2017-01-21 19:26

DEZVALUIRI


Cluj. Groapa de gunoi dedicaţie de 25 milioane de euro

 |  21:00
Cluj. Groapa de gunoi dedicaţie de 25 milioane de euro

Consiliul Judeţean Cluj stă de o lună pe un butoi cu pulbere: descinderi ale procurorilor DNA, un vicepreşedinte arestat şi o presiune mediatică fără precedent. Afacerile necurate păstorite de oamenii lui Emil Boc trag în jos pe zi ce trece PDL-ul. Ziarul „Puterea” detonează astăzi o altă bombă legată de o încercare de fraudă la CJ Cluj, cu o miză de peste 25 milioane de euro: groapa de gunoi a oraşului. O licitaţie cu dedicaţie ce a avut loc la începutul anului este posibil să aducă încă o dată procurorii anticorupţie la instituţia condusă de PDL-istul Alin Tişe.

Miza gropii de gunoi din Cluj începe la sfârşitul anului trecut, atunci când Consiliul Judeţean a scos la licitaţie proiectul „Lucrări de proiectare şi execuţie pentru Centrul de Management integrat al deşeurilor Cluj-Napoca”. După depunerea de oferte din partea a şase participanţi, s-a trecut la evaluarea propriu-zisă. Preţul cel mai bun l-a avut asocierea firmelor Hidroconstrucţia SA - Iridex Group Construcţii - SC Argif Proiect SRL. Cum banii erau un criteriu important al alegerii câştigătorului, consorţiul cu pricina a fost declarat câştigător pe data de 11.02.2011. După această măsură, atunci când ceilalţi participanţi au avut acces la dosarul câştigătorului, a început circul.

Puhoi de documente false la dosar

Multe dintre documentele de adjudecare ale consorţiului câştigător ar putea fi false. Cel mai flagrant element se leagă de experienţa în domeniu, criteriu esenţial de eligibilitate. S-a venit cu o recomandare de la Iaşi, acolo unde aceeaşi asociere de firme ar fi derulat proiectul „Managementul integrat al deşeurilor”. Bomba apare însă la datele de asociere. Din hârtii rezultă că SC Argif Proiect SRL ar fi fost asociată cu câştigătorul acelei licitaţii. Doar că actul de asociere este datat 7 noiembrie 2007, în vreme ce licitaţia de la Iaşi a fost câştigată pe 5 octombrie 2007! Cum se puteau asocia două firme în noiembrie pentru a câştiga o licitaţie din octombrie, numai cei din respectivul consorţiu ştiu.

Aceeaşi firmă, Argif SRL, a mai depus o serie de acte ce s-ar putea lăsa cu un dosar pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Este vorba despre un contract mai vechi de prestări servicii către un terţ, cu o valoare de circa 90.000 de lei. Ca să intre în parametri financiari solicitaţi de caietul de sarcini, Argif a venit cu un act adiţional la acel contract, nedatat şi fără număr de înregistrare, prin care se măreşte valoarea contractului cu 800.000 de lei. Adică de peste 800 de ori! Dacă anexa ar fi fost reală, ea ar fi încălcat atât Codul fiscal, cât şi regulile de bază ale Codului comercial.

Penalul Bica a ignorat trei instanţe

Omul cu un cuvânt greu de spus la această licitaţie a fost vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica, exact personajul arestat la începutul lunii pentru luare de mită. Bica a fost preşedintele Comisiei de licitaţie şi probabil omul direct interesat ca asocierea Hidroconstrucţia - Iridex - Argif să câştige.

Ceilalţi participanţi la licitaţie au atacat atribuirea, invocând exact acele falsuri grosolane. De atunci şi până în prezent, trei instanţe au sesizat ilegalităţile. În martie 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dispus anularea raportului procedurii de atribuire şi reluarea sa prin reverificarea acceptabilităţii ofertei depuse. Cei de la Consiliu au cerut explicaţii, au primit aceleaşi hârtii şi au redeclarat câştigător acelaşi consorţiu. A urmat o hotărâre a Curţii de Apel Cluj, din mai 2011, care cere exact acelaşi lucru, însă comisia lui Bica îi păstrează în cărţi pe Hidroconstrucţia & comp. În fine, acum o lună mai vine o a doua decizie a CNSC, care observă pentru a treia oară ilegalitatea ce se comite la Consiliul Judeţean. Decizie ignorată încă o dată de CJ Cluj.

Se pare că preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, nu este nici el străin de aceste matrapazlâcuri. Contactat telefonic pentru a ne da un punct de vedere, Tişe a susţinut sus şi tare că nu instituţia pe care o conduce poate sesiza falsul acelor documente. „Este de datoria Parchetului să precizeze dacă acele acte sunt sau nu reale”, a explicat acesta. Însă Tişe uită că trei instanţe au pus în vedere Consiliului condus de el să reia procedura, exact pe baza prezenţei acelor falsuri. Probabil că acesta aşteaptă ca tot DNA să facă ordine în licitaţiile din ograda sa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: groapa de gunoi, consiliul judetean cluj, radu bica, emil bocComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

COCO
15 Noi 2011

Mafia portocalie de la Cluj. Boc-nasul lui Tise 20%. Apostu si Tise au fost cei care au asigurat banii lui Boc. Nimeni nu se intreaba de ce bugetele Cons. local si Cons.judetean ? Nu a crezut nimeni ca acesti smecheri PORTOCALII vor fi trasi la raspundere. Cind incep cercetarile in cazul Buda Daniel si afacerea TOWER? Sau se ocupa FBI ?
STAN PATITUL
15 Noi 2011

lasati-ma sa ghicesc...firma perdanta careia ii sunt recunoscator pe aceasta cale pt o noua mostra de "jurnalism "a la Ban Bucura este Protanul lui Sorin Stanescu ? E firesc...vine Craciunul...trebuiesc adunati bani de Sfintele sarbatori , nu?
HARP ALB
15 Noi 2011

Mr. Stan patitul nu acela este perdantul. Da un search pe gooooogle shi ai sa afli. Dupa aceea mai dai search shi afi shi mai mult. Gooooooogle is the best

Adauga un comentariu

Random image