2018-12-15 15:56


Ialomiţianu ia banii magistraţilor să plătească pensiile

 |  21:00
Ialomiţianu ia banii magistraţilor să plătească pensiile

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu-i mai lasă pe judecători şi procurori să-şi administreze banii, strânşi în sistemul judiciar sub forma taxelor, a plăţii timbrului judiciar, a chetuielilor de judecată. Astfel, expertizele criminalistice sau citaţiile nu vor mai putea fi plătite. Primele vor fi şi ele eliminate, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2012.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a comunicat magistraţilor că toţi banii care sunt colectaţi în sistemul judiciar trebuie daţi la bugetul statului, din cauza condiţiilor impuse de acordul cu FMI. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ solicitării ministrului de finanţe, iar magistraţii spun că măsura este excesivă şi blochează activitatea de judecată şi de cercetare penală.

Subfinanţarea - arma psihologică a politicienilor

De asemenea, măsura lui Ialomiţianu ar putea declanşa o nouă grevă a magistraţilor, când sistemul nu va mai avea cu ce tipări citaţiile, reactivii şi alte consumabile necesare în laboratoarele de criminalistică, sau bani să plătească benzina şi chiriile spaţiilor unde funcţioneză instanţele.

Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, ne-a declarat că abrogarea dispoziţiilor legale, legate de finanţarea justiţiei prin colectarea timbrului judiciar, solicitată de ministrul finanţelor, este o măsură greşită, din cauză că dispoziţiile OG nr. 32/1995, pe care ministrul finanţelor vrea să le abroge, prevăd 9 destinaţii în care banii erau alocaţi. „În loc să crească bugetul, ca urmare a creşterii volumului de activitate a instanţelor de judecată, sumele alocate scad. Nivelarea aceasta a cheltuielilor în sectorul bugetar nu este cea mai bună soluţie. Justiţia realizează venituri, prin colectarea de amenzi judiciare, cheltuieli de judecată, a taxei judiciare şi a timbrului judiciar, în consecinţă trebuie să administreze aceşti bani. Trecerea la bugetul statului în integralitate a acestor venituri va determina subfinanţarea sistemului judiciar. Este o măsură de ordin psihologic. Abrogarea acestor dispoziţii este o greşeală”, ne-a declarat preşedintele Curţii de Apel Bucureşti.

Ministerul Justiţiei nu comentează

Am solicitat Ministerului de Justiţie un punct de vedere faţă de consecinţele în planul activităţii instanţelor de judecată şi a Parchetelor, solicitarea ministrului de finanţe. Ministerul Justiţiei subliniză că măsura ministrului de finanţe, aceea de a se adresa CSM, nu îndeplineşte toate etapele procedurii legislative. „Dat fiind că este vorba de o propunere legislativă care nu a parcurs nici una dintre etapele formale/publice ale procedurii legislative, Ministerul Justiţiei, nefiind iniţiatorul propunerii, nu este în măsură a vă transmite informaţiile solicitate”, arată instituţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...