2017-01-22 03:58

DEZVALUIRI


Guvernul a dat-o în bară cu taxa auto. Taxa de poluare declarată ilegală de Curtea de Justiţie a UE

 |  19:47
Guvernul a dat-o în bară cu taxa auto. Taxa de poluare declarată ilegală de Curtea de Justiţie a UE
Taxa de poluare instituită prinreglementarea română este contrară dreptului Uniunii, iar efectul său este sădescurajeze importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor de ocazie cumpăratedin alte state membre, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat postat pesite-ul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), legislaţia din România ainstituit, începând cu 1 iulie 2008, o taxă de poluare care trebuie să fieplătită cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România."Reglementarea menţionată nu face distincţie între vehiculele fabricate înacest stat membru şi cele produse în străinătate. De asemenea, aceasta nu facedistincţie între vehiculele noi şi vehiculele de ocazie", se arată încomunicatul citat. Răspunsul CJUE a venit ca urmare a unei întrebări venite dinpartea Tribunalului Sibiu, investit cu soluţionarea unui litigiu dintre unromân, care a solicitat returnarea taxei de poluare plătite la primaînmatriculare a unui vehicul second hand, cumpărat din Germania. Cetăţeanulromân, care achiziţionase autoturismul cu 6.600 de euro a trebuit să plăteascăo taxă de înmatriculare de aproape 2.200 de euro, dar a cerut în instanţăreturnarea banilor, pe motiv că taxa este contrară dreptului Uniunii Europene.

Taxa de poluare care trebuie achitatăla prima înmatriculare în România a autovehiculelor second-hand cumpărate dinalte state membre are ca efect descurajarea importului în România de maşinisecond-hand cumpărate din alte state membre, potrivit deciziei Curţii deJustiţie a Uniunii Europene.

La începutul lunii aprilie, premierulEmil Boc i-a solicitat un punct de vedere ministrului mediului, Laszlo Borbely,cu privire la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la taxaauto. Comisia interministerială pentrumodificarea taxei de primă înmatriculare va finaliza analiza în următoarelesăptămâni şi va prezenta Guvernului un proiect de act normativ în vedereaaprobării. "Comisia cuprinde reprezentanţi ai ministerelor mediului, de justiţie,al transporturilor şi ai Departamentului de Afaceri Europene", a precizatMuntean, la acel moment.

"Încă se mai lucrează în comisieşi când se va formula noua formă va ajunge pe masa Guvernului", audeclarat surse guvernamentale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image