2017-01-24 21:21


Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!

Patrulaterul aurifer din Munţii Apuseni înseamnă mult mai mult decât Roşia Montană. Puţini ştiu că în zonă există şi Mina Certej, care, deşi nu este de calibrul celei din Roşia, are un potenţial ce nu poate fi neglijat din nici un punct de vedere. În mare linişte, compania care deţine licenţa de explorare şi exploatare, Deva Gold, face demersurile ca să obţină autorizaţiile de care are nevoie pentru a putea demara construcţia exploataţiei de aur. Cu paşi mici, dar hotărâţi, Deva Gold se îndreaptă către acordul de mediu pentru mina de unde s-ar putea obţine uşor cel puţin 2 miliarde de dolari.

Deva Gold promovează un proiect minier la Certej, de unde vrea să extragă aur şi argint folosind tehnologii pe bază de cianuri. Compania a respectat întru totul procedura de avizare, având norocul de a fi ocolită de reacţiile vocale ale opozanţilor unor astfel de proiecte.

Deva Gold a obţinut o importantă victorie atunci când a primit avizul de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal, ceea ce presupune că poate construi mina acolo unde îşi doreşte. E drept, are nevoie de acordul de mediu, care este emis de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara. Aici este marele avantaj al Deva Gold. Deşi exploatarea minieră este mai mică decât cea de la Roşia Montană, compania utilizează tot cianuri în procesul de extracţie a metalului preţios, dar nu are nevoie de aprobarea Executivului pentru a putea pune în funcţiune mina.

„La ora actuală, proiectul Certej este în faza de analiză a calităţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului. Acest lucru se face pe plan naţional şi transfrontalier, Ungaria şi Serbiafiind state posibil a fi afectate de către acest proiect”, au declarat oficiali ai ARPM Timişoara.

Pe de altă parte, în Raportul pe trimestrul 3 al companiei mamă, European Goldfields, care deţine cea mai mare parte din proiectul Certej, se arată că pentru proiectul aurifer din România s-a finalizat consultarea publică transfrontalieră. În aceste condiţii Comitetul de Analiză Tehnică este în situaţia de a relua analiza studiului de impact, în vederea emiterii avizului de mediu, se arată în Raport.

Mină de 2 miliarde de dolari

Mina Certej, judeţul Hunedoara, face parte din patrulater aurifer al Apusenilor, Săcărâmb - Brad - Roşia Montană - Baia de Arieş, fiind situată în aproprierea localităţii Hondol, la 20 km de municipiul Deva. Mina a funcţionat în perioada 1745 - 2006, când a fost închisă.

Potrivit datelor prezentate de principalul promotor al Certej, European Goldfields, mina are un potenţial de 2,1 milioane uncii aur, adică 65,3 tone, şi 12 milioane uncii de argint, echivalentul a 375,6 tone. La un preţ de 900 de dolari pe uncia de aur (n.r. - la acest preţ au fost făcute calculele pentru proiectul Roşia Montană, veniturile totale fiind estimate la 7,5 miliarde de dolari), valoarea zăcământului de la Certej este de aproape 1,9 miliarde de dolari. La aceasta se adaugă şi valoarea argintului obţinut. Numai că, în ultima perioadă, preţul aurului este într-o continuă creştere, pentru o scurtă perioadă variind în jurul valorii de 1.900 de dolari pe uncie.

Compania European Goldfields a estimat investiţia necesară exploatării zăcământului la 136,5 milioane euro. De anul trecut, compania a anunţat că are contracte bancare care să asigure această finanţare.

Licenţă standard

În 1999, autorităţile au emis licenţa de explorare şi exploatare pentru perimetrul concesionat Certej în contul companiei de stat Minvest, intrând în vigoare prin HG nr. 51/2000, pentru ca, în 2001, licenţa să ajungă la Deva Gold; în 2008, titularul concesiunii devine această companie, iar Minvest pierde calitatea de afiliat la licenţă. Concesiunea este valabilă 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire, iar redevenţa standard, de 4%. Deva Gold nu a stat numai în mina Certej şi a solicitat licenţă şi pentru perimetrul Băiţa Crăciuneşti. La ora actuală, solicitarea de licenţă este în procedură de aprobare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Baraj mai înalt decât Intercontinental

Cel mai important este iazul de decantare, unde vor fi folosite cianurile pentru extracţia aurului din minereu. Iazul urmează să fie amplasat pe Valea Măcrişului, unde va exista steril cu concentraţie de cianuri sub 10 ppm (părţi per milion). Aici este marea problemă a proiectului. Legislaţia comunitară prevede, pentru minerit, o concentraţie de maxim 10 ppm de cianuri, deci proiectul Certej este perfect legal.

Numai că termenul său de comparaţie, Roşia Montană, a promovat un proiect cu concentraţii maxime la jumătate. Insuficient în viziunea ministrului Laszlo Borbely, care vede cianurile la niveluri şi mai scăzute. Totuşi, decizia de aprobare, din punctul de vedere al mediului, este la Timişoara, şi nu prin hotărâre de Guvern, ca în cazul Roşia Montană. Construcţia iazului este destul de impresionantă şi în acest caz, înălţimea lui urmând să ajungă la 95 de metri, cam cât trei blocuri de câte 10 etaje fiecare.

Concluzia studiului este că „impactul global asociat implementării proiectului minier propus poate fi considerat ca fiind nesemnificativ. Singura formă de impact care poate fi considerată ca semnificativă este cea cauzată de scoaterea din circuitul actual de folosinţă a unor suprafeţe relativ mari de teren, inclusive păduri“.

Proiect pe 18 ani

Exploatarea în cariera de la Certej este amplasată pe locul vechii cariere Coranda. Proiectul Deva Gold presupune exploatarea a 28,2 milioane de tone minereu extras industrial, cu o medie de 3 milioane de tone pe an. Proiectul este propus a se desfăşura pe 18 ani - 2 ani durează construcţia minei, 11 ani se exploatează zăcămintele, iar închiderea minei se preconizează să dureze 5 ani. Mina ar urma să ocupe 456,2 ha, din care 300,5 ha reprezintă suprafaţa utilizată pentru lucrări aferente proiectului, restul fiind zonă de protecţie. Cariera Certej va ocupa, efectiv, aproape 63 ha.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-13

Mai multe imagini:
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom

Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom

Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom
Încă o mină de aur răsare în Apuseni. GALERIE FOTO!
zoom


TAGURI: deva gold, mina, apuseni, aur



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


MANSELL
23 Noi 2011

Ca de obicei Borbely e Gica Contra ...
Random image