2017-01-22 18:19


Hrebenciuc, în atenția DNA pentru spălare de bani

 |  14:19
Hrebenciuc, în atenția DNA pentru spălare de bani

Viorel Hrebenciuc se află în atenția DNA pentru spălare de bani și trafic de influență. Este vorba despre dosarul finanţării campaniei lui Mircea Geoană, în care Ioan Niculae și președintele PSD Brăila, Bunea Stancu, au fost trimiși, ieri, în judecată. În cauza ce-l privește pe Hrebenciuc, este cercetat și Robert Negoiţă.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au aflat pe parcursul anchetei că spălarea de bani s-a făcut prin intermediul firmei de cercetare sociologică Insomar, al cărei patron a fost și el trimis în judecată. Cei 150.000 de euro dați de Ioan Niculae, din suma de 1 milion de euro promisă pentru campania lui Mircea Geoană, au intrat în conturile Insomar în baza unui contract de consultanță.

Potrivit procurorilor, în timpul campaniei prezidenţiale din 2009, Stancu i-a cerut lui Niculae 1.000.000 de euro pentru sponsorizarea campaniei lui Mircea Geoană. Afaceristul ar fi oferit suma dacă, în schimbul ei, ar fi fost numiţi oameni apropiaţi lui la conducerea Transgaz şi Romgaz.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD. Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - INTERAGRO SA şi SC INSOMAR srl. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-23

TAGURI: hrebenciuc, dna, spalare de baniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image