2017-01-20 18:08

DEZVALUIRI


Holdevici: „Am fost un amărât de agent. N-am fost niciodată împotriva unui regim”. Lista celor turnaţi: Ion Vulcănescu, Gregorian Bivolaru, Vladimir Gheorghiu

 |  19:26
Holdevici: „Am fost un amărât de agent. N-am fost niciodată împotriva unui regim”. Lista celor turnaţi: Ion Vulcănescu, Gregorian Bivolaru, Vladimir Gheorghiu

Psihologul Holdevici Alice-Irina a recunoscut toatenotele informative date Securităţii, cu excepţia celor legate de FrontulSalvării Naţionale, despre care spune că „nu îşi aduce aminte”. Fostul profesorde la Academia Naţională de Informaţii admite că a primit bani de la fostulregim opresiv şi că printre cei turnaţi se numără şi prieteni. În ceea cepriveşte cariera avută după 1989, Holdevici ne-a spus că nu a fost întrebată laangajare de SRI despre trecutul ei. Totodată, ea a dezvăluit că s-a întâlnit înscop profesional cu Marie-Jeanne Ion după ce aceasta a fost adusă din Irak.

Reporter: Cum aţi fost recrutată de Securitate?

Holdevici Alice-Irina.: Lucram la Plafar.

R: Conform datelor, în 1984 lucraţi la Textila Griviţa.

H.A.: La Plafar am fost până la finele lui 1983. Nu îmi mai aduc aminte.

R: În mai multe note informative pe care le-aţi datSecurităţii, vorbiţi despre FSN în noiembrie 1989.

H.A.: Nici pomeneală! Chiar nu ştiu despre ce este vorba.

R: Vreţi să vă citesc din notele date?

H.A.: Da, citiţi-mi poate mă dumeresc. (I s-au citit notele informativedespre FSN.) Cred că este o şmecherie, pentru că nu sunt ale mele. Dar ce ştiueu de la flăcăii aia e că ei mai puneau o notă de pe numele unuia pe numelealtuia. Nu garantez, dar sigur nu sunt ale mele. Jur pe orice că nu-mi aduc aminte.Sigur nu am dat note în forma asta.

R: În rapoartele ofiţerilor se notează că aţi primit banide la Securitate.

H.A. Da, am primit bani. Erau şi nişte spray, şi alte lucruri.

R: După Revoluţie unde aţi lucrat?

H.A.: După Revoluţie am lucrat la Spitalul Nr. 9, ca psiholog. Apoi amlucrat la Institutul de Psihologie al Academiei, până în 1995. Am fost şilector la Universitatea Bucureşti şi în 1995 am dat concurs la AcademiaNaţională de Informaţii – SRI. Acolo am lucrat până în 2002. În clipa de faţă,am o colaborare cu ora la Universitatea ”Titu Maiorescu”.

R: Apar note informative şi despre Vladimir Gheorghiu,fostul dvs. şef?

H.I.: Da, aceste note sunt reale.

R: Aţi dat note informative despre Ion Vulcănescu?

H.I: Da, şi acestea sunt reale. Dânsul a fost profesorul de yoga al luiGregorian Bivolaru – tantra yoga. Eu nu eram foarte încântată de acestepractici. I-am atras însă atenţia că „ştiţi că mă cheamă şi mai tăceţi din gură”.I-a spus „domnule profesor, pe mine mă tot cheamă, mai bine dacă aveţi ceva despus nu spuneţi”.

R: Domnul Gheorghiu ştia de legăturile dvs. cuSecuritatea?

H.A.: Da, bineînţeles.

R: Aţi dat informaţii şi despre soţia dlui Gheorghiu?

H.A.: Da.

R: În dosar apar note informative despre un cetăţean dinGuineea, de la care aţi obţinut informaţii după ce l-aţi hipnotizat.

H.A.: Nu am obţinut informaţii în stare de hipnoză. L-am vindecat debâlbâială.

R: Aţi dat informaţii şi despre familia Damanachis.

H.A.: Da, m-am ocupat de copilul lor handicapat. Doamna făcea acelaşi lucrucu mine, ştiam una de alta.

R: De ce aţi dat atâtea note la Securitate?

H.A.: Cum să vă spun, nu m-a bătut nimeni. Este greu de spus de ce. Eu suntdintr-o familie complicată, bunicul meu este refugiat din Basarabia, preot.Străbunicul - împuşcat de comunişti pentru că au botezat un copil. Fratele luitata a făcut închisoare ca legionar. O familie puţin mai cu probleme. Nu amfost educată împotriva regimului. Dimpotrivă, am fost un om normal, nimeni numi-a spus nimic despre chestiile astea, am fost pionieră, utecistă, am intratîn partid la cerere, n-am fost împotriva regimului comunist, nici împotrivaregimului ăstuia, n-am fost niciodată împotriva vreunui regim. Acesta estemodelul meu, că este prost sau bun...

R: Acum regretaţi aceste note?

H.A.: Greu de spus. La toţi oamenii de care eram apropiată le-am spus, decile-am atras atenţia. Toţi prietenii mei au ştiut. Eu n-am fost împotrivaregimului Ceauşescu, deşi m-a aruncat la mătură. Nu am fost împotriva nici unuiregim, ca dovadă am fost la Academie pe structura nouă.

R: Când aţi fost angajată la SRI v-a întrebat cinevadespre trecut?

H.A.: Nu m-a întrebat nimeni nimic. Chiar dacă pare caraghios, nu are nicio legătură una cu alta: faptul că am dat înainte note şi apoi am predat laAcademia Naţională de Informaţii. Eu nu am lucrat în operativ la SRI.

R: Ce îi învăţaţi pe cei de la Academie?

H.A.: Le predam psihopedagogie, psihiatrie şi teoriile personalităţii. Eraun curs normal universitar. Trebuie să spun că o perioadă în şcoală mai eraufoşti ofiţeri, nu s-ar fi speriat foarte tare de mine.

R: Dar dumneavoastră aţi fost ofiţer înainte de 1989?

H.A.: Nu. Am fost o amărâtă de agent.

R: Aţi jucat vreun rol când au fost aduşi cei treiostatici din Irak?

H.A: N-am avut nici un rol. Am discutat la un moment dat cu doamna. Amdiscutat doar cu Marie-Jeanne, a fost un „debriefing” să nu fie stresată. Afost o discuţie scurtă.

R: Cu ceilalţi doi aţi discutat?

H.A.: I-am văzut, dar nu am discutat. Vreau să vă spun că sunt pensionarăşi nu mai deţin nici un fel de funcţie, nici măcar la asociaţia locatarilor. Euam fost în lotul cu meditaţia transcendentală şi m-au trimis muncitornecalificat, la mătură, de la catedra universitară. Este o chestie nedreaptă, amfost strânsă cu uşa. Eu nu deţin nici ofuncţie publică, nu mă încadrez la punctele legii CNSAS.

Obiectivul „Vidu” şi yoghinii. Recrutată pentru a-iurmări pe Ion Vulcănescu şi adepţii mişcării Meditaţia Transcendentală

Pe parcursul celor şase ani în care a colaborat cuSecuritatea, Holdevici Alice-Irina a dat 244 de materiale informative, dintrecare 149 s-au păstrat la dosar, iar 115 materiale informative nu s-au găsit. Conformrapoartelor şi chitanţelor, titulara a fost recompensată cu 2.800 de lei,primiţi în cinci tranşe. Ea a fost racolată de Securitate pentru a-i urmări peIon Vulcănescu, Gregorian Bivolaru şi pe cei care au făcut parte din mişcareaMeditaţia Transcendentală.

„Horia, deprofesie psiholog, a fost recrutată la data de 30.06.1984 pentru încadrareainformativă a lui Vidu, element fost condamnat, şeful fostei organizaţiisubversive Graiul Sângelui, urmărit prin dosar de urmărire informativă deSecuritatea Municipiului Bucureşti. De la recrutare şi până în prezent,informatoarea a furnizat un număr de 15 note care se referă în principal la obiectivulVIDU, dar şi la alte elemente care au făcut parte din Meditaţia Transcendentalăsau cu preocupări de yoga. Horia fiind o persoană foarte conştiincioasă arespectat întocmai instructajul ce i s-a făcut pentru infiltrarea în dosarul deurmărire informativă prin intermediul soţiei lui Vidu, reuşind să câştigeîncrederea acestor elemente deosebit de suspicioase şi să furnizeze date utiledespre activitatea şi preocupările lor prezente”, scria ofiţerul de Securitatemaior Grigoroiu Ionel într-o notă de analiză a informatoarei „Horia” din 19iunie 1985. Apreciată de fostul regim opresiv comunist pentru că „are calităţideosebite pentru munca de Securitate” şi pentru că „a furnizat un număr mare demateriale de valoare operativă”, Holdevici a fost şi răsplătită de Securitate.

Bani şi spray-uri

Primii bani încasaţi de Holdevici pentru munca prestatăau fost în septembrie 1989, când a primit 500 de lei. În mai 1986, primeştecadouri de aceeaşi valoare: un spray lac fixativ „Gloria”, un spray deodorant„Rexona”, un spray deodorant „La Fam”, un săpun „Rexona” – 50 de lei şi unbuchet de flori de 30 de lei. Alte două chitanţe de 500 de lei au fost încasateîn aprilie 1988 şi martie 1989. Cea mai mare sumă primită de Holdevici vine înseptembrie 1989 – 800 de lei.

Ion Vulcănescu, profesorul de yoga al lui Gregorian Bivolaru

Interesant este că psihologul Holdevici nu semnează cunume conspirativ când este vorba de Ion Vulcănescu. La sediul Ministerului deInterne, ea notează că: „Vulcănescu nu are o orientare ideologicămaterialist-dialectică, lucrările sale fiind caracterizate printr-o filozofieidealistă, cu elemente de misticism. Lucrările cunoscute de mine «Brevia» deHatha Yoga şi «Moment uman» nu se ridică la înălţimea pretenţiilor autorului”. Încontinuare ea îl descrie pentru Securitate pe Vulcănescu, profesorul de yoga allui Gregorian Bivolaru. „Am îndoieli în ceea ce priveşte profilul moral alcetăţeanului I.V. Îmi bazez această afirmaţie pe următoarele argumente: are omare forţă de dominare şi doreşte cu orice preţ să se afirme, când acest lucrunu-i reuşeşte prin mijloace obişnuite, face apel la elemente de sugestie; înanturajul lui V. se găsesc prea multe persoane tinere de sex feminin, cu ostructură slabă de personalitate, iar profilul său ideologic nu estecorespunzător unui om al zilelor noastre.”

A suferit de pe urma Mişcării Meditaţia Transcendentală

Irina-Alice Holdevici a fost practicantă, la rândul ei,de cursuri de yoga, făcând parte din Mişcarea Meditaţia Transcendentală. Dupăintervenţia Elenei Ceauşescu care îi interzice pe transcendentali, Holdevicieste dată afară de la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, unde era psiholog,şi este trimisă să muncească la Plafar. „Paralel cu activitatea profesională, adesfăşurat până în 1982 şi s-a ocupat de yoga, fiind instructoare la mai multecercuri, inclusiv la cercul de yoga de la Casa de Cultură. Întrucât aparticipat la unele şedinţe ale soţilor S. (n.r. – Stoian) pe linia MeditaţieiTranscendentale, Holdevici a fost exclusă din rândurile membrilor PCR şiînlăturată din învăţământul superior”, se arată într-o notă din 27 iunie 1984. Ulterior,a fost reabilitată de Securitate, dar nu i s-a dat voie să mai predea înînvăţământul universitar.

Note despre mentorul său

Psihologul a dat note informative şi despre familiafostului ei şef, Vladimir Gheorghiu. „Acesta se simte în continuare nedreptăţitde cele petrecute în cadrul Institutului de Psihologie Bucureşti... Soţiaprofesorului V.G. a relatat că face parte din organizaţia Amnesty International...Ea a afirmat faptul că ceea ce a determinat-o să se înscrie în cadrul acesteiorganizaţii a fost situaţia creată în România în anul 1982, legată de MeditaţiaTranscendentală”, se arată într-o notă informativă din 29 august 1987 datăSecurităţii, după ce şi-a vizitat fostul profesor în Germania. În dosarul depusde CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti mai sunt alte note informative despreprieteni care ascultau Europa Liberă sau care au făcut comentarii duşmănoase laadresa regimului comunist.

Holdevici Irina îl descrie pe Ceauşescu drept un „psihopat paranoic”

„A fost vorba dedereglare psihică în cazul lui Nicolae Ceauşescu. Mulţi întreabă dacă răposatula fost paranoic şi eu, de regulă, le răspund - şi aceasta este opinia meapersonală - că n-a fost paranoic, ci psihopat paranoic. Diferenţa este de grad,ambii au un sistem ideativ rigid, cred foarte tare că ceea ce este în capul loreste şi adevărat, diferenţa între un paranoic şi un psihopat paranoic estegradul de desprindere de realitate. De pildă, paranoicul o să îţi spună că elcomunică cu extratereştrii şi că duşmanii pun otravă în lampa din plafon şi îţidai seama repede că este prea de tot, în timp ce un psihopat paranoic te vaconvinge până la un anumit punct, pentru că el pare coerent. La o primă analiză,parcă nu este chiar nebun de tot. Paranoizii sunt printre noi şi sunt înfuncţii foarte înalte, peste tot în lume. Paranoid au fost şi Hitler, şiStalin”, a fost descrierea făcută de psihologul Holdevici Irina fostuluidictator la emisiunea „Profesioniştii” de pe TVR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28

Mai multe imagini:
Holdevici: „Am fost un amărât de agent. N-am fost niciodată împotriva unui regim”. Lista celor turnaţi: Ion Vulcănescu, Gregorian Bivolaru, Vladimir Gheorghiu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
23 Feb 2011

Ce pensie ai cucoana?
DUMITRU IUGA
23 Feb 2011

Domnule Cristian Andrei, de ce ati evitat intrebarea pusa de mine: ce pensie ai cucoana?
SILE
23 Feb 2011

Daca vrem sa ne facem o idee cit de cit clara asupra cuiva, trebuie sa stim niste lucruri elementare: data si locul nasterii , unde si-a facut studiile, familia din care provine, locurile de munca pe unde a trecut , si la urma faptele ce i se imputa. Tinind cont de stilul in care lucra securitatea, nu trebuie sa excludem nici multe contrafaceri de documente.Interviul de mai sus nu raspunde la aceste chestiuni, asa ca-mi permit sa spun ca nu este profesionist.O zi buna !
DETECTIV
23 Feb 2011

REGRETABILA FAZA CU TURNATORIA !....MARE PACAT ! DOAMNA HOLDEVICI ESTE PE DE ALTA PARTE UNA DIN PERSOANELE DE O DEOSEBITA PROBITATE PROFESIONALA !...EU INCERC SA IAU IN COSIDERATIE DOAR ACEST ULTIM ASPECT !....
VRAJITORUL
23 Feb 2011

@ Sile ca de obicei comentezi fara sa citesti IEFS, plafar, Grivita, caraiman, spitalul 9, sri...daca citeai gaseai aceste informatii...dar esti genul postac

Adauga un comentariu

Random image