2018-12-17 11:53


Inspecţia Judiciară, despre cărțile scrise de deținuți: Pedepse reduse pentru publicarea unor articole în reviste

 |  07:44
Inspecţia Judiciară, despre cărțile scrise de deținuți: Pedepse reduse pentru publicarea unor articole în reviste

Raportul Inspecției Judiciare (IJ) privind cărțile scrise de deținuți relevă faptul că unii condamnați au beneficiat de reduceri ale pedepselor după ce au elaborat lucrări despre care s-a constatat că erau articole de câteva pagini publicate în reviste.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, joi raportul IJ.

Legea acordă un număr de 30 de zile executate din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate, indiferent de efortul intelectual depus de către autori.

Inspecţia Judiciară a evidenţiat mai multe cazuri de la penitenciarele Colibași și Codlea, unde deţinuţi au beneficiat de reducerea pedepsei după ce au publicat articole de câteva pagini în reviste.

Potrivit sursei citate, un condamnat de la Penitenciarul Colibași a elaborat lucrarea "Descoperire, pregătire și formare a arbitrilor în fotbal", care este un articol de zece pagini publicat în revista 'Sport și societate". Totodată, lucrarea "Managerii și managementul resurselor umane în fotbal" este tot un articol, publicat în revista 'Ecoforum". Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului a acordat pentru aceste articole câte 30 de zile considerate ca executate.

IJ a mai relatat că, la același penitenciar, un condamnat a elaborat lucrarea "Principiul non reformation in pejus", care este de fapt un articol de patru pagini publicat în revista 'Strategii manageriale" nr. 4, Decembrie 2014. Şi lucrarea "Perspective ale pieței românești de retail în contextul Europei 2020'', scrisă de un alt deținut, este tot un articol de zece pagini, publicat în revista 'Strategii manageriale" nr. 2/2015. Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului a acordat pentru cele două articole câte 30 de zile considerate ca executate.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, există o serie de lacune legislative privind insuficienta reglementare a condițiilor și procedurii în care deţinuţii beneficiază de liberarea condiționată în urma elaborării unor lucrări științifice.

"În raport cu această constatare, trebuie menționat că intrarea în vigoare (...) a Legii nr. 254/2013, care nu mai stabilește un interval de timp minim pentru elaborarea unei lucrări științifice, indiferent de complexitatea acesteia, astfel cum era prevăzut în Legea nr.275/2006, a condus la posibilitatea ca o persoana privată de libertate să publice un număr foarte mare de lucrări, în intervale de timp foarte scurte, cu beneficiul reducerii corespunzătoare a pedepsei. Spre exemplu, condamnatul (...) a beneficiat de 150 de zile câștig ca urmare a elaborării și publicării unui număr de 5 lucrări științifice, într-o perioadă extrem de redusă (14.08.2014 — 02.03.2015), pentru fiecare în parte solicitând un interval de timp ce varia între 10-15 zile, în condițiile în care i s-a aprobat program de lucru de 1 — 2 ore pe zi, doar în zilele lucrătoare ale săptămânii", se arată în raportul IJ.

Potrivit sursei citate, singurul criteriu pentru stabilirea caracterului științific al unei lucrări este publicarea acesteia la una dintre editurile recunoscute de Consiliul Național al Cercetării Științifice din învățământul Superior (CNCSIS) şi Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-22

TAGURI: inspectia, judiciara, casti, scrie, detinut, pedeapsa, reduce, publica, articol, revista
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...