2017-01-20 22:22

DEZVALUIRI


În mina de la Uricani există „o stare de pericol”, iar anchetatorii aşteaptă să stabilizeze zona. „Există riscul producerii de noi explozii”

 |  18:01
În mina de la Uricani există „o stare de pericol”, iar anchetatorii aşteaptă să stabilizeze zona. „Există riscul producerii de noi explozii”

Procurorulgeneral adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, aavertizat asupra riscului producerii de noi explozii, după cea în care și-aupierdut viața cinci mineri. De altfel, deflagrația fatală, provocată de o acumularede gaz metan, a fost urmată, la scurt timp, de o altă explozie, chiar cândsalvatorii scoteau la suprafață trupurile colegilor lor.

Procurorulgeneral adjunct, Augustin Lazăr, este de părere că explozia de la Mina Uricanis-a produs, cel mai probabil, în urma unei "acumulări de gaz metan şi aunui arc electric", însă cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei. Ela precizat, ieri, pentru corespondentul Mediafax, că "este prematur"să se pronunţe acum, precizând însă că versiunea cea mai probabilă privindcauza exploziei este că deflagraţia s-a produs ca urmare "a unei acumulăride gaz metan şi a unui arc electric". Potrivit lui Augustin Lazăr, cauzeleexploziei sunt cercetate de o echipă formată din inspectori de protecţiamuncii, poliţişti de la Poliţia judiciară şi specialişti care se află în ValeaJiului, echipa fiind coordonată de un procuror criminalist de la Parchetul depe lângă Judecătoria Petroşani.

Accident colectiv demuncă

Lazăra afirmat că este necesară "o cercetare laborioasă" a inspectorilorde protecţia muncii. El a adăugat că, la începutul săptămânii viitoare, lunisau marţi, dosarul va fi preluat de un specialist de la Parchetul de pe lângăTribunalul Hunedoara, procuror criminalist cu experienţă în minerit, care alucrat ca subinginer de mină. "El va prelua acest dosar şi va lucra încontinuare cu ofiţerii din poliţia judiciară care sunt angrenaţi în aceastălucrare", a spus Lazăr.

Lazăra afirmat că ancheta în cazul de la Uricani presupune nu numai acţiuni însubteran, dar şi în afară, explicând că vor fi verificate actele cu lucrărilede acolo pentru a se vedea dacă s-a respectat legalitatea şi se vor facerapoartele de autopsie de către Medicina Legală. El a adăugat că examinările dela faţa locului vor fi făcute de echipele de salvatori, dar în acest moment înmină există "o stare de pericol" şi aşteaptă să se stabilizeze zona. Ela spus că există riscul producerii unor noi explozii.

Potrivitlui Augustin Lazăr, explozia de la Uricani este înregistrată ca accidentcolectiv de muncă, dosarul fiind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani,iar întreaga anchetă este coordonată de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

Ariton: Ancheta vadura cel puțin 60 de zile

Ministruleconomiei, Ion Ariton, a declarat, că ancheta în urma exploziei de la MinaUricani, în urma căreia cinci electricieni şi-au pierdut viaţa, va dura"mai mult de 30 de zile, undeva la 60 de zile", precizând cădeocamdată este "prematur să fie emisă chiar şi o părere" despreincident. "Din experienţa pe care o avem cu toţii, probabil ancheta va duramai mult de 30 de zile. Undeva la 60 de zile, poate să aflăm primele concluziiisau chiar cele finale", a spus Ariton.

Activitatea de laMina Uricani, suspendată timp de zece zile

Activitateade la Mina Uricani va fi suspendată aproximativ zece zile, în zona afectatăintervenindu-se pentru "securizare", a declarat, ieri, directorulgeneral al CNH, Constantin Jujan. "În momentul de faţă, zona estemonitorizată de la suprafaţă, în continuare se lucrează la izolare princonstrucţii specifice ale lucrărilor miniere, care au fost afectate deexplozie. În acest timp, personalul minei nu va putea să îşi desfăşoareactivitatea. În baza contractului colectiv de muncă, angajaţii vor beneficia deplata unei indemnizaţii echivalente cu salariul de bază plus sporul de vechime,până în momentul în care aceste lucrări din subteran vor fi puse însiguranţă", a spus Jujan, citat de corespondentul Mediafax. "Vominterzice accesul în subteran până la normalizarea situaţiei. În acest moment,expertiza tehnică ce se impune în astfel de situaţii nu poate fi efectuatătocmai din cauza condiţiilor dificile din subteran. După redeschiderea acestei zone,vom putea intra în subteran, pentru a elucida cauzele", a mai spus Jujan.

Botiş: Cât va fiminerit se vor mai întâmpla accidente

Ministrulmuncii, Ioan Botiş, a declarat la Petroşani, că văduvele minerilor care şi-aupierdut viaţa vor fi angajate în cadrul Companiei Naţionale a Huilei, „potrivitcontractului colectiv de muncă”, transmite corespondentul Mediafax. "Vremsă-i asigurăm pe toţi că suntem alături de ei. Eu sunt fiu de miner, tatăl meua lucrat şi la Mina Bărbăteni şi la Mina Lupeni, e regretabil că se întâmplăaşa ceva, dar stiţi la fel de bine ca şi mine, probabil, cât va fi minerit sevor mai întâmpla asemenea accidente", a mai spus Botiş. Ministrul Botiş adeclarat că Guvernul va oferi două pachete pentru familiile minerilor morţi înurma exploziei de la Mina Uricani, un pachet de ajutoare de urgenţă şi unpachet individualizat, acesta urmând să se dea în funcţie de nevoile fiecăreifamilii. "Fiecare familie va fi ajutată separat, în sensul în care vomidentifica nevoile. În acest caz ( explozia de la Mina Uricani - n.r.) putemvorbi şi de familii cu doi copii minori şi vom găsi un pachet individual pentrufiecare familie în parte", a declarat Botiş. Potrivit sursei citate, esteprematur să se vorbească despre sume exacte care urmează să fie acordatefamiliilor minerilor morţi. "O sumă minimă ar putea fi luată în calcul. În2008, (explozia de la Mina Petrila - n.r.) a fost alocată o sumă de 100 demilioane de lei vechi. Cu siguranţă va fi un pachet mult mai consistent, dar nucred că este cazul să vorbim acum de o sumă maximă. Pot să vă asigur că înbugetul ministerului (Ministerul Muncii - n.r.) avem un fond de sprijin pentrucei aflaţi în situaţii de urgenţă, iar ceea ce s-a întâmplat în Mina Uricani seîncadrează în acest capitol", a spus Botiş.

Bilanţ postdecembrist:88 de mineri au murit în subteran, în ultimii 15 ani

•Pe 27 iulie 1995, doi mineri şi-au pierdut viaţa şi 14 au fost intoxicaţi dincauza unei acumulări de gaz în mina de la Leşu Ursului.

•La sfârşitul lui august 1995, trei mineri de la Berbeşti şi-au pierdut viaţaîntr-un accident în subteran.

•La începutul lui octombrie 1995, la Vulcan, un miner a murit şi alţi doi aufost grav răniţi, în timp ce încercau să cupleze un motor la instalaţiaelectrică.

•Pe 19 martie 1996, la mina Bărbăteni, în urma unei surpări în frontul de lucru,au murit două persoane, alte două fiind rănite.

•Pe 26 iulie 1996, la mina Petrila, trei mineri şi-au pierdut viaţa în timpulunei intervenţii la puţul de aeraj al minei.

•Tot la Petrila, în acelaşi an, pe 13 septembrie, cinci mineri şi-au pierdutviaţa, ca urmare a unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului decărbune.

•În 10 decembrie 1996, alţi doi mineri au murit, iar doi au fost grav răniţi înurma unei surpări care s-a produs la exploatarea minieră Petrila.

•În 19 mai 1997, o scânteie la o instalaţie electrică improvizată a provocat oaprindere de metan, într-un abataj al mineri Dâlja. Explozia a dus la moartea aşase mineri şi rănirea altor şapte.

•În 30 octombrie 1997, un inginer de la Petrila a murit lovit de un stâlpmetalic căzut de pe un transportor de cărbune.

•În 20 februarie 1998, un miner a murit, la Exploatarea Minieră Petrila Sud,surprins în subteran de o surpare la unul din preabataje.

•Unul dintre cele mai grave accidente din minerit s-a produs în 7 august 2001,la mina Vulcan (în Valea Jiului): 14 mineri au murit şi unul a fost rănit, dupăo explozie produsă în subteran.

•Tot la Vulcan, în 15 mai 2002, s-a produs o explozie al cărei bilanţ finalindica zece morţi şi patru răniţi.

•În 7 iunie 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit, iar un altul a fostinternat în spital cu politraumatisme, în urma unei explozii la Mina Făget.

•În 16 iulie 2002, o explozie la mina Petrila s-a soldat cu un mort şi cincirăniţi.

•La 5 martie 2003, un accident de muncă s-a produs la mina Bălan, din cauzaacumulării de gaze, un miner pierzându-şi viaţa şi alţii doi fiind răniţi.

•În 18 aprilie 2003, un bărbat de 34 de ani, angajat al Exploatării MinierePetrila, a murit după ce a căzut într-un puţ aflat în subteranul minei.

•La 23 mai 2004, doi mineri şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost grav răniţiîn urma unei explozii produse în subteranul minei Uricani.

•În luna iunie a aceluiaşi an, un miner de la Petrila a murit în urma unuiaccident de muncă în subteran.

•În 11 noiembrie 2004, un miner de la Mina Lonea a murit, după ce o rocă a căzut peste el.

•În 6 iulie 2005, doi mineri au murit la Petrila într-un accident de muncă,corpurile lor fiind găsite sub mormane de cărbune.

•În 24 august 2005, un electrician în vârstă de 36 de ani a murit într-unaccident de muncă produs a Exploatarea Minieră din Paroşeni.

•În 14 ianuarie 2006, şapte mineri au murit, iar alţi cinci au fost răniţiîntr-un accident de muncă produs la mina Anina.

•Un miner de 36 de ani de la Exploatarea Minieră Paroşeni a murit, în 12 aprilie2008, la ieşirea din schimb, după ce tavanul abatajului s-a surpat.

•În 15 noiembrie 2008, la Mina Petrila, un număr de 13 mineri şi-au pierdutviaţa, iar alţi 12 au fost răniţi, în urma unor explozii.

•În 4 aprilie 2009, un miner de 49 de ani de la mina Paroşeni din Valea Jiului,tată a patru copii, a murit după ce un strat de cărbune s-a surpat peste el.

FOTO: Jurnalul Văii Jiului


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24

Mai multe imagini:
În mina de la Uricani există „o stare de pericol”, iar anchetatorii aşteaptă să stabilizeze zona. „Există riscul producerii de noi explozii”
zoom
În mina de la Uricani există „o stare de pericol”, iar anchetatorii aşteaptă să stabilizeze zona. „Există riscul producerii de noi explozii”
zoom
În mina de la Uricani există „o stare de pericol”, iar anchetatorii aşteaptă să stabilizeze zona. „Există riscul producerii de noi explozii”
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image