2017-01-21 23:40

DEZVALUIRI


În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre

 |  18:01
În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre
Stropirea roţilor de tren şi de maşini cu detergent a fost un pretext, iar banii încasaţi au fost rotiţi pentru afi albiţi în aşa-zise afaceri cu autorităţi publice locale şicu o fermă pentru ameliorarea genetică a caprelor.Procurorii anticorupţie au trimis în judecată toţi funcţionariiinstituţiilor subordonate Ministerului Transporturilor, implicaţi în „Afacerea gripei aviare”. Averile lor sunt sechestrate, importante proprietăţi imobiliare, dar şi conturi în lei şi valută, după ce auimplicat statul într-un mecanism de spoliere a banilor publici.

Capii reţelei sunt trei medici veterinari, doi dintre ei funcţionări laMinisterul Transporturilor, responsabili cu sănătatea publică pe drumuri,şosele, autostrăzi, gări, autogări, trenuri şi căi ferate. Astfel, HâncuMihaela Sorina, director general al Agenţiei de Sănătate Publică, din cadrulMinisterului Transporturilor şi Butean Victor, director al Direcţiei Sanitar Veterinare,din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor suntinculpaţi că au cerut şi obţinut finanţare din bani de la buget pentru dezinfectiaautoturismelor, a trenurilor şi locomotivelor.

Procurorii anticorupţie au începuturmărirea penală în septembrie 2009 şi au anchetat activităţile funcţionarilor,rudelor şi colaboratorilor acestora. Începând cu octombrie 2005, până în martie2006, dar mai ales după această perioadă, au dat de urma banilor publici maiîntâi în conturile SC LUMI SRL din Iaşi, administrată de medicul veterinarUrsachi Tonel, „omul” directorilor din Ministerul Transporturilor şibeneficiarul unui profit, înregistrat în acte, de 6.000.000 de euro.

Primul rechizitoriu pe gripă aviară

Agenţia NaţionalăSanitar Veterinare a aprobat planul de contingenţă a României pentru influenţaaviară, cu măsuri pregătite în cazul unei epidemii. „Nicăieri în acest plan nue prevăzută dezinfecţia de autoturisme şi trenuri care se deplasează la sute dekilometri de focare, o asemenea activitate fiindevident inutilă. În Monitorul Oficial e indicată schema dezinfectatorului rutier, care trebuie să fieconstituit dintr-o cuvă, bazin, prin care vehiculele trebuiau să treacă,spălându-şi roţile de eventualele dejecţii contaminate. Activităţile coordonatede Ursachi Tonel nu au îndeplinit niciodată aceste cerinţe. Butean şi Hâncu nuau intervenit niciodată pentru intrarea în legalitate a SC LUMI SRL. Virusulgripei aviare nu călătoreşte nici pe roata maşinii, nici pe parbrizul acesteiaşi nici pe roţile de tren, măsurile luate ulterior de către învinuiţi fiindinsuficiente, costisitoare şi lipsite de orice suport ştiinţific şiepidemiologic. Din declaraţiile medicilor, coroborate cu cele ale profesoriloruniversitari, rezulta faptul că dezinfecţia mijloacelor rutiere şi feroviare,în filtrele instalate la sute de km de judeţul Tulcea, au fost acţiuniineficiente ale învinuiţilor din cadrul Ministerului Transporturilor şi care aufost făcute doar în scopul efectuării de plăţi nelegale a unor mari sume debani”, se arătă în rechizitoriul procuroriloranticorupţie.

Rata de profit de 350%, cel mai mic câştig

Conducerea CNCFR semnează pe 17 octombrie 2005, contractul de prestăriservicii cu SC LUMI SRL, având ca obiect dezinfecţia vagoanelor şilocomotivelor ce tranzitează staţia CFR Feteşti. Preţul a fost plătit la 30 delei vagon/locomotiva. SC LUMI SRL a subcontractat în aceeaşi zi activităţile înîntregime la SC MIOR SRL, lucru interzis în clauzele contractului.Subcontractarea s-a făcut la un preţ de 6 lei/vagon/locomotivă, faţă de 30 delei cât urma să încaseze de la CNCFR. Tot în aceeaşi zi, SC MIOR SRL asubcontractat la SC PRIMOSAL SRL cu 2 lei vagon/locomotivă, adică la un preţ de15 ori mai mic decât a contractat şi plătit CNCFR.

Conducerea CNADR a semnat la 19 octombrie 2005 un contract cu SC LUMISRL, având ca obiect dezinfecţia tuturor autovehiculelor ce treceau prinanumite puncte rutiere. Preturile - 9 lei autoturism, 20 de lei microbuz,respectiv 30 de lei autobuze şi autocamioane. Numai că, înainte cu o zi,Ursachi Tonel subcontractase deja lui SC MIOR SRL, la preţuri de 5 ori maimici, respectiv 2 lei autoturism, 4 lei microbuz şi 6 lei autobuz şiautocamioane. Mai departe, SC MIOR SRL a subcontractat către 12 firme, lapreţuri de 0,8 lei autoturism, 1,5 lei microbuz şi 2 lei autocamioane. Şase dincele 12 firme subcontractoare au semnat contracte cu SC MIOR SRL înainte de 19octombrie 2005.

În schema de mai jos vă prezentăm în detaliu cum se fac afaceri şi îneşaloanele subcontractorilor, care deşi au câştigat sume mai mici, rata lor deprofit a ajuns până la 350%,

Cum s-au albit banii

Având la dispoziţie sume de ordinul milioanelor de euro, după ce ausubcontractat la preţuri insignifiante în raport cu câştigurile fabuloase,obţinute numai prin preluarea scriptică a contractelor şi încasarea sumelor debani, capii afacerii au manevrat astfel încât banii publici să intre înbuzunarele lor „curaţi”.

Astfel, o parte din banii proveniţi de la gripă aviară, intraţi înconturile SC LUMI SRL, au fost viraţi în contul SC SGROZOOVET CONSULT SRL,firma administrată de Valică Afrasinei, cumnatul lui Ursache Tonel. Afrasinei aînfiinţat societatea pe 14 decembrie 2006, imediat ce CNCFR şi CNADNR au virattoate sumele în contul SC LUMI SRL.Cei doi cumnaţi încheie un contract ceprevedea acordarea de consultanţă de specialitate în domeniul ameliorăriigenetice a caprelor, iar în perioada 27 februarie 2007-18 iunie 2008, SC LUMISRL transfera în contul SC SGROZOOVET CONSULT SRL 3.162.000 lei. Ursachi şiAfrasinei pretind că au făcut „activităţi de cercetare la staţiunea LUMI SRL”,iar noi spicuim din aşa zisele „rapoarte” de specialitate aflate la dispoziţiainstanţei: „Capra este un animal ierbivor care paşte iarbă” şi „Calul este unpatruped care aleargă, dar poate fi folosit şi la tracţiune”. Din SGROZOOVETCONSULT SRL au fost scoşi, pe lângă alte cheltuieli, retraşi în numerar 967.225 lei, banii fiind astfelspălaţi.

Prin mecanisme asemănătoare „de rotire”, s-au spălat bani şi în afaceride cesiuni de părţi sociale sau de acţiuni ale unor societăţi comerciale, unaaparţinând Consiliului Judeţean Baia Mare, derulate de Butean Victor.

Mita se punea în conturi personale

Unul dintre principalii beneficiari ai afacerii e Butean Victor, deşi îiera subordonat Mihaelei Hâncu. Sumele intrate în conturile lui provin atât dela Ursache Tonel, cât şi de la colaboratori ai SC LUMI SRL Iaşi. Între 13septembrie 2005 - 14 martie 2006, el a primit prin viramente bancare suma de55.400 lei.

Banii au fost depuşi de Ursache Tonel, Ursache Lucian, nepotul acestuia,dar şi de colaboratorii firmei, Schiopu Andreea, Miron Ovidiu Gheorghe şi MironMaria Mirabelă. Suma trimisă lui Butean în perioada indicată a fost de 187.050lei. La un curs mediu de 3,5 lei/euro din acea vreme înseamnă aproximativ53.442 euro.

Butean a primit bani şi prin Achim Danut, verişor primar cu soţia sa. Înperioada 21 noiembrie 2005-31 decembrie 2007, prin conturile lui Achim s-aurulat 321.118 lei. Achim e „un adevărat transportor de bani”. În contul său afost depusă suma de 208.036 lei, atât de către el, cât şi de colaboratorii SCLUMI SRL. La audieri, Achim nu a recunoscut că a făcut vreo operaţiune finaciarbancară.

Butean afirma că banii sunt contravaloarea unui autovehicul pe care l-arfi vândut. Procurorii susţin că circuitul infracţional cu SC LUMI SRL a fosturmat de mită şi nu de plata unei maşini.

Hâncu Mihaela a primit în contul de card, între 28 septembrie 2005-20aprilie 2006, 12.050 lei, dintre care 11.000 de la Schiopu Andreea, 4.000 delei de la Miron Maria Mirabelă, 1050 lei de la Butean Victor. Banii au fostridicaţi în numerar, dar au fost utilizaţi şi pentru plăti cu cardul.

În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre
zoom


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23

Mai multe imagini:
În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre
zoom
În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre
zoom
În numele unei epidemii imaginare de gripă aviară. 6.000.000 de euro, spălaţi într-o stână de capre
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

QWERTYAS
04 Mai 2011

fratilor!!! toata afacerea a fost dictata de dobre fostul ministru de la transporturi si pusa in opera de finasu, directorul de la cfr traian preoteasa, care de altfel este si trimis in judecata! dobre este actualmente secretar general la transporturi, pozitie care ii confera avantajul de a putea acoperi acea frauda care depaseste chiar si imaginatia lui necolaiciuc!

Adauga un comentariu

Random image