2018-10-24 08:01


Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!

Ideea Primăriei Capitalei de a introduce elemente de mobilier stradal metalice în parcurile și grădinile publice bucureștene este una total nefericită, în ciuda aspectului edilitar îngrijit pe care acestea le-ar putea conferi acestor spații.

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, din subordinea Primăriei Capitalei, a contractat serviciile de pază ale firmei Guard One pentru a asigura ordinea și pentru a păzi mobilierul din parcul Herăstrău. Cu toate acestea, atrași ca un magnetde respectivele obiecte, țiganii care adună fierul vechi strâng cu o conștiinciozitate demnă de o cauză mai bună tot ce le este la îndemână și pot desprinde cu o simplă șurubelniță. Se prea vede că nici Poliția Locală nu le vine de hac hoților.

Emblemele Bucureștiului ajung la fier vechi

Primele „victime” au picat plăcuțele cu emblema municipiului București, montate pe băncile din parcul Herăstrău, care nu cântăresc mai mult de jumătate de kilogram. Probabil că hoțul n-a luat mai mult de câteva sute de lei pe toate. O altă „modă” sunt furturile de flori. Înspre podul Constanța, arbuștii de liliac sunt devastați, iar o parte din „marfă” zace abandonată, semn că „florarul” a fost surprins de către unicul agent de pază de pe o rază de câteva sute de metri pătrați, care abia face față acestor infractori îndrăgostiți de frumos. Ieri, pe la prânz, doi băieți de cartier cu bretelele nădragilor lăsate pe spate vindeau de zor buchete imense de liliac șoferilor aflați la stop, lângă Casa Presei Libere. Fără să-i ia cineva la întrebări despre „proveniența mărfii”. Din când în când, unul dintre ei mai traversa DN1, înspre pavilionul H, să se mai „aprovizioneze”.

Fondatorii UE au ajuns coșuri de gunoi

Tot în aceeași zonă, înspre debarcader, mai multe coșuri de gunoi metalice artizanale au fost smulse ca de uragan. A rămas din ele doar o bucată din furca de prindere la sol. Dar poate cel mai inedit furt este subtilizarea tuturor plăcuțelor de la capetele metalice înfățișându-i pe fondatorii UE aflați în mijlocul Aleii Trandafirilor. Cetățenii, în special străinii, trec și se minunează de o asemenea situație,iar unii nu înțeleg de ce în interiorul căpățânilor de metal s-au format adevărate coșuri de gunoi. Necunoscători sau cei care nu văd steagul albastru cu steluțe, cocoțat pe prăjina metalică din centru, sunt convinși că scăfârliile acelea sunt ale unor primari sau miniștri. Profanarea acestor opere ar putea avea chiar semnificații politice, mai ales acum în apropierea datei de 9 Mai, Ziua Europei. Tot din parcul Herăstrău au dispărut unele dintre plăcuțele metalice care indicau aleile. Unde sunt? „Tot țiganii le-au furat”, ne spune un pensionar care vine zilnic în parc. „I-am văzut eu diminețile, pe la 7-8, când nu sunt oameni în zonă. Și știți ce mai fac? Fură veverițe și le omoară pentru blană, pentru coadă, fac pensule din ea. Le ademenesc cu nuci, le bat una de alta și când animăluțul se apropie, haț, îl bagă în traistă. Am auzit că și rațele astea mandarin, care costă o grămadă de bani, tot ei le fură de pe lac. Au metodele lor. Trebuie întărită paza aici, că altfel rămânem fără nimic în parcul ăsta! Pe vremea mea, se strângeau voluntari de pe fiecare stradă și acționau, prindeau hoții și îi dădeau pe mâna organelor de ordine. Cetățenilor le păsa”, ne spune pensionarul.

Dispar până și pavelele din piatră

Din loc în loc, pavelele sunt smulse lăsând gropi adânci. Nu te uiți pe unde calci? O scrântești! Dacă ții numărătoarea, pe Aleea Trandafirilor și pe încă vreo două trei căi de acces, ajungi la vreo 15 pavele, nu chiar de aceeleași dimensiuni, dar care ar putea „aranja” frumușel o curticică. Se scot ușor din pietriș, se pot vârî în paporniță și cine să te caute la ieșirea din parc? Că Herăstrăul doar n-o fi fabrica de tranzistori ca să te controleze paznicul în geantă?! Pe bănci stau mame și bunici. Nepoțeii lor se joacă lângă ele sau gânguresc în cărucioare. Găști de fete și băieți călăresc și ei aceleași bănci, dar pun pantofii pe partea lemnoasă. Vorbesc tare, se înjură, țipă. Pe fețele lor fără expresie poți citi cu ușurință din ce familii provin și din ce cartier. În jurul lor sunt munți de coji de semințe. Coșurile de gunoi (care mai există) sunt doar la o jumătate de metru distanță... N-are nimeni curajul să le spună ceva. Nici măcar agenții firmei de pază Guard One.

În rest? Doar mama natură compensează imaginea și munca angajaților de la spații verzi, care-și văd de treaba lor. Agenții de pază, presărați ici-colo prin parc, sunt total depășiți de numărul huliganilor. „E foarte greu, ei sunt mulți, noi puțini. Ieri i-am descoperit pe ăștia care fură liliac. Sunt așa de nesimțiți și de tupeiști! Îl vând chiar sub camerele de supraveghere care sunt instalate la sensul giratoriu de la Casa Presei. Eu nu-mi pot părăsi postul să alerg după ei printre mașini, dar cei de la dispecerat îi văd”, ne spune un agent de pază.

Primăria Capitalei nu ne-a răspuns solicitării noastre de a ne lămuri această situație.

Mulți agenți pe hârtie, puțini pe teren

Contractul dintre Guard One Alarm Systems și ALPAB prevede, pentru parcul Herăstrău, 320 de agenți, dar asta, doar pe hârtie, pentru că în realitate sunt 18, în schimburi de 12 cu 24 de ore. Agenții sunt plătiți, scriptic, cu 4.000 lei, dar, de fapt, li se dau 900-1.000 de lei.

Contractul a făcut obiectul unei anchete a Consiliului General, însă nu se știe rezultatul verificărilor. Declarată câștigătoare în 10 iunie 2009, firma de pază, administrată de omul de afaceri Silvian Pena, se obliga prin contractul încheiat pe patru ani, să păzească 34 de obiective, cu 130 de posturi de pază, plus șase maşini de intervenţie. Numărul total de angajaţi pentru toate aceste obiective este de 562, dintre care 487 de agenţi şi 75 de şefi de tură şi obiectiv. Singura sumă din contract precizată oficial de ALPAB a fost tariful de 6,65 lei/oră/agent, fără TVA. Ar rezulta aproximativ 8,25 milioane de lei pe an (circa două milioane de euro), dar suma reală este mult mai mare, pentru că include alte tarife pentru şefi, cheltuieli de şcolarizare, echipament de protecţie, taxe de atestare pentru personal, cheltuieli de regie, cheltuieli neprevăzute şi profitul, deloc neglijabil, al firmei de pază. În plus, conform unor clauze din contract, sumele pot fi renegociate pe baza inflaţiei şi a salariului minim, iar ALPAB şi-a rezervat dreptul de a solicita şi alte servicii firmei Guard One Alarm Systems.

Fotografii: Răzvan Mateescu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-01

Mai multe imagini:
Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!
zoom
Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!
zoom
Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!
zoom

Parcul Herăstrău, vandalizat sub ochii agenţilor de pază. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: herastrau, alpab, caini, alarm systems
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARLA
02 Mai 2012

in loc sa aiba grija de parcuri ei mai rau fac, nu sunt capabili de nimic, iar oprescu asta nu se implica deloc chiar deloc...ce sa mai abia astept ca mandatul lui sa i-a sfarsit.
ELENA
02 Mai 2012

daca nici de un parc nu sunt capabili sa aiba grija...ce sa mai zicem de altceva.
DANIE
02 Mai 2012

nici de un parc nu sunt capabili sa aiba grija..sa va fie rusine.
LUANA
02 Mai 2012

este jalnic cum se fac treburile, mai ales ca oprescu asta nu se implica pentru nimic, dar absolut nimic..rusinos.
SAMI
02 Mai 2012

nu sunt capabili sa aiba grija de un parc...sa va fie rusineeee
CLAUDIA
02 Mai 2012

nu mi se pare normal ceea ce se intampla, la noi nimic nu se poate face, totul o sa ajunga de izbeliste...
OANA
02 Mai 2012

este nasol ca nici de un parc nu sunt capabili sa aiba grija este rusinos...numai la noi se intampla asa ceva
AS
03 Mai 2012

asd
ANDREI
03 Mai 2012

pai nu sunt capabili sa aiba grija de un parc, ce sa mai cerem atunci, cum sub ochii lor sa nu faca nimic..este rusinos.
CLAUDIU
03 Mai 2012

pai la noi asa stau treburile, nimic nu este facut cum trebuie, totul este luat in deradere..cum sa fie vandalizat sub ochii agentilor de paza si acestia sa nu faca nimic, este groznic ce vremuri sunt.
SORIN
03 Mai 2012

cum este posibil asa ceva, sa fie vandalizat de fata cu paznicii si acestia sa nu faca nimic, sa va fie rusine, asa stiti voi sa aparati ceva..
MARIANA
14 Mai 2012

dupa modelul "sa stricam si ce avem" dom'primar Oprescu a rezolvat si parcurile, bravo!
MARIANA
14 Mai 2012

oprescu asta nu se implica pentru nimic, dar absolut nimic..rusinos.
Random imageUltimele stiri


loading...