2019-02-17 18:00


Ingineria financiară prin care a fost falimentată BLUE AIR Transport Aerian SA și a fost „țepuit” FISCUL. Surpriză! Cine era șeful de la „Mari Contribuabili” în acea perioadă

 |  15:09
Ingineria financiară prin care a fost falimentată BLUE AIR Transport Aerian SA și a fost „țepuit” FISCUL. Surpriză! Cine era șeful de la „Mari Contribuabili” în acea perioadă

Încurcate sunt căile tranzacțiilor în România, dar parcă ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor cu operatorul aerian Blue Air depășește orice limită. PUTEREA a aflat cum, în 2013, sub ochii unei bănci și ai Fiscului, fondul de comerț a fost transferat, pe o sumă derizorie, între două companii controlate de același om, Gheorghe Răcaru.

În 2013, SC Blue Air Transport Aerian SA avea o cifră de afaceri anuală de circa 150 de milioane de euro, iar fondul de comerț era estimat undeva în jur de 50-60 de milioane de euro. Pe de altă parte însă, societatea înregistra restanțe substanțiale la plata obligațiilor către stat.

În ciuda acestei situații de fapt, în august 2013, ANAF, Direcția „Mari contribuabili”, condusă la acea vreme de Ionuț Mișa, fostul  ministru de Finanțe din cabinetul Tudose, a transmis către SC Blue Air - Transport Aerian SA adresa nr. 1308/12.08.2013 în care precizează că “nu este instituit sechestru asigurator pe fondul de comert” al companiei și își dă acordul pentru înstrăinarea fondului de comerț, dar „numai în măsură în care sumele de bani încasate ca preț vor fi virate în conturile bugetare aferente fiecărei creanțe datorată bugetului general consolidat în limita obligațiilor fiscale restanțe la data efectuării tranzacţiei”. Practic un cec în alb pentru delapidarea societății și plasarea „carcasei” în insolvență.

ANAF și-a dat deci acordul pentru vânzarea principalelor active ale Blue Air Transport Aerian SA către o societate nou înființată, Airline Manangement Solution (A.M.S.) SRL, pentru suma de, atenție!, doar 6.000.000 de lei, adică circa 1,5 milioane de euro, o valoare derizorie pentru fondul de comerț al companiei.

Tranzacția a fost de altfel efectuată prin intermediul BRD GSG SA, dar fără să existe vreun document justificativ în acest sens. Practic, BRD GSG SA acceptă să se facă plăți curente de 1,5 milioane de euro de la SC Blue Air-Transport Aerian SA, către nou înființata firmă A.M.S. SRL, deși ANAF avea de încasat de pe urmă insolvenței peste 22 de milioane de euro. Culmea, potrivit documentelor aflate în posesia noastră (vezi facsimil), suma de circa 1,5 milioane de euro a plecat  din contul de la BRD GSG SA al SC Blue Air-Transport Aerian SA, avându-l ca director pe Gheorghe Răcaru, în contul noii societăți, A.M.S. SRL, unde director era tot Gheorghe Răcaru.

Practic, Răcaru și-a plătit bani sieși prin intermediul a două firme pe care le controla, una dintre ele fiind împinsă astfel intenționat spre insolvență!

Mintea de pe urmă a lui MIȘA

Probabil realizând păcăleala, după nici două luni, pe 4 octombrie 2013, Mișa trimite către Inspecția Fiscală o adresă (nr. 74700/03.10.2013) în care menționează faptul că SC Blue Air Transport Aerian SA are restanțe la bugetul de stat de 64.906.558 lei, sume aflate în executare silită. Mai mult, Mișa menționează și o serie de sechestre și popriri instituite pe diverse bunuri ale societății, începând încă din 2011, evident mai puțin fondul de comerț pentru care tocmai ce încuvințase, în august 2013, înstrăinarea.

Mișa menționează și faptul că, în septembrie 2013, executorii fiscali au descoperit la SC Blue Air Transport Aerian SA o serie de grave nereguli, motiv pentru care și solicită o inspecție fiscală de urgență.

Printre nereguli, este menționată tocmai înstrăinarea fondului de comerț, pe care tot Mișa o încuviințase cu două luni mai înainte.

„Ultima balanță contabilă a fost încheiată la data de 30.04.2013. Neîncheierea balanțelor contabile aferente perioadei mai-septembrie 2013 a fost motivată de societate prin efectuarea unor tranzacții fără încheierea documentelor justificative. Astfel, societatea a înstrăinat bunuri mobile către SC Blue Air Airline Management Solution SRL (operațiune finalizată la data de 18.09.2013), fără a face dovada încasării contravalorii acestora”, se menționează negru pe alb în adresa semnată de Ionuț Mișa, la vremea aceea șeful Direcției „Mari contribuabili” din ANAF.

Mai mult, executorii au constatat că „societatea a încasat în perioada iulie-septembrie 2013 sume importante prin bănci pe care le-a utilizat pentru plata diverșilor furnizori (inclusive bănci), dar sumele plătite la bugetul de stat sunt sub nivelul sumelor declarate în lună. Astfel, numai prin BRD-GSG SA s-au efectuat plăți de: 4.213.462 euro; 26.672.704 euro; 13.874.774 dolari”.

Pe de altă parte, „balanța contabilă la data de 30.04.2013 și fișa contului 473 ‘Decontări din operațiuni în curs de clarificare’, prezintă un sold anormal de 46.921.523 lei, care ridică semen de întrebare privind legalitatea și corectitudinea înregistrărilor în acest cont”.

În urma acestor constatări de o gravitatea excepțională, concluzia lui Mișa, deși tardivă, este una fără dubiu: „În condițiile în care Blue Air Transport Aerian SA a înstrăinat activele (aeronave, licențe, softuri, echipamente informatice, echipamente de lucru, etc) fără de care nu-și mai poate desfășura activitatea de bază, intrarea în insolvență este doar o problemă de timp”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-15

Documente:

TAGURI: racaru, blue air, anaf, misa, fisc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
15 Feb 2018

dupa modul de operare astia sunt mafiotii gen Tender,Haissam,Cocos,Vantu,etcetera...care falimenteaza o firma si dupaia muta toata activitatea pe o noua firma...........Racaru nu a inventat el apa calda a preluat modelul de la altii Se cheama CAPITALISTII DE CUMETRIE.....care s-au nacut in decembrie 1989 in filmele lui Sergiu Nicolaescu intitulate "REVolutiA" si "DEMOCRATIA ORIGINALA" la care figuratia chiar moare impuscata la filmari....iar Brucan rade in hohote...ha ha ha stupid people Ce teapa a tras Racaru?22de milioane de euro?nici macar cat o spaga de-a lui Udrea (care a spulberat in doi ani 10miliarde de euro).....neinteresant Ca sa intelegi amploarea jafurilor de dupa 1989 ar trebui sa vezi prioritar tepele de peste un miliard de euro...gen Bancorex...ANRP...FLOTA..LOTERIA..HIDRO-energia-Buzaianu.....privatizarile pe un dolar.....etcetera Dupa ce le epuizezi pe astea poti sa treci la cele de peste 100de milioane de euro.....pe urma la cele de peste 10milioane Daca pierzi vremea cu toti prapaditii si plevusca risti sa scapi balenele grase.....exact asta facea PNA-ul lui Nastase,prindea doctorii care au luat 3portocale spaga de la pacienti in timp ce geamantanele de bani cash se plimbau la vedere prin vami
MEY CUCUVEA!
15 Feb 2018

Are logică ce spui și mulți dintre noi ȘTIM că AȘA ȘI A FOST, ȘI ESTE...dar atunci, nu-mi explic sub nicio formă cum mama dracului ții cu Kovesi? Că tot îi ții faldurile rochiei să nu fie tăvălite pe jos...MULȚI dintre cei enumerați de tine, au scăpat ca printre degete sau pentru puțin timp de o reală justiție venită cu o corectă și bine-venită EXECUTARE pentru sute de ani...așa, cum se dă în SUA și alte țări ”civilizate” care-și apără răul, ramul....și, nu merg ca BOLȘEVICII pe turnătorie, pentru că-s putori procurorii pentru a prinde un pește, dând drumul peștișorului de aur! Ei, unde-i logica cumetere?
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
15 Feb 2018

MEY CUCUVEA!.......nu "tin cu Kovesi"....mai ales ca stiu ca ea este venita pe linia Bruxelles-Basescu-mafia portocalie unde stim toti ce golaneala s-a practicat.........Dar nu pot fi de acord cu aberatiile lui Ghitza care e cel mai mare NENOROCIT si MANIPULATOR..................Plus faptul ca actiunile DNA sunt cerute de americani....pentru faptul ca si ei vor sa se faca curatenie>>Deci schimbarea procurorului sef la dNA inainte de termen trebuie sa aiba 1-acceptul americanilor si 2-niste motive extrem de serioase nu aberatiile lui Ghitza>>Eu sunt de parere ca Kovesi o sa-si termine mandatul la termen(ptr ca nu are de ce sa fie demisa) ...si dupa aia mai vedem cine urmeaza dupa ea atunci cand vine vremea sa fie numit alt sef la dNA>>>>>>>>Cat despre faptul ca anumite dosare au fost tinute la sertar.....ha ha ha....ce noutate.....oare astia care au furat miliarde de euro nu cumva sunt protejati de la Bruxelles?Cine a mai auzit de MEGA-frauda EADS???....nimeni sau despre mafia de la LoTErie?....idem>>>>>>>>>Deci anticoruptia e ca un fel de cursa cu obstacole...unele se sar altele se ocolesc..pana si infamul Ghitza a recunoscut ca SRI primeste ordine din afara pe cine sa bage la rand la DNA Acum ce sa inteleg?ca Kovesi conduce si sRI-ul?...stim bine ca nu...Tara asta a ajuns o bataie de joc...degeaba ingrasa astia porcul cu DNA-ul..banii furati s-au spulberat
CE?!
15 Feb 2018

De ce bre tre să aibă ”acceptul americanilor?” ȘI TU TE VEZI SLUGĂ LA DÂRLOAGA LICURICILOR? Păi să vină Klem DIRECT, nu prin cozile noastre de topor și să dea DIRECT decrete, legi, hg-uri, nu?! Iar pe labagiii din ”structurile” statului (de drepți), pornind de la servicii, parchete, miliție, jandarmerie, armată.... să-i concedieze naibii, că nu-și mai au sensul/rostul dacă ei sunt doar EXECUTANȚI ORBI ai licuriciului, Bruxellului, perciunaților și morții morților mă-sii mai cui, nu?
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
15 Feb 2018

hai sa va zic de ce e cu "acceptul americanilor".....pentru ca esti in parteneriat strategic cu USA si tu vrei sa dai in coruptia internationala de exemplu uite caz clar..dosarul MICROSOFT....de ce Romania s-a facut pres in fata "licuricilor Bruxellului, perciunaților și morții morților mă-sii"....inainte sa existe DNA?????deci americanii sunt aici sa ne ajute chiar daca e greu sa crezi asta..pentru ca inclusiv americanii s-au saturat de chestiile astea
CUCUVEA!
15 Feb 2018

O-ntorci frateee, ca la Ploiești! Lasă-ne! DE CE cei enumerați de mine au, majoritatea PENSII SPECIALE?! Io-te d-aia...din pricină de vânzare de țară, scoasă la mezat cu tot ce are ea mai bun în ea - fie forță fizică, fie intelectuală! Au fost CUMPĂRATE structurilii ”de forță”, ca să aibă pe cine pune bulanul dacă se revoltă fraierul care nu vrea să mai halească aerul! LA ORA ACTUALĂ, ÎN RO., SE CONȘTIENTIZEAZĂ CĂ EXISTĂ O FORȚĂ URIAȘĂ SUPRA-POLITICĂ CARE ACȚIONEAZĂ ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ȘI-A CETĂȚENILOR EI...E CA O NOAPTE CARE S-A LĂSAT PESTE ROMÂNIA, DIN PRICINA CĂREIA, MULȚI NU SE MAI VĂD ÎNTRE EI, DÂND ÎN ORBUL GĂINII....ȘI-ATUNCI, CEI CARE (ÎNCĂ) MAI CONȘTIENTIZEAZĂ CEEA CE SE POGOARĂ PESTE EI, ÎNCEP SĂ(ȘI) PUNĂ ÎNTREBĂRI S E R I O A S E la care vor RĂSPUNSURI REALE, ADEVĂRATE....MĂȘTILE JOS and GAME OVER...vb ta!
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
15 Feb 2018

@CUCUVEA!........stii ceva,eu sunt de parerea asta si anume ca ROMANIA NU ARE PUTEREA SASE LUPTE SINGURA CU CORUPTIA...ca daca era asa eram si noi un stat civilizat cum sunt multe state in Europa Deci americanii s-au declarat hotarati sa termine cu coruptia..si multe tari din Europa la fel Cine vrei tu sa te scape de coruptie?mafia de dupa 89 deghizata in "partide politice"???????????CAPiTALisTii DE CuMETRiE?????????hai sa fim seriosi..."coruptia" e un fel de a spune ca sa nu spui pe fata...JAFUL CU LEGEA iN MANA Daca nu lucrezi impreuna cu americanii n-ai nicio sansa sa scapi de mafioti....sa-mi arati cand o sa vina vreun pulica de la Bruxelles sau vreo patzachina de acolo sa-ti dea vreo mana de ajutor....(eventual o sa-ti dea branci in sant) Europenii folosesc in Romania tot felul de marionete pe principiul DiViDE ET iMpERA....cine a desenat harta aia cu ROMANIA DEZMEMBRATA IN 3BUCATI?tot niste bancheri din Europa...baieti buni,care ne vor binele..ha ha ha stupid people...........astia de cand asteapta sa crapam,ne tot vand mancare infestata cu toate porcariile si E-uri prin toate supermarketurile doar doar ne ducem dracului.....veniti de luati ieftin....marfa de top...cascaval cu cianura..si venin de BLACK MAMBA...si telefoane mobile ORANGE..NOKIA..sa crapati de cancer la creier barbatii si cancer la san femeile de la radiatii in exces Stii de ce nu se mai folosesc armele cu glont?ca e mult mai ieftin un pachet de cascaval la supermarket...se duce boul si-l cumpara singur.sau telefoanele mobile..se vand cu un dolar/euro..doar sa vorbesti la ele...pana crapi de cancer
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...