 metri pătrați, fiind format din 13 blocuri cu înălțimea între 6și 17 etaje. „Sigma Residence & Gardens” este al doilea proiect dezvoltatpe piața românească de partenerii Star/Sigma Project, primul fiind„Metropolis”, a cărui vânzare s-a încheiat la sfârșitul anului 2007. Numele fostului primar al sectorului 1 dinanii '90 e legat și de brandul Gepa - primul magazin modern de electrocasnicedeschis imediat după Revoluție. După criza din 1997 magazinul a fost închis,pentru ca brandul să revină pe piață ulterior cu firmele Gepa Design și magazinulde mobilăm Gepa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...